9.9.2020

Uudet liikennemerkit ja polkupyörän punaisen takavalon pakollisuus hyvin tiedossa

Merkki E28: Pyöräkatu

Kyselytutkimuksen mukaan kesäkuussa voimaan tulleen uuden tieliikennelain uudistukset ovat varsin hyvin kansalaisten tiedossa.

Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin kesäkuussa teettämän kyselytutkimuksen mukaan 97 prosenttia kansalaisista tiesi, että tieliikennelaki uudistui. Samaisen tutkimuksen vastaajista 87 prosenttia tiesi, että kesäkuussa käyttöön tullut uusi laki toi mukanaan pyöräkadun kaltaisia uusia liikennemerkkejä, kun edeltävässä alkutalven kyselyssä uusien liikennemerkkien tulosta tiesi vain 66 prosenttia vastaajista.

Tietoisuus on kasvanut ajan myötä, sillä kesäkuun kyselyssä 83 prosenttia vastaajista tiesi, että uuden lain myötä polkupyöriin tuli pimeän aikaan punainen takavalo pakolliseksi, kun alkutalvesta tämän tiesi vain 43 prosenttia vastaajista.

Talvipyöräily_2019_AH

Uudistuksista se, että tielle voidaan asettaa vähimmäisnopeus sekä sulkuviivan muuttuminen keltaisesta valkoiseksi olivat myös hyvin vastaajilla tiedossa. Sulkuviivojen värinmuutokset näkyvätkin jo laajasti tiestöllä. Vähimmäisnopeudesta tiesi 77 prosenttia ja sulkuviivan muuttumisesta valkoiseksi tiesi 70 prosenttia.

Kyselyyn vastanneet olivat varsin yksimielisiä niistä tekijöistä, jotka muodostavat hyvän liikennekulttuurin. Vastaajista 93 prosenttia oli sitä mieltä, että hyvä liikennekulttuuri muodostuu ennen kaikkea muiden liikkujien huomioimisesta ja kunnioittamisesta. Tämä tavoite tulee korostetusti esiin myös uudessa tieliikennelaissa, jossa aiempaa selvemmin on lakipykäliin kirjattu ennakoinnin, varovaisuuden ja huolellisuuden vaateet, jotta kaikkien tienkäyttäjien turvallinen ja sujuva liikkuminen luonnistuisi.

Teksti: Moottori Kuva: Moottorin arkisto Lähde: Traficom

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Luetuimmat