Testivaatimukset kiristyivät – näin turvaistuimet pärjäsivät Autoliiton testissä

Teksti autoliitto
Kuva Moottorin arkisto
turvaistuintesti

Autoliiton julkaisemaan turvaistuintestiin on tehty muutoksia ja siinä on entistä vaikeampi menestyä. Kevään testissä puolet istuimista sai kuitenkin hyvän kokonaisarvosanan eikä yhtäkään hylätty.

Autoliitto on julkaissut Euroopan eri maiden autoliittojen ja kuluttajajärjestöjen yhteistyössä toteuttamaa turvaistuintestiä jo yli kahden vuosikymmenen ajan. Testi ja sen saama julkisuus on ohjannut valmistajia kehittämään jatkuvasti parempia istuimia. Jotta kehitys ei pysähtyisi, testin vaatimustasoa on säännöllisesti kiristetty. Tämän kevään testiin on tehty jälleen uudistuksia, minkä takia sen tulokset eivät ole suoraan verrattavissa aiempien testien tuloksiin.

Uudistetussa testissä sekä etu- että sivutörmäystesti ovat aiempaa ankarampia. Tämän seurauksena etutörmäyksessä törmäysnuken päästä mitatut voimat ovat noin 20 % ja niskaan kohdistuvat voimat noin 25 % aiempaa kovemmat. Sivutörmäyksessä törmäyskelkan painoa nostettiin 1 300 kilosta 1 400 kiloon ja törmäysnopeutta 50 km/h:sta 60 km/h:iin. Sivutörmäyksessä törmäysnuken päähän ja rintakehään kohdistuvat voimat ovat noin 10 prosenttia aiempaa suuremmat. Haitallisten kemikaalien arvioinnissa on puolestaan otettu mukaan ympäristölle haitallisten PFAS-yhdisteiden mittaaminen omana osionaan.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Lähes kaikki istuimet menestyivät

Kevään turvaistuintestissä arvioiduista 20 turvaistuimesta puolet sai hyvän kokonaisarvosanan huolimatta tiukemmista kriteereistä ja yhdeksän istuimen tulos oli tyydyttävä. Nämä istuimet ylittävät selvästi lakisääteiset vaatimukset.

Yksi istuin, Lionelo Braam iSize, sai välttävän kokonaisarvonsanan. Istuin kattaa käytännössä lapsen koko turvaistuiniän aina 40 cm:n pituisesta lapsesta 150 cm:n pituiseen lapseen. Pitkä käyttöaika on johtanut väistämättä kompromisseihin, mikä näkyi kolaritesteissä.

Cybex Anoris T2 i-Size -istuimen päälliskankaasta mitattiin useita PFAS-yhdisteitä, jotka eivät suoraan ole vaaraksi istuimen käyttäjälle, mutta kertyessään ympäristöön ne ovat haitallisia. Anoris T2 sai tästä uudesta testikategoriasta välttävän arvosanan, mikä pudotti kokonaisarvosanan tyydyttäväksi. Cybex on ilmoittanut vetäneensä kyseisen Comfort-päälliskangasmallin jo pois myynnistä.

PFAS-yhdisteiden aiheuttama pisteiden alennus oli Cybexin kannalta harmillinen, sillä istuin menestyi muissa osioissa mainiosti. Noin 1,5-6 -vuotiaille (iSize 76-125 cm) tarkoitettu Anoris T2 i-Size sai muun muassa yhtenä vain neljästä istuimesta etutörmäystestissä erinomaisen arvosanan, vaikka Anoriksessa lapsi matkustaa kasvot menosuuntaan. Kolme muuta erinomaisesti etutörmäystestissä pärjänneistä olivat selkä menosuuntaan asennettavia vauvojen turvakaukaloita.

Onnettomuustilanteessa Anoris T2-istuimeen integroitu turvatyyny pienentää lapsen päähän ja niskaan kohdistuvia törmäysvoimia, jotka yleensä ovat kasvot menosuuntaan asennettavien istuinten ongelma. Turvatyynyn ansiosta lapsen loukkaantumisriski vähenee merkittävästi. Koko turvallisuusosiosta, joka koostuu etu- ja sivutörmäystestistä, vöiden reitityksestä ja istuimen kiinnityksen lujuudesta, Anoris T2 sai ainoana erinomaisen arvosanan.

- Yleisohjeena pätee edelleen se, että lapsen on hyvä matkustaa selkä menosuuntaan niin pitkään kuin mahdollista. Cybexin istuin osoittaa kuitenkin sen, että uusia innovaatiota ei pidä suoralta kädeltä tyrmätä, Autoliiton viestintäpäällikkö Jukka Tolvanen toteaa.

Istuinkohtaiset raportit löytyvät Autoliiton turvaistuintestisivulta.

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat