Ajoneuvot Konsepti Uutinen 25.3.2023

Kia Concept EV5 ennakoi EV9:lle pienempää, muttei vähäisempää sisarta – ensivaiheen lanseeraus jo tänä vuonna

Luonnonläheinen EV5 tekee näyttävästä konseptista totta todellakin jo kuluvana vuonna, mutta aluksi Kia käyttää sitä ponnahduslautanaan Kiinan sähköautomarkkinoille.

Tahti on nyt kova, sillä Kia Concept EV5 seurasi vain noin viikkoa sen jälkeen, kun korealaisvalmistaja oli julkaissut ensimmäiset viralliset kuvat ja tiedot suurikokoisesta EV9 -sähkökatumaasturistaan.

Volvo EX 90:n luokkaan tasaisen itsevarmasti asteleva EV9 oli sekin villin konseptiauton toteutuma. Vuotta aiemmin nähty samanniminen konsepti oli vähintäänkin yhtä innovatiivinen kuin Concept EV5, ja sitä seurannut tuotantomalli liippaa sitä jopa yllättävänkin läheltä. Myös EV5:ltä uskaltaisi tällä perusteella odottaa valtavirrasta poikkeavia otteita.

Luonnonläheisyyttä korostaen

Concept EV5:ssä on useita elementtejä, jotka ovat tulkittavissa tavalla tai toisella luonnon merkityksen löytämisen välineiksi.

Autohan on tarkoitettu ensi tilassa Kiinan markkinoille, joten Kia EV5:n tyypillinen ostaja voisi olla esimerkiksi suuren itäaasialaisen metropolin asukas. Hänen näkökulmastaan puhdas luonto voi olla melko etäinen asia.

On esimerkiksi arvioitu, että 40 prosenttia koko maailman väestöstä ei ole koskaan eläessään nähnyt tähtitaivasta, kaupunkien niin kutsutun valosaasteen vuoksi. Concept EV5:ssä onkin suuret ikkunat ja kokopitkä panoraamakatto, jonka yhteydessä Kia nimenomaisesti mainitsee mahdollisuuden ihailla tähtitaivasta. Auringonpaisteessa lasikatto voi toimia myös aurinkopaneelina.

On niin ikään tunnettu tosiasia, että pelkkä luonnon katselu rauhoittaa mieltä ja esimerkiksi laskee verenpainetta. Konseptin kuvauksessa mainitaankin useaan kertaan sanat rentoutuminen, palautuminen, irtiotto sekä (ihmisen) akkujen lataaminen.

Yksi Concept EV5:n elementti tähän liittyen on auton sisätilojen jatkaminen ulkoilmaan. Istuimet kääntyvät ovista ulospäin, jolloin auton viereen voi muodostaa esimerkiksi luontoretkellä vähän kuin laavun.

On vielä otettava huomioon, että tuotantomalliseen EV9:ään peilattuna moiset kääntyvät istuimet eivät välttämättä ole jäämässä konseptin tasolle.

Tiikerinsilmää

Kia Concept EV5:n ulkomuodossa ei olla kovin kaukana tuotantomallista, niin kuin vain kuukausien päässä olevasta lanseerauksesta voi päätellä. Yleisesti ottaen voi sanoa, että muotoilullisesti(kin) ollaan läheisissä tekemisissä isosisar EV9:n kanssa.

Kian tavaramerkkihän on kuulunut niin kutsuttu tiikerinkuonomaski, Tiger Nose Grille. Sähköautossa ei kuitenkaan tarvita vastaavalla tavalla etusäleikköä, joten ajatus on kehittynyt ”Digital Tiger Faceksi”. Tiikeri on siinä katsojan silmässä. Muilta osin hyvin rohkean atleettista ja jopa äijämäistä ulkonäköä korostavat 21-tuumaiset vanteet.

Sisätiloihin voi odottaa muutoksia tuotantomallia ajatellen, sillä aivan näin futuristisilla otteilla ei varmaankaan mennä. Kia kertoo, että konseptin verhoiluissa on käytetty kasvipohjaisia materiaaleja.

Aluksi Kiinaan

Kia kertoo etenevänsä kuluvan vuoden lopulla Kiinan sähköautomarkkinoille, ja tuotantomallinen EV5 saa toimia siinä sopivan erikoisena ponnahduslautana. Esimerkiksi eurooppalaisen ostajan näkökulmasta tämä tarkoittaa siis sitä, ettei autoa tulla näkemään muilla markkinoilla vielä.

EV5:n mahdollisiin seuraaviin askeleisiin liittyen Kia kertoo vielä hieman ympäripyöreästi, että ”yksityiskohdat millekään muille markkinoille liittymisestä julkistetaan myöhemmin”.

Jaa artikkeli

Valmistajalta: Kia

Kaikki koeajot

Uusimmat