20.10.2017

Vauvapyöräily lisää kevyen liikenteen riskejä

vauva pyörä

Äidin ohjaustangolla pyöräilevä vauva on Suomessa harvinainen näky. Ohjaustankoon kiinnitetty kaukalo on kuitenkin sallittu väline myös meillä.

Pyöräilyn lisääntyminen tuo liikenteeseen myös uudenlaisia käyttäjäryhmiä. Pyöräilyn suurmaassa Hollannissa, katukuvassa liikkuu monenlaisia kuljettimia. Suomalaissilmien katse kiinnittyi varsinkin pyörän ohjaustankoon kiinnitettyyn vauvankuljetuskoppaan.

Vauvan kuljettaminen ohjaustangolle kiinnitetyssä kaukalossa on sallittua. Mutta onko se turvallista?

Liikenneturvan yhteyspäällikkö Leena Piippa asuu Jyväskylässä, missä pyöräily on kasvattanut selvästi suosiotaan ja liikenteessä näkyy runsaasti esimerkiksi erilaisia laatikkopyöriä.

– Tällaisia kaukaloita ei Suomessa vielä juuri näe, mutta kyllä se ihan laillinen on, Piippa toteaa.

– Mieluiten näkisin, että pieniä lapsia kuljetetaan istuimessa kuljettajan takana, eikä kuljettajan ja ohjaustangon välissä. Jos lapsia on useita, perässä vedettävää vaunuakin voi harkita. Sinne mahtuu jo useampi lapsi tai tarvittaessa vähän tavaraakin. Jyväskylässä ovat yleistyneet tavarankuljetukseen tarkoitetut laatikkopyörät, joilla moni kuljettaa myös lapsia päivähoitoon tai kotiin, Piippa kertoo.

vauva pyörä

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kykeneekö vauva istumaan?

Hollannin ympäristöministeriön virkamies Myrthe Ronteltap kuljettaa kahdeksan kuukauden ikäistä vauvaansa kuljettajan eteen, ohjaustangon taakse kiinnitetyssä kaukalossa. Piipan mukaan tällaiset istuimet on hyväksytty noin 9–15 kilon painoisten lasten kuljettamiseen.

– Pitäisin tärkeänä, että lapsi ainakin kykenee istumaan tuetta ennen kuin häntä kuljetetaan tällaisessa istuimessa, Piippa arvioi.

– Pyöräilyn lisääntyminen on ehdottoman kannatettavaa, mutta taakan vaikutus ajamiseen pitää ottaa huomioon ennen liikkeelle lähtöä.

vauva pyörä

Vauvan kanssa pitää opetella ajamaan

Kuljetuskaukalon kiinnittäminen ohjaustankoon vaatii, että pyörän ajoasento varsin pysty ja tilaa pitää olla reilusti ohjaustangon ja satulan välissä. Vaikka kaukalo saataisiin kiinnitettyä pyörään, kannattaa liikkeelle lähdössä olla varovainen. Taakka ohjaustangolla vaikuttaa pyörän ohjattavuuteen.

– Kun istuin on kiinnitetty, kannattaisi siihen sijoittaa ensin vaikka joku paino ja harjoitella ajamista turvallisessa paikassa. Taakan kanssa ajaminen vaatii opettelua, onpa taakka sitten pyörän etuosassa, kuljettajan selän takana tai peräkärryssä.

Ennen lapsen kyytiin ottamista on varmistettava, että istuin, kaukalo tai peräkärry on varmasti oikein kiinnitetty. Lapsi on asetettava paikalleen niin, että kädet ja jalat ovat varmasti turvallisesti. Lisäksi pitää varmistua, etteivät mitkään vaatteiden nyörit pääse tarttumaan kiinni pyörään.

– Olipa kyydissä lapsi tai tavaraa, pitää se huomioida ajotavassa. Australiassa on tutkittu lasta kuljettavien pyöräilijöiden käytöstä ja siellä havaittiin, että lasta kyyditsevät pyöräilijät valitsivat ajoreittinsä eri tavoin, kuin yksinään pyöräilevät, Piippa kertoo.

– Ehdottomasti suosittelen, että meilläkin kiinnitettäisiin erityistä huomiota ajoreitin valintaan, jos kyydissä on lapsi. Reunakiveen osuessaan peräkärrykin voi helposti kallistua ja jopa kaatua. Lisäksi ajonopeus pitää sovittaa sellaiseksi, että yllättävissäkin tilanteissa pystyy toimimaan.

Teksti ja kuvat: Eila Parviainen

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat