Lentokone

Liikenne Uutinen 21.6.2019

Finnairilla vankka luottamus Airbus A350 -matkustajakoneisiin

Suomalaisyhtiö sai ensimmäisenä eurooppalaisena lentoyhtiönä vuonna 2015 käyttöönsä Airbus A350-koneen. Nyt koneita on käytössä 14 ja tilauksessa on viisi lisää.

Suomalaisyhtiö Finnair teki Airbusille A350-tilauksen jo vuonna 2005 ja sai ensimmäisen koneen kymmenen vuotta myöhemmin vuonna 2015 – ensimmäisenä eurooppalaisena lentoyhtiönä. Finnairin tilauksen jälkeen konetyyppiin tehtiin vielä muutoksia: Finnairin oman arvion mukaan yhtiö sai käyttöönsä paremman koneen kuin alkuperäisessä tilauksessa. Airbus A350-koneen koko ja kantama vastaa hyvin Finnairin tarpeita.

Finnair oli ensimmäinen eurooppalainen lentoyhtiö ja kolmas lentoyhtiö maailmassa, joka otti käyttöönsä Airbus A350-koneen. Finnair oli myös ensimmäinen lentoyhtiö, joka aloitti A350-lennot Kiinaan, joka on yhtiölle keskeisen tärkeä markkina.

Istuimet on ryhmitelty 3+3+3 ja jokaisessa selkänojassa on 11” näytöt.

Paljon laajarunkokoneita

Kuluvan vuoden kesäkuussa Finnairilla on käytössä 14 Airbus A350-900 XWB -matkustajakonetta ja lisäksi viisi on tilauksessa. Tilaukset on tehty A350-900 konetyypistä, jonka matkustajakapasiteetti on 297 tai 336 paikkaa, riippuen koneyksilöstä.

Finnairin laajarunkoisten koneiden laivasto on suuri. A350 -koneiden lisäksi Finnairilla on käytössään kahdeksan Airbus A330-300 -laajarunkokonetta.

Finnairilta kerrotaan, että yhtenäisestä Airbus-laivastosta on etua miehistön koulutusten ja kelpoisuuksien suhteen, ja se oli yksi tekijä, joka vaikutti konetyypin valintaan.

Finnairin A350-koneiden sisustuksen on suunnitellut Sisustusarkkitehtitoimisto dSign Vertti Kivi & Co. Toimiston suunnittelema sisutus on palkittu parhaana International Yacht & Aviation Awards 2015 -kilpailussa kategoriassa Commercial aviation – Ecoomy/Business Class.

Finnairin A350 -koneiden viihdejärjestelmissä on kosketusnäyttö, turistiluokassa 11-tuumainen ja business-luokassa 16-tuumainen. Internet-yhteys on saatavana. Finnairin A350:n businessluokassa on istuimia neljä rinnan (1+2+1), joten kukin pääsee helposti käytävälle häiritsemättä vieressä istujaa.

 

Käsimatkatavaroiden säilytykseen on panostettu.

 

Istuimen leveys 46 senttiä

Seat Guru-sivuston mukaan A350:n turistiluokassa on tyypillisesti istuimia yhdeksän rinnan (3+3+3) ja istuinten leveys on 18 tuumaa eli 46 senttiä. Näin Finnairilla. A350:n leveämpi matkustamo on hyödynnetty laittamalla turistiluokkaan yksi istuinrivi enemmän kuin A330:een.

Hiukan kapeammassa A330:ssa turistiluokassa istuimia on tyypillisesti kahdeksan rinnan (2+4+2) ja istuimen leveys on 18 tuumaa eli 46 senttiä. Näin on esimerkiksi Finnairilla.

 

Lähtöluotettavuus hyvällä tasolla

Airbusin alkuvaiheessa lupaama tekninen lähtöluotettavuus tavoite oli 98,5 prosenttia.
Finnairilta kerrotaan, että ensimmäisen käyttöönottovuoden (marras–joulukuu 2015) lähtöluotettavuus oli erinomaisella tasolla 98,5 prosenttia. Alkuvuodesta 2016 Finnair joutui perumaan joitakin lentoja, kun esimerkiksi teknisten vikojen korjaamiseen meni odotettua enemmän aikaa. Haasteensa oli myös A350-lentäjien koulutus, joka sitoi lentäjiä.

Finnairin mukaan alkuvaiheen pienistä vaikeuksista selvittiin siis varsin nopeasti, ja kaiken kaikkiaan A350-koneet ovat osoittautuneet käytännössä erittäin hyviksi ja luotettaviksi.

Viihdejärjestelmä on kaikkien matkustajien käytettävissä.

Matkustajat ja henkilökunta tyytyväisiä

Lentävät asiakkaat ovat Finnairin mukaan olleet erittäin tyytyväisiä A350-koneeseen, ja tämä näkyy asiakastyytyväisyyslukemissa. Erityisesti on kiitelty koneen tilavuutta, hiljaisuutta ja ilmanraikkautta.

Myös henkilöstö on huomannut koneen hiljaisuuden ja tehokkaan ilmanvaihdon vaikutukseen omaan jaksamiseen työvuoron aikana.

Finnairin mukaan ohjaamo on työympäristönä lentäjille mukavan avara ja erittäin hyvin suunniteltu tehokkaaseen operointiin.

Pihiys ja kantama tärkeitä

A350:n polttoainetehokkuus, koneen kantama sekä matkustaja- ja rahtikapasiteetti olivat suomalaisyhtiön mukaan keskeisiä syitä siihen, miksi yhtiö päätyi kyseiseen konetyyppiin.

Finnairilla ollaan oltu tyytyväisiä näihin ominaisuuksiin, ja esimerkiksi polttoainetehokkuuden vaikutus on näkynyt polttoainekulutuksen luvuissa.

Edeltäjiään nopeampi

A350-koneet ovat hieman edeltäjiään nopeampia. Se tarkoittaa, että Finnair pystyy halutessaan operoimaan reittejään hieman aiempaa nopeammalla aikataululla. Yhtiölle tärkeää on 24 tunnin rotaatio eli se, että se voi operoida edestakaisen lennon suurimpaan osaan Aasian kohteistamme yhden vuorokauden sisällä, mikä tekee sekä koneenkäytön että miehistönkäytön suunnittelun yksinkertaisemmaksi.

Finnairin käyttämä matkalentonopeus on A350 -kalustolla Mach .85 ja A330 -kalustolla Mach .81. Käytännössä A350 on 10 h lennolla samalla tuuliolosuhteella n. 25 minuuttia nopeampi kuin A330.

Finnairilta kuitenkin muistutetaan, että tuulilla on merkittävä vaikutus lentonopeuteen. Matka-aikaa voidaan siis kiriä lentämällä varsin vähän.

Lisää Airbus-350 -matkustajakoneesta.

Jaa artikkeli