Ajoneuvot Koeajo 2.12.2014

Koeajo: Fiat 500 X

Retromuotoiltun Fiat 500 X:n vahvuudet tulevat esiin cityviidakossa. Hyvää: Sisätilat, ajoasento, istuimet, parantunut viimeistely. Huonoa: Tavaratila, ohjauksen keskialue.

Suomessa Fiat on maahantuojavaihdoksien takia päässyt luisumaan myyntitilaston hännille. Muuallakin vaurastuvassa Euroopassa perinteinen pikkuautojen osaaja on ahtaalla. Valopilkkuna on toiminut retrohenkinen Fiat 500.

Sen tila-autoversio 500L ei kuitenkaan johtanut menestykseen, joten nyt yritetään maasturimaisemmalla crossover -mallilla.

Pienten citymaasturien luokka on kasvanut kohisten niin menekiltään kuin saatavilla olevien mallien määrältäänkin. Juuri tähän rakoon 500X yrittää, samoin kuin samassa tehtaassa yhtenevälle tekniikalle rakentuva sisarmallinsa Jeep Renegade.

Sisätilat yllättävät

Fiat 500X ei ole piskuisen 500:en venytetty versio, yhteistä on vain retromuotoilu. Aina viisiovinen ja viisipaikkainen 500X on aivan eri kokoluokan auto, esimerkiksi pituutta on 70 cm enemmän. Kilpailijoista mittapuuta hakemalla lähelle osuvat ainakin Opel Mokka ja Skoda Yeti.

Perinteisestä äijämäisestä maasturilinjasta poikkeavat pyöreät muodot ja sukulaisuus perus-500:een antavat ennakko-odotuksen ahtaista sisätiloista. Se osoittautuu kuitenkin harhaksi. Etupenkillä tilaa on pitkällekin kuskille. Näin hyviä istuimia ja luonnikasta ajoasentoa ei Fiatissa ole tainnut koskaan ennen olla.

Takaistuimella tilaa on mukavasti varsinkin kahdelle, mutta lasikattoinen versio nipistää siivunsa pääntiloista. Perheautona 500X:ssä ensimmäisenä ahdistaa tavaratilan koko, joka on vain pikkuautojen luokkaa. Tavaratila pohjan saa asetettua eri korkeuksille, mutta lastauskynnys on aina melko korkea.

Etuveto pääosassa

Myynti alkaa toukokuussa kolmella moottoriversiolla, etuvetoisena kuusivaihteisella käsivaihteistolla joko 1,4 Multiair –bensiiniturbolla (140 hv) tai 1,6 Multijet –dieselillä (120 hv). Nelivetomallissa on 2,0 Multijet (140 hv) ja yhdeksänpykäläinen automaatti. Neliveto kytkeytyy automaattisesti pidon heiketessä, muutoin edetään etuvedolla.

Pienten citymaasturien luokan tapaan suurin osa 500X:n myynnistä tulee olemaan etuvetoisia ja bensiinimoottorisia, niinpä halvimmaksi malliksi on myöhemmin tulossa vapaastihengittävä 1,6 (110 hv). Bensiinimoottoriseen nelivetomalliin tulee aikanaan kireämpi 1,4 (170 hv). Paletin ääripäitä, 1.3 –pikkudieseliä ja Lähi-Itään tarkoitettua 2.4 –bensiinimoottoria ei Suomessa nähdä.

Varustetasot ovat Pop, Pop Star ja Lounge. Varustelu- ja hintaneuvottelujen ollessa vielä käynnissä maahantuoja veikkaa keskimmäisestä Pop Starista suosituinta ja lupaa sen päihittävän kilpailijoiden varustelun. Retroteema ei näy varustelussa, modernit elektroniset turvajärjestelmät ovat saatavilla.

Napakka ajettava

Fiat 500X ei varsinaisesti ole tarkoitettu maastoon, mutta lyhyiden koriylityksien ja isojen pyörien ansiosta se selviää hankalammistakin kohdista. Maasturimaisemmilla helmoilla varustetussa Cross –versiossa maavaraa on vain muutama milli enemmän. Etuvetomallien etenemistä helpottaa elektroninen tasauspyörästön lukko.

Uutuuden vahvuudet tulevat paremmin esiin cityviidakossa. Korkeampaan autoon on helpompi nousta, tosin näkyvyys takaviistoon ja äärimittojen hahmottaminen on rajoittunutta.

Napakan puoleinen jousitus selviytyy isoistakin heitoista kunnialla, mutta samalla myös pienet epätasaisuudet tulevat ilmi turhan selkeästi. Omaan makuuni tällaiseen autoon lutuisampi pehmeys olisi sopinut paremmin.

Uusi Fiat 500X yllättää positiivisesti niin ominaisuuksillaan kuin parantuneella viimeistelylläänkin. Myynnin suurimmaksi esteeksi noussee vain hinnoittelu. Fiat on asemoimassa uutuuttaan melko kunnianhimoisesti imagoonsa ja kilpailijoihinsa nähden.

Vaikkapa Nissan Juken hintaisena 500X löytäisi varmasti asiakkaita, mutta joillakin markkinoilla julkaissut hinnat ovat pikemminkin Qashqain tasoa. Siinäpä on uudelle kauppiasverkostolle työsarkaa.

Jaa artikkeli

Valmistajalta: Fiat

Kaikki koeajot

Uusimmat