Harley-Davidson LiveWire

Ajoneuvot Moottoripyörät Uutinen 17.7.2019

Ei niin klassista Harley-Davidsonia: sähköinen LiveWire tulee markkinoille jo tämän vuoden puolella

Harley-Davidsoneihin on yleisesti liitetty kovat äänet amerikkalaiseen tyyliin. Uusi malli rikkoo rajoja tuomalla sähköisen voimalinjan myös harlikkaan.

LiveWire tuo nimenä mieleen ennemmin tietokoneen virusturvasovelluksen, kuin moottoripyörämallin. Harley-Davidson on kuitenkin valinnut kyseisen nimen uudelle sähkökäyttöiselle moottoripyörälleen.

Valmistaja kehuu sähkömoottorin tuomaa välitöntä vääntöä, joka tapahtuu niinkin helposti, kuin kaasukahvaa kääntämällä. Vaihteiden vaihtamista ei polttomoottorin tavoin tarvitse tehdä. Jäykän alumiinirungon ja laadukkaan säädettävän jousituksen kerrotaan antavan sähkömoottoripyörälle dynaamisen ohjauksen.

Harley-Davidson LiveWire

LiveWire on Harley-Davidsonin ensimmäinen sähköpyörä ja se tulee olemaan saatavilla vuonna 2019 USA:ssa, Kanadassa ja suurimmassa osassa Euroopan maissa. Tarjonnan suunnitellaan laajentuvan vuosina 2020 ja 2021.

Nollasta sataan kolmessa sekunnissa

Sähkömoottorin välittömästi tuottavan täyden väännön ansiosta LiveWire kiihtyy parhaillaan 0–100 km/h kolmessa sekunnissa ja 100–129 km/h 1,9 sekunnissa. Hidastuksen yhteydessä pyörä lataa akkuja, valmistajan mukaan varsinkin kaupunkialueilla tästä on hyötyä hitaan rullaamisen vuoksi.

Harley-Davidson LiveWire

Muitakin automaailmasta tuttuja asioita muuttuu, valmistaja kehuu LiveWiren kerrotaan olevan erittäin hiljainen ja täristävän vähän. Myös perushuoltojen määrä vähenee loogisesti samalla tavalla kuin autoissa. Ajovoima-akulle luvataan viiden vuoden takuu ilman kilometrirajoitusta.

Kaupunkiajossa toimintamatkaksi on ilmoitettu 146 mailia, eli lähes 235 kilometriä, ja yhdistetyksi toimintamatkaksi on saatu 152 kilometriä WMTC-syklillä mitattuna. Pikalatauksella akun kerrotaan latautuvan tyhjästä 80 prosenttiseen varaukseen 40 minuutissa ja tyhjästä täyteen tunnissa.

Harley-Davidson LiveWire

LiveWire on kuorrutettu usein eri teknologisin herkuin: lukkiutumattomat jarrut, mutka-ajoavustin ja luistonesto helpottavat pyörän hallintaa hankalammissa olosuhteissa. Tangon yläpuolelle on sijoitettu 4,3 tuumainen kosketusnäyttö ja kuljettaja voi valita seitsemän erilaista ajoasetusta.

Lähde ja kuvat: Harley-Davidson

Jaa artikkeli

Valmistajalta: Harley-Davidson

Kaikki koeajot

Uusimmat