Jaguar Land Rover vastaan koronavirus

Ajoneuvot Uutinen 19.2.2020

Osia kuljetettu matkalaukuissa, pula avaimista häämöttää: Jaguar Land Rover vastaan koronavirus

Jaguar Land Rover on joutunut hankkimaan osia Britannian tehtailleen jopa matkalaukkuihin pakattuina koronaviruksen jyllätessä erityisesti kiinalaisten komponenttivalmistajien kotiseudulla Hubeissa.

Koronavirusepidemia ja toimenpiteet sen hillitsemiseksi ovat pysäyttäneet lähes koko Kiinan. Useat autotehtaat ovat joko varautuneet tuotannon pysäytyksiin tai vaihtoehtoisten alihankkijoiden käyttöön. Oma lukunsa ovat Kiinassa sijaitsevat autotehtaat, joiden käynnistäminen sujuu hitaasti koronaviruksen pidentämien lomien jälkeen.

Jaguar Land Roverilla on nyt pelko, että Kiinassa menetetyt automyynnit eivät ehkä toteudu myöhemminkään.
– Seuraava kysymys on: voidaanko tällainen kysyntätappio korjata vai näemmekö vain normaalin nousun kysynnässä? Kukaan ei tiedä, eikä kukaan tiedä kauanko tämä vie, kommentoi JLR:n toimitusjohtaja Ralf Speth.

Viime kuussa Kiinan automarkkinat kutistuivat noin 22 prosentilla. Helmikuun osalta odotettavissa on jopa 30 prosentin lasku. Intialaisomisteiselle brittikonsernille Kiina on toiminut viime vuosina kasvuveturina, merkiten noin 20 prosenttia vuotuisesta myynnistä.

Pula avaimista, osia matkalaukuilla

JLR arvioi, että se pystyy käynnistämään tuotantoa Changshun tehtaalla Shanghain lähellä ensi viikolla. 2014 avatulla Chery Jaguar Land Roverin tehtaalla valmistetaan lukuisten Land Rover -mallien lisäksi Jaguar XE:n ja XF:n pitkän akselivälin versioita XEL ja XFL.

Ongelmana ovat kuitenkin alihankkijoiden toimittamat osat. Jaguar Land Roverin Britannian tehtailla on noin kahden viikon osavarasto jäljellä ja odotettavissa on pula esimerkiksi avaimista. Toimitusjohtaja Spethin mukaan tehdas on lennättänyt osia jopa matkalaukuilla Kiinasta, että tuotanto on saatu jatkumaan.

Virusepidemian keskipisteenä oleva Hubein provinssi on merkittävä alue komponenttituotannon ja logistiikan kannalta. Karanteenitoimenpiteet ja matkustusrajoitukset kohdistuvat kuitenkin tiukimmin juuri Hubeissa sijaitsevan Wuhanin miljoonakaupungin ympäristöön. Koronavirus on vaatinut tähän mennessä yli 1 800 henkeä.

Lähde: Reuters & Bloomberg via Automotive News Kuvituskuva: Jaguar Land Rover

Jaa artikkeli

Valmistajalta: Jaguar

Kaikki koeajot

Uusimmat