23.6.2022

Vakuutusyhtiön data: näin juhannus näkyy vahinkotilastoissa

Vakuutusyhtiöille juhannus näkyy tavallista kesäviikonloppua tapaturma-alttiimpana, jonka seurauksena syntyy vahinkoilmoituksia.

Suomalaisten juhannusjuhlinnassa on kaksi koulukuntaa ylitse muiden. Toinen puoli kansasta suuntaa viettämään keskikesän juhlaa kesämökeilleen, samalla kun toiset lähtevät nauttimaan juhannusfestarien tunnelmasta.

Oli kohteena sitten mökki tai festarit, sinne pääseminen edellyttää usein jonkinlaista liikkumista. Juhannusliikenteen ruuhkahuiput osuvat usein torstaihin ja sunnuntaihin, mutta näiden päivien välillä autot eivät juurikaan liiku. Tämä näkyy myös vakuutusyhtiön tilastoissa, joita POP Vakuutus on tiedotteessaan avannut.

–  Kaskovahinkojen määrä putoaa noin 20 % ja liikennevahinkojen määrä 30 %, kun verrataan tavalliseen kesäviikonloppuun pois lukien meno- ja paluupäivät. Hinausvahinkojen määrä putoaa 10–15 %, kertoo POP Vakuutuksen korvauspalveluiden operatiivinen päällikkö Tommi Lehmusvirta.

Vaikka ajoneuvot pysyvät ymmärrettävistä syistä juhannuksena enimmäkseen parkissa, niin tästä huolimatta ne eivät ole täysin turvassa edes välipäivinäkään. Varsinaisen juhannuksen aikana ajoneuvoihin kohdistuneet vahingot liittyvät usein jonkinlaiseen ilkivaltaan.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Ajoneuvojen lisäksi henkilövahinkoja

Ajoneuvot eivät ole suinkaan ainoita juhannuksen aikana kovia kokevia, vaan myös niiden omistajat joutuvat välillä täyttämään itseään tai läheisiään koskevia henkilövahinkoilmoituksia. POP Vakuutuksen mukaan juhannuksena henkilövahinkoja tapahtuu noin 20 prosenttia tavallista kesäviikonloppua enemmän.

Onneksi suurin osa juhannuksena sattuvista henkilövahingoista ovat pääasiassa harmittomia tai vähäisiä. POP Vakuutuksen tilastoissa juhannuksena korostuvat nyrjähtäneet nilkat, joita seuraa niin kaatumisten kuin liukastumisten seurauksena. Myös erilaisia lääkärin huomiota vaativia pieniä haavereita sattuu, jolloin joudutaan turvautumaan päivystyksen apuun.

Venevahingot näkyvät rajusti

Siinä missä ajoneuvoihin kohdistuvat vahingot vähenevät juhannuksena, veneisiin liittyvät vahingot vuorostaan kasvavat selvästi.

– Harmillisesti suomalainen juhannus ja venevahingot näyttäisivät vahinkotilastomme puolesta kuuluvan kiistattomasti yhteen, sillä venevahinkoja sattuu juhannuksena jopa kaksinkertainen määrä normaaliin kesäviikonloppuun verrattuna, Lehmusvirta toteaa.

POP Vakuutuksen mukaan veneilyvahinkojen määrään ovat olleet vaikuttamassa korona-aikana kasvanut veneilyharrastus, jossa moni lähtee vesille suurempitehoisilla vesikulkuneuvoilla.

Teksti: Rikhard Wacker Lähde: POP Vakuutus

Luetuimmat