Auto ja raha

Ajoneuvot Uutinen 2.9.2022

Auton päivää vietetään lauantaina – liikkumiskustannusten raju nousu puhuttaa nyt

Valtakunnallista Auton Päivää vietetään lauantaina 4. syyskuuta jo peräti 26. kerran. Liikkumiskustannusten raju nousu sekä tiestön rapistuminen puhuttavat tänä vuonna.

Kuluva vuosi 2022 on tuonut tullessaan sellaisia kustannuspaineita kaikille elämän osa-alueille, joita kukaan ei osannut ennakoida. Energiahintojen nousu on ollut keskustelun keskiössä useiden kuukausien ajan.

Polttoaineiden hinnat ovat olleet nostamassa kaikkia elinkustannuksia ja ne vaikuttavat jokaisen ihmisen toimeentuloon hyvin voimakkaasti. Suuret hinnankorotukset koskevat kaikkia autoilun käyttövoimia, myös sähköä. Hallituksen päätös jakeluvelvoitteen väliaikaisesta alentamisesta on jo pudottanut hieman erityisesti dieselpolttoaineen hintoja, mutta edelleen sekä bensiinin että dieselin kohdalla Suomi on EU:n kahden kalleimman maan joukossa.

Moni vähentänyt liikkumistaan

Autoliiton keväällä tekemässä barometrissä yli 53 prosenttia vastanneista ilmoitti tekevänsä työ- tai opiskelumatkansa autolla, minkä lisäksi autoa ja joukkoliikennettä yhdisti 3,4 prosenttia ja kimppakyydeillä kulki 1,2 prosenttia kyselyyn vastanneista. Tärkeimmät syyt auton käyttöön olivat se, että työmatkoja ei yksinkertaisesti voi korvata muulla kulkutavalla. Toinen tärkeä syy on auton tarjoama joustavuus ja vapaus.

– Meillä jopa suurimmilla kaupunkialueilla auto on usein ainoa mahdollinen tapa liikkua kohtuullisessa ajassa ja yhdistellä työ- ja asiointimatkoja haja-asutusalueista puhumattakaan, Autoliiton puheenjohtaja Timo Luoma-aho toteaa.

Mutta töissä on käytävä niin kauan kuin töitä on, monet ovat joutuneet tinkimään muusta liikkumisestaan. Autoliiton barometrissä reilut 37 prosenttia vastanneista sanoi vähentäneensä vapaa-ajan liikkumistaan lomilla ja viikonloppuisin. Reilut 28 prosenttia vastanneista oli vähentänyt muun muassa kaupassa käyntejä.

– Nyt hallitukselta tarvitaan jämäkkää johtajuutta ja toimenpiteitä kotitalouksen ja elinkeinoelämän pyörien liikkeellä pitämiseksi, Luoma-aho korostaa.

Tiestö rapistuu rajusti

Iso huoli Suomessa on myös tiestön raju heikkeneminen ja myös siitä aiheutuva kustannusten nousu. Teiden korjausvelka kasvaa joka vuosi, mutta silti valtiovarainministeriön budjettiesityksessä perusväylänpidon rahoista ollaan leikkaamassa 200 miljoonaa euroa. Tiestön korjausvelan pysyminen ennallaan vaatisi 4000 tiekilometrin päällystämistä vuosittain. Nyt on pystytty päällystämään reilut 2000 kilometriä.

– Muun muassa öljyn hinnan nousun takia bitumi on nyt todella kallista, joten vaikka rahoitus pysyisi ennallaan, päällystyskilometrit vähenevät. Tämä on kestämätön tilanne tieliikenteestä riippuvaisessa Suomessa, Luoma-aho painottaa.

Autoliiton järjestämää Auton Päivää vietetään lauantaina 3.9.2022 jo 26. kerran. Päivän tarkoituksena on herättää keskustelua autoilun merkityksestä Suomessa. Autoliiton paikallisosastot järjestävät lisäksi koko perheen Auton Päivän tapahtumia eri puolilla Suomea.

Auton Päivän tapahtumien paikkakunnat ja kellonajat löytyvät osoitteesta www.autoliitto.fi/autonpaiva.

Lähde: Autoliitto

Jaa artikkeli

Kaikki koeajot

Uusimmat