Daimler AG

Ajoneuvot Uutinen 4.6.2021

Daimler maksaa Nokialle patenteista – riidalle piste

Muutaman vuoden kestäneen, ja oikeuteen päätyneen, kinastelun jälkeen Daimler maksaa Nokialle patenteista, joita se on käyttänyt jo vuosien ajan.

Vuosia kestänyt käräjille kuskattu kiista on ohi. Lopulta Daimler maksaa Nokialle navigaattoreissa, yhteyksissä ja autonomisessa ajamisessa hyödynnettävistä patenteista, joita se on käyttänyt. Asiasta uutisoi Automotive News Europe.

Moottori on seurannut taivalta jo vuoden 2019 alkupuolelta, jolloin Bury ja Daimler olivat tehneet valituksen Nokian tarjoamista lisenssiehdoista. Viime vuoden elokuussa uutisoimme Daimlerin hävinneen tuomioistuimessa tuon patenttikiistan, joka uhkasi jopa laittaa autoja myyntikieltoon. Daimler ei kuitenkaan hyväksynyt päätöstä vaan vei sen Euroopan unionin tuomioistuimeen.

Daimler maksaa Nokialle patenteista

Nyt tämä näyttäisi olevan viety loppuun. Daimler maksaa Nokialle käyttämistään patenteista.

Osa kiistaa on ilmeisesti ollut maksajan etsiminen. Nokia ja muut vastaavat palveluntarjoajat vaativat autonvalmistajilta lisenssimaksuja korvauksena kehittämistään teknologioista, mutta autonvalmistajat tahtoisivat sysätä nämä maksut alihankkijoilleen. Tämä tarkoittaisi mahdollisesti pienempiä maksumääriä Nokian, ja vastaavien yritysten, kassaan.

Nyt löydetty yhteisymmärrys on tuorein voitto Nokialle, joka solmi huhtikuussa maailman suurimman PC-valmistajan, kiinalaisen Lenovon, kanssa sopimuksen maksujen määrästä. Tuota ehti seurata sopimus Samsungin kanssa, joka tulee sekin maksamaan liikkuvaan kuvaan liittyviä lisenssimaksuja Nokialle.

Nokian ja Daimlerin välisen sopimuksen ehtoja tai summia ei ole julkaistu, mutta oikeudenkäyntiprosessi on toistaiseksi päättynyt. Daimler ei ole tähän päivään mennessä maksanut Nokialle penniäkään suomalaisyrityksen lisenssien käyttämisestä.

Daimlerin edustaja kertoi Automotive News Europelle, että he ovat tyytyväisiä ratkaisuun ja että pitkään kestänyt kiista on päättynyt. Danske Bankin analyytikko Mads Rosendal arvioi samalle lähteelle sopimuksen olevan hyvä uutinen Nokialle. Kyseessä on pitkään jatkuva tasainen rahavirta, joka ei vaadi enää työtä.

Tämä ei kuitenkaan päätä kokonaan Nokian taivalta eri oikeusasteissa. Continental valitti Nokian vaatimista lisenssimaksuista yhdessä Bury Technologiesin, Daimlerin, Gemalton ja Valeon kanssa vuonna 2019. Näistä Continental on sanonut, että se ei aio luopua kanteestaan ainakaan Yhdysvalloissa.

Aika näyttää kuinka tämän kanssa käy. Audi, Bentley, BMW, Mini, Porsche, Rolls Royce, Seat, Skoda, Volkswagen ja Volvo maksavat jo tällä hetkellä lisenssimaksuja Nokialle.

 

 

Kuva: Daimler, Lähde: Automotive News Europe

Jaa artikkeli

Keskustelu

Kaikki koeajot

Uusimmat