Ajoneuvot Koeajo 14.1.2014

Koeajo: Honda Civic

Yksitoista vuotta, eikä suotta. Hondan muotovalio tila-ihme kiilaa farmarikilpailuun. Hyvää: ajettavuus, tavaratilan koko ja muunneltavuus, turvavarustelu. Huonoa: äänieristys, bensiinimoottorin puhdittomuus, turvajärjestelmän (lisä)hinta

Hondalla ei ole ollut yli vuosikymmeneen tarjota alemman keskiluokan farmaria. Yhdysvaltain tai Aasian markkinoilla farmarikorinen ei kiinnosta, ja Euroopan markkinat ovat maailmanmitassa pienet.

Englannin Swindonissa tehtävä farmari-Honda omaa eväät menestyä suomalaisten suosikkiluokassa: ajettavuus ja muotoilu ovat kunnossa ja kekseliästä tavaratilaa riittää.

Renkaiden rallatusta

Ajomelua on vaikea olla havaitsematta. Renkaiden rallatuksen lisäksi sisälle kantaa epämääräinen kumina jostakin alustasta. Äänieristys saisi olla paremmalla tolalla, sillä etenkin bensiinimoottorin ääntely kantaa korviin turhan voimallisena.

Kuljettajan valtakunnassa on kaikki kohdillaan, kunhan tottuu kaksiosaiseen mittaristoon. Istuin tukee napakasti sivuilta ja säätyy ratin kanssa monipuolisesti, joten ajoasennon löytäminen ei ole ongelma. Materiaalituntu on miellyttävä ja viimeistelyn taso on korkealla.
Hondan ohjaus on tunnokas, joskin sen keskialueella on tahmeutta ja vastetta saisi olla ylipäätään lisää.

Säätyvä jousitus

Jousitusta voi säätää ajotavan, kuormauksen ja ajoalustan mukaan. Säätö perustuu takaiskunvaimentimien öljyn kulkuun. Automatiikka tekee työtään myös kuljettajasta huolimatta, jollon esimerkiksi jyrkässä kaarteessa iskunvaimennus jäykkenee kuskin valitsemasta asetuksesta huolimatta.

Kaupungissa ja taajamassa on helppo mieltyä jousituksen säädöistä Comfortiin, jolloin auto nielee kiltisti tien epätasaisuudet. Dynamicilla meno käy tärisyttäväksi, joskin moottoritienopeuksissa asetus kitkee vaeltelua, joka on aiemmin ollut Hondan taipumuksena.

Kekseliäs kontti

Hartaasti odotetun tulokkaan parasta antia ovat kuljetuskyvyt.

Tavaratila on leveä ja kookas. Jos lattialuukun alla oleva 117 litran tila lasketaan mukaan, kertyy luokkakärkeen vieviä litroja 624. Oli muuten pakko kokeilla, mahtuuko kannen alle luvatut kaksi lentolaukua: mahtuivat helposti.

Kekseliäs sijoittelu mahdollistaa myös alhaisen lastauskynnyksen, tilaa vievä polttoainetankki ei sijaitse tavaratilan alla, vaan edempänä.

Diesel vie voiton

Vapaastihengittävä 1,8-litrainen bensiinimoottori tuntuu koeajossa 142 hevosvoimaansa tehottomammalta. Kulku on miellyttävää kunnes tulee ohitustarve tai ylämäki, jolloin käsi saa käydä tiuhaan vaihdekepillä voimaa ja ripeyttä houkuttelemassa.

Dieselin sitkeys on toista. 1,6-litraisessa riittää vääntöä riittää alakierroksilta lähtien, eikä vauhdin muutoksissa ole pakko heti vaihtaa vaihteita.

Keskikulutus sadalla kilometrillä on bensiinimoottorilla 6,2 litraa, dieselillä vain 3,8 litraa.

Dieselin kumppanina on kuusilovinen manuaalivaihteisto, bensiinimoottorin yhteyteen voi valita koeajetun kuusilovisen manuaalin tai viisilovisen automaattivaihteiston välillä.

Helmikuussa Suomeen

Civic Tourer rantautuu Suomeen helmikuussa. Bensiinimoottorisena hinnat alkavat 23 640 eurosta, dieselinä 25 440 eurosta. Hinnaston yläpäässä on Executive-diesel, jonka hinta kipuaa 36–37 000 euroon.
Varustetasot tuovat mukanaan lisäherkkuja. Jo Comfort-tasolta tulee muun muassa automaatti-ilmastointi ja vakionopeudensäädin, seuraavilta tasoilta esimerkiksi sadetunnistin, ksenonvalot, pysäköintitutkat ja navigaattori.

Rahalla saa myös turvallisuutta keväästä 2014 alkaen. ADASiksi nimettyyn järjestelmään kuuluvat useilta kilpailijoilta tutut automaattisesti ja kuljettajasta riippumatta toimiva hätäjarrutus kaupunkinopeuksissa, etutörmäysvaroitin, kaistavahti, liikennemerkkien tunnistus, kuolleen kulman varoitin sekä takaa tai sivusuunnasta tulevasta liikenteestä varoittava järjestelmä.

Turvapaketin saa vain yhtenä kokonaisuutena ja se maksaa non 1 200 euroa.

Japanissa on tarjolla neliveto, mutta sen tulo Eurooppaan ei ole suunnitelmissa. Tässä suhteessa Honda jättää kentän kilpailijoille. Uudet moottoripolvet tuovat lisäpotkua tulevaisuudessa, sillä Hondakin on alkanut kehitellä turbomoottoreita.

Teksti ja kuvat: Marko Jokela

Jaa artikkeli

Valmistajalta: Honda

Kaikki koeajot

Uusimmat