17.8.2023

Yksi odotetuimmista sähköautoista – Polestar 3 nyt ensi kertaa Suomessa

Polestar 3 on yksi seuraavien kuukausien odotetuimmista sähköautoista. Nyt sen luvataan saapuvan lopullisesti Suomeen ensi vuoden alussa.

Polestar 3 -mallin varsinainen lanseeraus on siirtynyt. Auton tuotantoon meno on myöhästynyt useilla kuukausilla, nyt sen on luvattu alkavan ensi vuoden alussa. Tämä tarkoittaa sitä, että ensimmäiset autot olisivat Suomessa aikaisintaan keväällä 2024.

Polestaria on viivästyttänyt se ohjelmiston testaaminen. Volvon operatiivinen johtaja Javier Varela on sanonut avoimesti, että Volvo EX890 -auton ohjelmiston testaamiseen ja hienosäätöön tarvitaan lisää aikaa ja sama koskee myös Polestar 3:a, koska Volvo EX90 ja Polestar 3 jakavat perusrakenteen keskenään. Valmistaja haluaa, että autojen ohjelmistot toimivat varmasti kaikissa olosuhteissa. Volvo EX90 -mallissa sekä Polestar 3:ssa on paljon uutta tekniikkaa, jota niiden autoissa ei ole aiemmin nähty.

Polestar 3:n lasertutkiin perustuva tekniikka mahdollistaa muun muassa sen, että auto tunnistaa entistä paremmin hämärissä ja pimeissä olosuhteissa liikkuvat kohteet, kuten ihmiset ja eläimet.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Polestarin perimä moottoriurheilussa

Vaikka Polestar 3 on alkuperäisistä suunnitelmista siirtynyt reilusti, sen valmistajat eivät ole kätkeneet kynttilää vakkansa alle. Uutuutta on esitelty niin toimittajille kuin yleisöllekin ympäri maailmaa, esimerkiksi Goodwood Festival of Speed -moottoriurheilutapahtumassa ja Flow Festival -tapahtumassa Helsingissä.

– Autoa on jo myynnissä ja olemme vastaanottaneet tilauksia. Olemme ihan tyytyväisiä tilausmääriin, Polestarin Suomen viestintäpäällikkö Johanna Laune sanoo paljastamatta auton tilauskantaa sen enempää.

Onhan Polestar 3 kiistämättä yksi odotetuimmista sähköautoista, mitä lähitulevaisuudessa katukuvassakin nähdään. Se on kiinnostava sen vuoksi, että se haastaa kunnolla monet, esimerkiksi saksalaiset premium-sähköautot. Lisäksi vuodesta 2020 valmistettu Polestar 2 on vakiinnuttanut paikkansa keskikokoisten sähköautojen luokassa, joten uutuudeltakin sopii odottaa paljon.

Polestar 3 jakaa tekniikan Volvo EX90:n kanssa, sekä Volvo että Polestar 3 on rakennettu samalla Spa2-pohjalevylle. Mutta Polestarilla ei mielellään puhuta Volvosta, vaan Polestarilla haluttaisi puhua luonnollisesti vain Polestarista.

– Polestar 3 on Polestarin moottoriurheiluperinteiden, mistä koko Polestar on lähtenyt, mukaisesti urheilullinen, Polestar Automotive Finland Oy:n toimitusjohtaja Tommi Luopajärvi sanoo.

Tällä Luopajärvi myös viittaa siihen, että samasta tekniikastaan huolimatta autot ovat hyvin erilaisia ja eriluonteisia. Polestar 3 on urheilullinen suv, kun Volvo EX90 tulee olemaan 7-paikkainen suuri perhevankkuri.

Polestarin perimä on syvällä autourheilussa, sillä vielä runsas 20 vuotta sitten Polestar Racing oli itsenäinen autourheilutiimi, joka käytti Volvoja kilpa-autojensa aihioina. Noin 15 vuotta sitten Polestarista tuli Volvon virallinen kumppani, joka teki Volvolle erikoisvarusteltuja ja viritettyjä Polestar Performance -malleja. Vajaa 10 vuotta sitten Volvo osti yrityksen ja nyt Polestar on sähköautoja valmistava itsenäinen automerkki, jolla on edelleen sama omistuspohja kuin Volvollakin.

Satojen hevosvoimien voimalinjat

Polestarin historiaa moottoriurheiluradoilta ei haluta unohtaa uutuudessakaan. Polestar 3 ei jää jalkoihin myöskään speksien ja suorituskykynsä puolesta. Autolla on pituutta 4,9 metriä, leveyttä kolme senttiä vajaa kaksi metriä, akseliväliä puolitoista senttiä vajaa kolme metriä, ja se takaa autoon hyvät ja runsaat tilat viidelle.

Akun koko Polestar 3:ssa on valtava 111 kilowattituntia, jonka vuoksi auton paino nousee myös noin 2 500 kiloon. Auton akku ottaa latausvirtaa vastaan maksimissaan 250 kilowatin latausteholla ja se käyttää 400 voltin latausjännitettä. Näillä spekseillä akun pitäisi täyttyä ihanneolosuhteissa 10 prosentista 80 prosenttiin 30 minuutissa.

Akusta energia siirtyy etu- ja taka-akseleilla oleville sähkömoottoreille. Polestar 3 on siis aina nelivetoinen, mutta siitä on kaksi eri tehoversiota.

Long range Dual motor -version teho on 360 kilowattia, (489 hv) ja vääntö 840 newtonmetriä ja Long range Dual motor -versio Performance-varustepakettilla on teholtaan 380 kilowattia (517 hv), vääntöä paketista lähtee 910 newtonmetriä. WLTP-syklin mukaiset toimintamatkat autoilla ovat 610 kilometriä ja 560 kilometriä. Nollasta sataan kilometriin tunnissa autojen pitäisi kiihtyä 5,0 ja 4,7 sekunnissa.

Polestar 3:lla on myös oiva perävaununvetokyky, niinkuin premium-luokan katumaasturilla kuuluu ollakin, alustavien tietojen mukaan auton perään pitäisi pystyä kytkemään 2 200 kiloa jarrullista perävaunumassaa. Kaikki tämä lepää autossa vakiona olevan säätyvän ilmajousituksen päällä.

Sitten tietysti se hinta, joka vastaa myös sitä samaa tasoa kun Polestar 3:n saksalaisillä premium-kilpailijoilla. Long range Dual motor -versio maksaa 92 700 euroa ja Long range Dual motor -versio Performance-varustepaketilla 99 300 euroa.

Autot myydään Polestarin verkkokaupassa ja Polestarin tapaan tarjolla on vain muutamia lisävarustepaketteja. Itselleen valmiin auton pystyy tekemään siis muutamalla klikkauksella ja lähettämään tilauksen.

Teksti ja kuvat Manu Tuppurainen

Luetuimmat