6.5.2022

Tutkimus paljastaa: kiinnostus sähköautoihin noussut huimasti

Citroën ë-C4 Sähköauton lataus – kuvituskuva – hybridi- ja sähköauton osto

If kysyi, että minkä uuden auton he valitsisivat, jos auton ostohinta olisi sama käyttövoimasta riippumatta.

Täyssähkö on ohittanut ensimmäistä kertaa bensiinin, kun suomalaisilta autoilijoilta kysyttiin, että minkä uuden auton he valitsisivat, jos auton ostohinta olisi sama käyttövoimasta riippumatta.

Vastaajista yli puolet eli 50,9 prosenttia valitsisi täyssähköauton tai hybridin, jos autojen hankintahinnoissa ei olisi eroa, käy ilmi Ifin kyselytutkimuksesta.

If teki kyselytutkimuksensa nyt kolmatta kertaa ja täyssähkön suosio on noussut tänä aikana muutaman prosenttiyksikön, 16 prosentista 19 prosenttiin. Bensiiniauton valitsisi vastaajista 18 prosenttia. Kaksi vuotta sitten vastaava osuus kyselyssä oli 19 prosenttia.

Huomionarvoista kyselyssä on myös se, että tutkimus tehtiin ennen Venäjän hyökkäystä Ukrainaan, jolloin moottoripolttoaineiden hinta oli alhaisempi.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Hinta määrittää valintaa enemmän

Hinta on kuitenkin ostopäätöksessä suurin määrittäjä, ilmenee myös kyselystä. Nykyisillä hankintahinnoilla bensiinivaihtoehdon valitsisi edelleen 23 prosenttia vastaajista ja täyssähkön 12 prosenttia vastaajista. Vuonna 2020 bensiiniauton valitsi 27 prosenttia vastaajista ja täyssähköauton 9 prosenttia vastaajista.

Kiinnostus sähköautoilua kohtaan on kasvanut räjähdysmäisesti tänä keväänä sen jälkeen, kun Venäjän hyökkäys Ukrainaan nosti polttoainehintoja ja teki sähköautoilusta taloudellisesti suhteessa entistä kilpailukykyisempää. Ifin kyselytutkimus toteutettiin helmikuussa ennen Ukrainan tapahtumia.

– Jo pitkään odotettu henkilöautoliikenteen sähkösiirtymä vaikuttaakin tapahtuvan Suomessa selvästi nopeammin kuin markkinaennusteissa vielä joitain vuosia sitten uumoiltiin, kommentoi Ifin ajoneuvovakuutuksista vastaava johtaja Eero Färkkilä.

Sähköautojen valikoima on kasvanut paljon. Autojen sähköistymistä kuitenkin hidastaa tällä hetkellä autojen saatavuus – kaikki autonvalmistajat kärsivät toimitusongelmista. Korona aiheutti vaikean komponenttipulan ja Ukrainan sota on lisännyt sitä.

– Myös käytettyjä sähköautoja on jo markkinoilla. Niiden myyntihinnat ovat nousseet kevään aikana kiinnostuksen kasvaessa. Tällä hetkellä kiinnostus sähköautoihin ylittää niiden tarjonnan, kertoo Färkkilä.

Ifin kyselystä ilmenee, että suurimmat syyt olla valitsematta sähköautoa ovat esimerkiksi latausmahdollisuuksien vähäisyys ja uusien sähköautojen ostohinta.

– Autoilun kokonaiskustannusten ynnääminen tekee sähköautoilusta kuitenkin suhteessa jo selvästi edellisvuosia kannattavampaa nykyisten hankintatukien ja toisaalta voimakkaasti nousseiden polttoainekustannusten takia, Färkkilä huomauttaa.

Epäluottamus uuteen tekniikkaan kasvanut

Tutkimuksen mukaan myös epäluottamus uuteen teknologiaan on kasvanut viime vuosina. Ifin kyselyyn vastaajista peräti 34 prosenttia kertoi epäluottamuksen teknologiaan olevan syy olla valitsematta sähkö- tai hybridiautoa. Vielä viime vuonna vastaajista vain 23 prosenttia oli samaa mieltä.

– Kasvanutta epäluottamusta sähköautojen teknologiaan selittänee uusien sähköautojen lastentaudit sekä se, että aihe on ylipäätään ollut viime aikoina paljon esillä ja mediassa, kommentoi Färkkilä.

Myös valmistuksen ympäristöhaittoja pidetään yhtenä sähköautohankinnan esteenä. Sen mainitsi syyksi 35 prosenttia vastaajista, kun viime vuonna vastaava luki oli 30 prosenttia.

Kyselytutkimuksen toteutti YouGov Finland Vahinkovakuutusyhtiö Ifin toimeksiannosta tämän vuoden helmikuussa. Kokonaistuloksissa (N=1512) keskimääräinen virhemarginaali on noin ± 2,3 %-yksikköä suuntaansa (95 %:n luottamustasolla).

Lähde: If

Luetuimmat