Morgan EV3

Ajoneuvot Uutinen 1.3.2016

Geneven lennätinuutisissa: Morganin kolmipyöräinen sähköauto

Yhdistyneessä Kuningaskunnassa on kehitetty sähkökäyttöinen kolmirenkainen automobiili!

Brittiläisen Morganin autojen väittäminen retroiksi on hiukan harhaanjohtavaa, sillä yhtiö on tehnyt urheilullisia elämysajoneuvoja jokseenkin samalla reseptillä vuodesta 1910 saakka. Vuosien varrella mukaan on toki hiipinyt alumiinirakenteita ja uudempia moottoreita, mutta useimpien mallien muotoilu ja puurakenteet ovat vastaavasti vanhaa perua. Merkin tehdaskierrosta luonnehditaan usein mainitsemalla, että ainoana autonvalmistajana Morganin tehtaassa vallitsevin tuoksu on puu.

Vuonna 2011 yhtiö toi takaisin tuotantoon klassisen kolmipyöräisensä, joka tarjoaa ajamisen hurmaa raittiissa avoilmassa ja maltillisissa nopeuksissa. Nyt kolmipyörästä on kehitetty sähköversio, EV3.

Morgan EV3

Onneksi Morganilla suhtaudutaan uusien mallien kehittämiseen asianmukaisella huumorilla ja EV3:n muotoilun lähtökohtana ovat olleet 1950-luvun robottivisiot ja kilpapyörät. Yksittäinen monokkelikaukovalo on laitettu tietoisesti epäsymmetrisesti ajan moottoripyörien tapaan. Koska keulalla ei ole enää V-twin-moottoria, voitiin tila käyttää hyödyksi rakentamalla messinkiset jäähdytysritilät sähkömoottoria ja akustoa varten. Ulkokuori on valmistettu alumiinin lisäksi hiilisestä kuidusta, mikä on Morganille suorastaan avaruustekniikkaa. Rakenteen alla oleva kehikko on kuitenkin valmistettu saarnipuusta ja putkiteräksestä.

Morgan EV3

20 kWh litiumiakuston ja 46 kW (62 hv) turvin alle 500 kilogrammaa painava kolmipyörä singahtaa 0–100 km/h alle yhdeksän sekunnin, huippunopeuden ollessa jossain 150 km/h tuntumassa. Vaikka tehoa on merkittävästi V-twiniä vähemmän, pitäisi suorituskyvyn olla ”verrattavissa”. Ilahduttavasti myös hinnan pitäisi olla linjassa bensiinimallin kanssa. Toimintasäteeksi yhtiö lupaa noin 240 kilometriä. Kolmipyörän vetävänä renkaana on siis takarengas.

Morgan EV3

Sähköisen kolmipyörän toimitusten pitäisi alkaa loppuvuodesta. Perinteikäs pienvalmistaja aikoo tuoda mallistoonsa myös muita täyssähkömalleja sekä hybridejä. Tehdas valmistaa tyypillisesti vuoden aikana noin 1 300 autoa, kaikki käsityönä, joten Morganilla liikkuessa jää kyllä mieleen.

Lähde ja kuvat: Morgan

Jaa artikkeli

Kaikki koeajot

Uusimmat