Ajoneuvot Uutinen 2.7.2023

Alfa Romeo Tonale liittyi poliisivoimiin – 400 osittain panssaroitua kevythybridi-Tonalea Italian karabinieereille

Italiassa ei unohdeta tyyliä vaikka kyse olisi puolisotilaallisesta poliisiautosta. Alfa Romeo Tonalessa on pyritty yhdistämään partioautolle tärkeitä ominaisuuksia, kuten suorituskykyä, käyttömukavuutta ja ympäristöystävällisyyttä. Karabinieerit ottivat kuitenkin ensimmäisen Alfa Romeo -maasturin käyttöönsä jo 72 vuotta ennen Tonalea.

Tonale on Alfa Romeon tähän mennessä tärkein malli ainakin 2020-luvulla, ja se kilpailee tittelistä Giulian kanssa vähintään koko tähänastisen 2000-luvun osalta. Vain reilun vuoden vanha malli voi nyt lisätä hattuunsa yhden ison sulan – tai paremminkin liekin.

Karabinieerien komentaja, kenraali Teo Luzi otti seremoniallisesti vastaan komentamansa armeijan ensimmäisen Tonalen Alfa Romeon toimitusjohtajalta Jean-Philippe Imparatolta Roomassa keskiviikkona.

Parempi partioauto

Italian kuuluisat karabinieerit ovat sotilaallisesti johdettu organisaatio, mutta rauhan aikana laitos toimii käytännössä pelkästään poliisin lailla. Pitkän partiovuoron aikana voidaan siis koetella istumalihaksia, jos alla on ehkä enemmän maailmaa nähnyt ja vähemmän pitkille matkoille suunniteltu auto, kuten vanha Fiat Punto, joita karabinieereilla on myös edelleen käytössä.

Tonalen etuistuimet tarjoavatkin osapuolten mukaan hyvää ergonomiaa pitkää istumista vaativille rupeamille. Lisäksi, kuten suurin osa karabinieerien henkilöautokalustosta, Tonalet varustetaan käsiaseilta suojaavalla etuosapanssarilla, takapenkin säilöönottokopilla sekä kuljetus- ja säilytystiloilla aseille sekä luotiliiveille. Hätätilanteissa Tonaleiden erikoistehtävä on kuitenkin toimia liikkuvina radiokeskuksina ja esimerkiksi tukea 200-hevosvoimaisia Alfa Romeo Giulioita takaa-ajotilanteissa.

Moottoriksi karabinieerit ovat valikoineet Tonaleen 1,5-litraisen 163-hevosvoimaisen kevythybridibensiinin 7-lovisen TCT-vaihteiston kera. Pienehkö bensiinimoottori on linjassa tavoitteiden kanssa kaupunkien ilmanlaadun parantamisesta, mutta se antaa autolle myös riittävästi potkua ja esimerkiksi toimintamatkaa.

Alfa Romeo Tonale täydentää karabinieerien autokalustoa seuraavan vuoden aikana 400 yksilön voimalla. Vertailun vuoksi Suomen Poliisilla on käytössään kaikkiaan noin 500 ”maijaa”.

Yli 70 vuotta Alfa Romeoita

Karabinieerit vastaanottivat ensimmäiset Alfa Romeonsa vuonna 1951, ja nämä kaksi tahoa ovat olleet siitä lähtien erottamattomia.

Karabinieerien ihka ensimmäinen Alfa ei ollut todellakaan kaunokainen sedan tai edes kaupunkimaasturi, vaan Willys Jeepistä vahvan inspiraationsa saanut 1900 M eli Alfa Romeo Matta (matta = hullu). Ensimmäinen sedan oli 1900-sarjalainen, ennen paljon tunnetumpia 1960-luvun Giulioita.

Ennen kuin ympyrä sulkeutui muutama vuosi sitten uuden Giulian myötä, ehtivät karabinieerit koestaa lähes kaikki Alfan nelioviset sedanit siltä väliltä.

Jaa artikkeli

Valmistajalta: Alfa Romeo

Kaikki koeajot

Uusimmat