6.4.2020

KLM luopui Jumbojeteistä matkustajakäytössä – 747 on jo todellinen harvinaisuus

boeing 747

Kenties maailman tunnetuin yksittäinen liikenneväline, Boeing 747 eli Jumbojet, on menettämässä yhä enemmän asemiaan kaksimoottorisille haastajilleen. Viimeisimpänä KLM joutui koronakriisin vuoksi aikaistamaan konetyypistä luopumistaan vuodella.

1960-luvun lopussa esitelty Boeing 747, Jumbojetti, hallitsi paitsi maailman suurimman matkustajakoneen, myös suurimman lentokoneen titteliä vuosikausien ajan. Se on kuulunut niin ikään maailman yleisimpiin konetyyppeihin. Nelimoottorisen koneen puolitoistakerroksinen muoto on erittäin tunnistettava ja se on inspiroinut muun muassa leluteollisuutta laajasti. 747 on esiintynyt lukemattomissa TV-sarjoissa ja elokuvissa. Se on osoittautunut vuosikymmenten aikana varsin luotettavaksi työjuhdaksi.

Kaikki loppuu kuitenkin aikanaan, ja niin myös tämän koneen ansiokas taival matkustajakäytössä on loppusuoralla. Uusi moottoritekniikka on tehnyt kaksimoottorisista laajarungoista ylivertaisia vanhoihin nelimoottorisiin nähden, ainakin mitä tulee käyttökustannuksiin ja energiatehokkuuteen. Tämä seikka on ajanut lentoyhtiöt luopumaan nelimoottorikalustostaan. Tulilinjalla ovat siis olleet 747:n ohella niin yksikerroksinen Airbus A340 kuin ”superjumbona” tunnettu A380.

boeing 747

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Viimeinen yritys

Boeingin viimeinen yritys pelastaa 747 koettiin 2010-luvun alussa, kun yhtiö lanseerasi 747-8 Intercontinentalin, joka on mitoiltaan ja massoiltaan suurin sekä tietysti myös kehittynein Jumbojet. Se on seuraaja tyypin menestyksekkäimmälle, 1980-luvun lopussa esitellylle 747-400-sukupolvelle. Valmistajalla oli suuria odotuksia Intercontinentalia kohtaan. Ottaahan se reilusti kaksimoottorisia enemmän matkustajia ja on ”arkkivihollistaan” A380:tä edullisempi.

Myyntitilastot osoittautuivat kuitenkin karvaaksi kalkiksi: Lopulta vain kolme lentoyhtiötä hankki 747:n uusinta painosta matkustajaliikenteeseensä. Ne ovat Air China, Korean Air ja Lufthansa. Yhteensä niillä on 747-8-tyyppiä käytössä vaivaiset 36 kappaletta. Lisäksi muutamat valtiot ovat hankkineet sitä VIP-käyttöön ja onpa jokunen astetta parempiosainen valinnut sellaisen yksityiskoneekseenkin.

boeing 747
Kiinan presidentin 747.

Varmasti tunnetuin yksittäinen ostaja on Yhdysvaltain Ilmavoimat. Se on korvaamassa kaksi 30 vuotta vanhaa presidentin virkakonetta -8-versiolla. Nykyinen taloustietoinen presidentti Donald Trump tosin piti sovittua neljän miljardin dollarin hintaa aivan liian suolaisena valtiontaloudelle ja hän purkikin kaupan jo ennen virkaanastujaisiaan. Ratkaisu löytyi, kun konkurssin tehneelle Transaerolle alkujaan tilatut kaksi 747-8:aa saatiin ostettua reilusti halvemmalla uutta tarkoitustaan varten muutettaviksi. Uusia ”Air Force Oneja” odotetaan käyttöön neljän vuoden kuluessa.

Jumbojet soveltuu erinomaisesti myös monenlaisiin rahdinkuljetuksen tarpeisiin. 747-400 on maailmalla varsin yleinen rahtikone ja tähän tehtävään myös -8-versio on laajemmin löytänyt tiensä.

boeing 747
Rahtijuhtana 747 jatkanee vielä matkustajatehtäviä pidempään ominaisuuksiensa vuoksi.

Enää muutama käyttäjä

Viimeisin 747:n matkustajakäytöstä poistanut yhtiö on hollantilainen, maailman vanhin lentoyhtiö, KLM. Se oli operoinut Jumbojetejä aina sen ensimmäisestä sukupolvesta lähtien, vuodesta 1971. Yhtiön mukaan sillä oli alkujaan tarkoitus luopua viimeisistä 747-400:ista vasta ensi vuonna, tasan 50 vuoden käytön jälkeen. Nykytilanne on, että kaupallinen lentoliikenne on kohdannut koronan myötä järkyttävän syvän kriisin, mikä pakotti KLM:n luopumaan janoisista jumboista vuotta etuajassa. Viimeinen matkustajalento yhtiön 747:llä lennettiin Mexico Citystä Amsterdamiin sunnuntaina 29.3.

boeing 747
747 erottuu jopa KLM:n koronaparkissa Schipholin kentällä.

KLM:n ohella lukuisat muutkin lentoyhtiöt ovat viimeaikoina luopuneet matkustaja-jumboistaan. Esimerkiksi Yhdysvalloissa – tyypin alkuperämaassa – kaikki yhtiöt ovat sen tehneet, viimeisimpänä Delta Airlines joulukuussa 2017. Viime vuoden puolella 747:n käytöstään poistivat lopullisesti Air France ja EL AL Israel Airlines, joista molemmat olivat olleet tyypin käyttäjiä 1970-luvun alusta lähtien. Vastaava trendi on toki jatkunut jo ainakin kaksikymmentä vuotta, eli 747 todella kuului aikanaan maailman suosituimpiin matkustajakonetyyppeihin.

boeing 747
British Airways on tällä hetkellä suurin 747:n äänenkannattaja.

Tyypin matkustajakäyttöä jatkaa edelleen muutama yhtiö maailmassa. Maailman suurin 747-400-laivasto, 36 konetta, on jo pitkään ollut British Airwaysilla. Myös Lufthansa jatkaa -400:n käyttöä -8-sarjansa rinnalla vielä jonkin aikaa. Muutaman suuremman yhtiön lisäksi myös jotkin lomalentoyhtiöt operoivat 747-400:aa, mutta näyttää siltä, että ”kuningas korona” pienentää lukua entisestään – odotettuakin ripeämmällä aikataululla.

boeing 747
Maailman vilkkaimpiin kuuluva Schipholin lentokenttä on nyt maailman vanhimman lentoyhtiön parkkialue.

Kaksimoottorisilla jatketaan

boeing 747
Etualalla Jumbon korvaajiin kuuluvan Dreamlinerin suurin versio 787-10 KLM:n 100-vuotisjuhlateippauksessa.

Samanlainen asema, joka 747:llä aikoinaan oli, on nyt periaatteessa kahdella uuden sukupolven kaksimoottorisella, Finnairinkin käyttämän Airbus A350:n kahdella- ja Boeing 787 Dreamlinerin kolmella eri versiolla. Nämä ovat hiljalleen korvaamassa myös vanhemman sukupolven kaksimoottorisia, kuten Airbus A330- ja Boeing 777-sarjoja, joista kummastakin on nyt saatavissa reilulla kädellä uudistetut versiot. Nyt koelentovaiheessa oleva uusi kääntyväsiipinen 777X tulee aikanaan kuljettamaan lähes tarkalleen yhtä paljon matkustajia kuin ensimmäisen polven 747.

boeing 747
Boeing 777X

Teksti: Benjamin Helander Lähteet: Boeing, British Airways, Planespotters Kuvat: KLM, Benjamin Helander

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Luetuimmat