Ajoneuvot | Uutinen | 25.6.2020

Kännykkä autonavaimena – Aikainen BMW nappaa omenan

BMW on julkistanut tuen Apple iPhonen käyttämisestä auton avaimena. Samalla selvisi mitkä merkin mallit tätä tukevat ja kuinka BMW i4 tulee löytämään laturit Apple Mapsista.

Jaa artikkeli

Apple iPhone tulee tarjoamaan mahdollisuuden laitteen käyttämiseen digitaalisena avaimena ja BMW on julkistanut ensimmäisenä autonvalmistajana tuen tälle toiminnolle. Kännykkä autonavaimena on nyt todellisuutta entistä useammin. Apple iPhone on käytettävissä BMW:n ovien lukitsemiseen, avaamiseen, auton käynnistämiseen ja samalla se tarjoaa myös mahdollisuuden jakaa auton avain ystäville.

BMW oli itse asiassa aikanaan myös ensimmäinen autonvalmistaja, joka integroi hittisoitin iPodin autoon. Myös langaton CarPlay -tuki tuli ensimmäisenä BMW:n autoihin. Seuraava askel on  BMW Digital Key, jonka tallennuspaikkana toimii Apple Wallet.

Kännykkä autonavaimena – BMW Digital Key

BMW Digital Key tulee tarjolle 45:ssä eri maassa ja varsin kattavasti koko BMW:n mallistoon. Kunhan kyseinen BMW on valmistettu 1.7.2020 tai myöhemmin, niin se voi olla mallia: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 8, X5, X6, X7, X5M, X6M tai Z4 omatakseen tuen tälle kännykkäavaimelle. Applen luureista yhteensopivia ovat iPhone XR, iPhone XS tai uudempi ja lisäksi käyttöön kelpaa myös Apple Watch 5 tai uudempi.

Tuleva BMW Digital Key mahdollistaa auton ovien avaamisen pelkällä painalluksella. Auto käynnistetään sijoittamalla iPhone, sille tarkoitettuun, auton keskikonsolissa sijaitsevaan, matkapuhelinlokeroon ja painamalla käynnistyspainiketta. Digitaalisen autonavaimen käyttöönotto voidaan tehdä BMW:n matkapuhelinsovelluksen kautta.

Tämän myötä auton omistaja voi myös jakaa avaimen käyttöoikeuden viidelle muulle. Jakamiseen sisältyy mahdollisuus yksilöidä avain kuljettajakohtaisesti sisältäen esimerkiksi rajoituksia nuorelle kuljettajalle huippunopeuden, huipputehon, soittimen äänenvoimakkuuden sekä monen muun asian suhteen. Jakamisasetuksia voi muuttaa auton tai Apple Walletin kautta.

Akun loppumista pelkäävän tuskaa helpottaa tieto puhelimen kyvystä säästää pieni määrä akun varausta avaintoimintoa varten. Apple lupailee autonavaimen käyttämisen onnistuvan vielä jopa 5 tuntia puhelimen sammumisen jälkeen – olettaen että sammuminen johtui akun varaustilasta jonkin muun ongelman sijaan.

Tulevaisuus ja i4

Apple ja BMW ovat työskennelleet tiivisti yhteistyössä Car Connectivity Consortiumin (CCC) kanssa, jotta on voitu luoda maailmanlaajuinen standardi asian ympärille. Seuraava NFC-tiedonsiirtoa hyödyntävä Digital Keyn versio 2.0 on julkaistu toukokuussa ja kehitteillä on jo UWB-radioteknologiaa hydöyntävä sukupolvi. Kehitys ei siis suinkaan ole pysähtynyt tämän osalta.

Samaan aikaan BMW ja Apple julkistivat myös yhteistyön sähköautojen reittioptimoinnin osalta. Tavoitteena on, että Apple CarPlayn kautta Apple Maps -sovellusta navigointiin hyödyntävä saisi automaattisesti tietoonsa myös missä autoa tulisi reitin varrella ladata.

Kuljettaja voi suunnitella reitin etukäteen iPhonella tai syöttää määränpään vasta autossa CarPlayn kautta, kuten tavallisestikin. Jatkossa Apple Maps kuitenkin huomioisi reittivalinassa myös sähköisen toimintamatkan ja latauspisteiden sijainnin. Kyseinen toiminto tullaan näkemään ensimmäistä kertaa ensi vuoden puolella julkaistavassa BMW i4 -sähköautossa.

 Lähde ja kuvat: BMW

Jaa artikkeli

Keskustelu