25.5.2021

Veronmaksajat: jäitä hattuun polttoaineveron indeksiin sitomisessa

”Indeksisidonnaisuuden kaltaista kaavamaista kiristävää pakkopaitaa ei polttoaineverotukseen kaivata”, toteaa Veronmaksajain Keskusliiton toimitusjohtaja Teemu Lehtinen.

Veronmaksajain Keskusliiton toimitusjohtaja Teemu Lehtinen pitää liikenteen verotusta selvittäneen valtiovarainministeriön työryhmän muistiota hyvänä taustaselvityksenä, joka ei anna aihetta mihinkään pikaisiin veromuutoksiin.

Veronmaksajien tiedotteessa otetaan myös esiin, että tämän vaalikauden osalta polttoaineiden verotuksen kiristykset on jo tehty etupainotteisesti.

Polttoaineveroa ei kuitenkaan kannattaisi sitoa indeksiin jatkossakaan, Veronmaksajain Keskusliitto tähdentää.

Työryhmän loppuraportin mukaan polttoaineverotuksella voidaan vaikuttaa ”yhtäältä liikkumisen määrään ja kulkutapoihin ja toisaalta eri ajoneuvojen käyttövoimiin ja niiden energiatehokkuuteen.”

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Korotusautomaattia ei kaivata

Kuten Moottori aiemmin uutisoi, työryhmä ehdottaa ympäristöohjauksen säilyttämiseksi ja verotulojen osittaiseksi ylläpitämiseksi poliittista linjausta, jonka mukaan polttoaineverotuksen tasoon tehdään automaattisesti ”vähintään kuluttajahintojen nousun” mukaiset tarkistukset.

Työryhmän raportin keskeisintä ydintä on arvio: polttoainevero on selvästi tehokkain päästöohjauskeino.

Tämä kaavailu saa kritiikkiä Lehtisellä, jonka mukaan työryhmän ehdottamat indeksitarkistukset olisivat joka vuosi noin kaksinkertaiset yleiseen hintakehitykseen verrattuna.

– Työryhmän esitys polttoaineveron vuosittaisista indeksikorotuksista sitoisi turhaan päättäjien käsiä. Indeksisidonnaisuus jäykistäisi polttoaineverotuksesta päättämistä aivan tarpeettomasti ja johtaisi kaavamaisiin vuosittaisiin pakkokiristyksiin, Lehtinen arvioi.

Lehtisen mukaan polttoaineveron muutoksissa on voitava kulloisenkin tilanteen mukaan huomioida raakaöljyn hintakehitys ja muutkin polttoaineiden markkinahintoihin ja kulutukseen vaikuttavat tekijät.

– Indeksisidonnaisuuden kaltaista kaavamaista kiristävää pakkopaitaa ei polttoaineverotukseen kaivata.

Teksti: Marko Jokela Kuva: Moottorin arkisto

a:4:{i:0;s:5:"94826";i:1;s:5:"94816";i:2;s:5:"94871";i:3;s:5:"95051";}

Luetuimmat