Ajoneuvot | Uutinen | 28.6.2019

BMW Vision M Next – Ajajalle autonomian aikaan

BMW:n futuristinen urheiluauto on näyttävä, ja se on myös kuvattu kuten konseptiauton kuuluu.

Jaa artikkeli

Vahvat kontrastit ja värit henkivät menneiden vuosikymmenten futurismia, aikaa jolloin edessä oli vain syntetisaattorien ja rannekelloista tutun digitaaliteknologian rajattomat mahdollisuudet.

BMW Vision M Next

EASE ja Boost ja MITÄ?

BMW kertoo Vision M Nextin olevan yhtiön näkemys ajamisen ilosta sitten joskus. Se on osa yhtiön tulevaisuuskuvan toista tukijalkaa.

–Jos [aiemmin esitelty] BMW Vision iNEXT esitteli kuinka autonominen ajaminen voi muuttaa elämän autoissa, Vision M NEXT demonstroi kuinka huipputeknologia voi tehdä ajokokemuksetsa aidomman ja enemmän tunteisiin vetoavan, BMW Groupin muotoilujohtaja Adrian van Hooydonk kertoo.

BMW Vision M Next

BMW nimittää kahta tukipilaria EASEksi ja BOOSTiksi. Yhtiön varsin korkealentoinen ja lyhennepainotteinen lehdistötiedote kertoo EASE- ja BOOST-konseptien olevan tasavertaisia rakennuspaloja yhtiön tulevaisuudessa, joka koostuu innovaatioalueista autonomia (A), verkottuneisuus (C), sähköistyminen (E) ja palvelut (S), eli ACES. Kun tähän lyödään mukaan design, päästään termiin D+ACES. Siitä ehkä kuullaan vielä.

i8 ja Turbo

Mutta palataan mielenkiintoisempiin asioihin. Vision M Next on kuin ladattavan i8-urheiluhybridin ja taannoisten BMW Turbo ja M1 -mallien aikakonesekoittimessa synnytetty liitto. Se ei ehkä näytä kaikkein viimeistellyimmältä konseptiautolta, mutta järkevän kokoisine munuaisineen ja näyttävine grafiikoineen ja villeine väreineen se edustaa BMW:n muotoilupuolen kirkkainta päätä.

BMW Vision M Next

Voimalinjaksi kerrotaan nelisylinterisen bensiiniturbon ja sähkömoottorin yhteistyön tuottamat 600-hevosvoimaa. Sähkötoimintamatkaksi kerrotaan 100 kilometriä, joten auto sopisi mainiosti vaihtoehtoisen tulevaisuuden kaupunkeihin.

Keulalta löytää Laser Wire -teknologiaksi nimetyt ajovalot. Käytännössä fosforipinnoitteiset valokuidut johtavat valon lähteestä linsseille, minkä kerrotaan tarjoavan hyvin tarkan valokuvion ja pienikokoisen umpion. Takavaloista taas löytää kätketyt BMW-logot viittauksena M1-superautoon.

Ei mikään mittarsto, vaan BOOST Pod

BMW Vision M Next

Sisältä voi löytää kuljettajakeskeiseksi luonnehditun ohjaamon, jonka keskipisteenä on jokin, mitä valmistaja nimittää BOOST Podiksi. Kyseessä lienee eräänlainen kolmeen tasoon jakautunut mittaristo, sillä sen kerrotaan muodostavan linkki auton ja kuljettajan välille. Ensimmäinen taso koostuu horisontaalisesti muotoillun ohjauspyörän kahdesta näytöstä, toinen taso taas kuljettajan näkökenttään rakennetusta Curved Glass Display -lasinäytöstä, ja kolmannen tason muodostaa tuulilasinäyttöön rakennettu sulautetun todellisuuden heijastusnäyttö. Tämän kaiken kerrotaan mahdollistavan kuljettajalle tärkeän informaation esittämisen suoraan näkökentässä, ja osaapa auto karsia tiedon märää nopeuden kasvaessa.

On BMW Vision M Nextissä yksi ihan realistiseltakin ja hyvin käyttökelpoiseltakin kuulostava innovaatio: gyroskooppisten mukitelineiden kerrotaan tasoittavan sivuttais- ja pitkittäiskiihtyvyydet turhan läikkymisen estämiseksi.

Teksit: Lauri Ahtiainen, lähde ja kuvat: BMW

Jaa artikkeli

Keskustelu