3.5.2023

Koeajo: Ford Mustang Mach-e – isompi kärry perään ja kauhistelemaan kovuutta

Ford Mustang Mach-e

Ford Mustang Mach-e sai vuosimallipäivityksessä muutoksia vetomassaan ja tietoviihdejärjestelmään. Pääsääntöisesti autolla on siis tallella sen vanhat vahvuudet ja heikkoudet. Hyvää: tyyli, voimalinja. Huonoa: alusta, tilat.

Ford Mustang Mach-e sähköauto päivittyi pienesti mallivuodelle 2023. Osa versioista, mukaan lukien koeajettu isoakkuinen neliveto sai lisää vetokykyä – tämän päivityksen saaneilla saa nyt kiskoa 1 500 kilogramman edestä kärryä. Lisäksi tietoviihdejärjestelmään on tullut pieniä muutoksia ja edellisen koeajokerran jälkeen myös auton hinnoittelu on muuttunut: tällä hetkellä edullisimman 75 kWh -akulla varustetun takavetoisen sähkö-Mussen saa perusvarusteltuna 56 990 eurolla, kun aiemmin halvin malli irtosi alle 50 000 eurolla.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Tutut heikkoudet

Muuten auto on käytännössä aivan samanlainen kuin aiemminkin, joka ei ole ainoastaan hyvä asia. Kuten aiemmin olemme maininneet, auton selvästi suurin heikkous on sen alustan toiminta. Auton jousitus on erittäin pintakova, ja pienetkin töyssyt tiessä tuntuvat voimakkaina tärskähdyksinä ohjaamoon. Tämän vastapainoksi sivusuunnassa jäykkyyttä ei sitten olekaan, vaan Mustang Mach-e:n perä muljuaa tiukoissa käännöksissä luonnottoman tuntuisesti. Kun tähän yhdistää tunnottoman ohjauksen, ei ajo-ominaisuuksia voi kokonaisuutena kehua. Tässä yhteydessä on kuitenkin hyvä muistaa, että malliston kruunaava GT-malli omaa paremman, säädettävän alustan.

Ford Mustang Mach-e

Ulkomittoihin nähden Mustang Mach-e:ssä on hieman naftisti tilaa. Autossa mahtuu juuri ja juuri istumaan peräkkäin kaksi 185-senttimetristä, mutta varvastilaa ei ole kummoisesti. Sähköautoille tyypillisen korkean lattian vuoksi takapenkillä istutaan pakaroiden varassa. Pääntilaa on kuitenkin kiitettävästi myös takapenkillä.

Myöskään kuljettajan paikalla ei istuta erityisen mukavasti, kiitos erittäin tasaisen ja tukemattoman istuimen.

Tässä segmentissä myös takatavaratilaa olettaisi olevan enemmän kuin 402 litraa, mutta tätä paikataan onneksi nokkapellin alta löytyvällä etutavaratilalla, joka on kuitenkin käytettävyydeltään kehnompi kuin perinteinen takapaksi.

Miellyttävä voimalinja

Fordin täyssähköisen Mustangin parhaisiin puoliin kuuluu sen polttomoottorikaiman tavoin voimalinja. Tehoa on kiitettävästi, ja nelivetoinenkin malli tarjoaa mahdollisuutta pieneen leikittelyyn. Yhden polkimen ajotila on looginen ja poljintuntumat erinomaiset.

Myös käyttöliittymä ansaitsee kiitosta. Pienen totuttelun jälkeen tarvittavat toiminnot löytyvät nopeasti, ja niitä on varsin helppo myös klikkailla 15,5-tuumaisen kosketusnäytön suurilta kuvakkeilta. Android Auto ja Apple Carplay -peilaustoiminnot toimivat langattomasti, jokseenkin näistä ensimmäinen tuntuu katkovan yhteyttä varsin usein. Digitaalinen mittaristokin on selkeästi jäsennelty ja visuaalisesti siisti ilmestys.

Auto latautuu muutaman asteen miinuskelissä keskinkertaisesti. Latauksen huipputeho jää joka kerta noin sataan kilowattiin, ja laskee siitä tasaisesti niin, että 80 % varauksen kohdalla teho on noin 50 kW. Toimintamatkaennustin näyttää hieman optimistisia lukemia, mutta logiikka on joka kerta sama, eli oikea range on helppo arvioida vähentämällä auton ehdottamasta kymmenisen prosenttia pois. Kulutus viileässä kevätkelissä pyöri vajaan 25 kWh/100 km -tuntumassa.

Mustang Mach-e on ulkonäöltään ja yleistunnelmaltaan harvinaisen piristävä poikkeus automassan seasta, mutta etenkin alusta ja pieni tavaratila pilaa lupaavan ensivaikutelman. Tietysti jos näille asioille ei anna painoarvoa, on auto harkitsemisen arvoinen. Paras käyttökohde autolle olisi kuitenkin antaa sellainen teiden rahoituksesta päättävien käyttöön – ehkä silloin viimeisetkin heräisivät tieinfrastruktuurin rapistumiseen.

Teksti ja kuvat: Eetu Kokkonen

Mustang Mach-E 98 kWh AWD Premium

Hinta alkaen

68 990 €

Koeajetun auton hinta varusteineen

71 240 €

Moottori

Sähköauto, neliveto. Etuakseli: 50 kW (68 hv), taka-akseli 216 kW (294 hv).

Akku

Akuston energiasisältö teoreettinen/käytössä oleva 98/91 kWh.

Toimintamatka

550 km

Hybridijärjestelmän yhteisteho

258 kW

Kiihtyvyys 0–100 km/h

5,1 s

Huippunopeus

180 km/h

Mitat

pituus 4713 mm, leveys 1881 mm, korkeus 1624 mm, akseliväli 2984 mm
Tavaratila: 402–1 420 l
Omamassa: 2279 kg

Vetokyky jarrullinen/ jarruton

1500 / 750 kg

Euro NCAP

5 tähteä

Takuu

5 vuotta / 100 000 km, ajoakku 8 vuotta / 160 000km.

Luetuimmat