Ajoneuvot 31.3.2022

Kia EV9 on tulevaisuuden sähköinen leikkikenttä

Korealaisvalmistaja Kian tulevaisuus on vahvasti sähköinen. Sähköautojen valmistus on ollut merkille menestys, sillä EV6 on jo ehtinyt voittamaan jo vuoden auto –tittelin. Tulevaa voi hyvällä syyllä kutsua sähköiseksi vallankumoukseksi.

Kia EV9 on uskaliaasti erilainen konseptiauto. Kookas SUV näyttää kuvissa ja jopa elävänä melkein leikkiautolta. Efektiä korostaa poikkeuksellinen maalaus, sillä mattasininen väri ei vaikuta todelliselta. Sama pätee vanteisiin, jotka poikkeavat siitä, mihin silmä on tottunut.

Myös muotoilu on rohkeaa. Auton piirteistä tunnistaa hieman E-Soulia, sillä katolinja menee tuulilasin jälkeen tasaisena kohti perää. Tunnelma on maskuliininen, mikä johtuu toki myös siitä, että auto on varsin kookas.

Pituutta EV9:llä on hieman alle viisi metriä ja leveyttäkin yli kaksi. Akseliväli on puolestaan 3100 mm. Komean kokoisessa autossa on oltava suuret pyörät ja varsin kookkaat 22” vanteet näyttävät auton mittasuhteisiin sopivilta.

EV9 sisältää viimeisintä teknologiaa

Ajovalot eivät juuri muistuta perinteisiä, vaan niissäkin on lähdetty leikittelemään. Konepellin päällä on aurinkopaneeli, joka kehittää osan auton tarvitsemasta energiasta itse. Sivupeilit on toteutettu kameroilla, jotta aerodynamiikka on saatu paremmaksi

Auton voimalinjaa ei ole avattu tässä vaiheessa enempää, mutta toimintamatkan on luvattu olevan yli 450 kilometriä. EV9:n latausnopeus tulee olemaan ennätystasoa, sillä 350 kW laturilla akku latautuu 10 prosentista 80 prosenttiin 20-30 minuutissa.

Ympäröivä maailma tulee sisään

Auton leimallisin piirre on ehdottomasti sivuovet. Takaovi on kaapparimallinen, joten molempien sivujen ovien avaaminen saa aikaan suuren tilan. Kyytiin ei tarvitse tähdätä pienestä oviaukosta, vaan sisään voi astella kuin saluunan ovista konsanaan.

Kian mukaan EV9:llä on tarkoitus yhdistää luonto ja autoilu. Tämä kieltämättä onnistuu, sillä ovet luovat autoon ison avaran tilan. Kun molemman puolen ovet ovat auki, hämärtyy auton ja ulkopuolisen maailman raja.

Auto voi jatkossa toimittaa vaikkapa kompaktin juhlatilan virkaa ja tätä varten auton ohjaamon kaiuttimet voi irrottaa ja napata mukaansa.

Erikoisen ovikokoonpanon suunnittelemisen mahdollistaa sähköinen voimalinja ja sen ansiosta myös auton sisäpohja on täysin tasaista pintaa. Tämä mahdollistaa sisätilojen muuntamisen moneen tarpeeseen. Konseptivaiheessa istuimia on kuusi.

Ympäristöarvot ja Kia EV9

EV9:n valmistuksessa on kiinnitetty erityistä huomiota ympäristöasioihin, sillä onhan Kian tarkoituksena olla täysin hiilineutraali autovalmistaja vuoteen 2045 mennessä. Sen vuoksi konseptiauton kangaspenkit on tehty muovipulloista ja nahka on vegaanista.

Autotehtaiden kunnianhimoiset konseptiautot ovat viime vuosina tulleet tuotantolinjalle yllättävän samanlaisina kuin ne on esitelty kansalle. Toivottavasti niin käy myös Kian uuden EV9:n kanssa. Auton on määrä saapua markkinoille vuoden 2023 aikana.

Jaa artikkeli

Valmistajalta: Kia

Kaikki koeajot

Uusimmat