Ajoneuvot Hyundai Ioniq 5 Käyttötesti Sähköautot 14.6.2022

Hyundai Ioniq 5 todisti: sähköauto on halpa huoltaa

Moni on perustellut sähköauton hankintaa pienemmillä käyttövoimakustannuksilla. Hyundai Ioniq 5 -käyttötestiauton huolto-ohjelmaan tutustuminen kuitenkin osoittaa, ettei tämä ole ainoa asia missä sähköautoilla säästää rahaa.

Eräs sähköautojen eduista on vähäinen huoltotarve. Polttomoottoriautoissa kriittisimmät määräaikaishuollon tarpeet liittyvät moottoriin ja voimansiirtoon, kun taas sähkömoottori ei juuri huoltoa kaipaa ja voimansiirtokin on yksinkertaisempi.

Tämä ei kuitenkaan poista huoltotarvetta täysin. Etenkin alustan ja jarrujen osat on syytä pitää kunnossa ajoturvallisuuden varmistamiseksi. Päätimme tarkastella asiaa Hyundai Ioniq 5 -käyttötestiautomme kautta, ja täytyy sanoa sen huolto-ohjelman näyttävän totuttuun verrattuna suorastaan tyngältä.

Kolmea erilaista

Huolto-ohjelman mukaan Ioniq 5 kuuluu huoltaa Suomessa 30 000 kilometrin tai kahden vuoden välein, sen mukaan kumpi näistä tulee ensin täyteen. Huoltojärjestys on yksinkertaistettuna pieni huolto, iso huolto, pieni huolto, iso huolto plus alennusvaihteiston öljyt. Pikkuhuoltoon kuuluu raitisilmasuodattimen ja jarrunesteiden vaihto.

Kysyimme huoltojen hintoja muutamalta viralliselta Hyundai-huollolta ympäri Suomen: näistä edullisin oli Seinäjoen Autotalolla, jossa pienelle huollolle jäi hintaa 215 euroa. Kallein vastine löytyi pääkaupunkiseudulla, mutta silti huollon hinta jäi 250 euroon. ”Isoon huoltoon” kuuluvat samat toimenpiteet kuin pikkuhuoltoonkin, mutta lisäksi tehdään jäähdytinnesteiden vaihto.

Hyundai Ioniq 5

Huomattavaa on, että Ioniq 5:ssä on kaksi erillistä nestekiertoa: sähkömoottoreita jäähdytetään tavallisella jäähdytinnesteellä, korkeajännite-elektroniikkaa puolestaan kalliimmalla alhaisen sähkönjohtavuuden nesteellä. Hintaa tälle huollolle tulisi 467–515 euroa.

Kahdeksan vuotta reilulla 1 500 eurolla

Joka neljännessä huollossa ison huollon repertoaariin lisätään vielä alennusvaihteiston öljyjen vaihto. Tämän kalleimman huoltokokonaisuuden hinnat vaihtelivat 605–630 euron välillä. Kaikkiaan 120 000 kilometrin tai kahdeksan vuoden huolto-ohjelmalle hinnaksi tulisi 1 527–1 580 euroa, joka on varsin edullinen setti.

Vertailun vuoksi: Hyundai Tucson -mallille jo kuuden vuoden / 90 000 kilometrin huoltojen hinnaksi tulisi 2 256 euroa –näihin sisältyy muun muassa öljyjen, hihnojen ja tulppien vaihtoja.

Ei tässä kuitenkaan kaikki

Täytyy kuitenkin muistaa, että määräaikaishuollot eivät ikinä ole kaikki mitä autolle tarvitsee tehdä. Sähköautojenkin alusta on toteutettu samaan tapaan kuin polttomoottoriautojenkin, ja ajan saatossa erilaiset puslat ja nivelet kuluvat väkisinkin vaihtokuntoon.

Kuitenkin, perushuollot sähköautolle ovat polttomoottoriautoja edullisempia. Tämä saattaa tulla tulevaisuudessa vaikuttamaan myös siihen millaisia korjaamopalveluita on tarjolla – töiden vähentyessä jatkossa myös mekaanikkojen tarve tulee vähenemään.

Jaa artikkeli

Valmistajalta: Hyundai

Kaikki koeajot

Uusimmat