Husqvarna Svartpilen 125

Ajoneuvot Koeajo 22.5.2021

Koeajo: Husqvarna Svartpilen 125 – kaikki ainekset menestykseen

Maksimiteho, rouhea ulkonäkö ja mukiinmenevät ajo-ominaisuudet tekevät Svartpilenistä kiinnostavan paketin. Hyvää: laadukas olemus, jarrujen ja jousituksen toiminta, rengaspito sekä soralla että kestopäällysteellä. Huonoa: mittariston heikko luettavuus.

KTM 125 Duken tekniikkaan perustuva Husqvarna Svartpilen 125 eroaa käytännössä paljon enemmän ”esikuvastaan”, kuin sinänsä pienten muutosten jälkeen voisi kuvitella. Tyylikkään ulkonäön ja teknisten parannusten jälkeen on yllättävää, että hinta ei ole yhtään korkeampi kuin Dukessa.

Husqvarna Svartpilen 125

Lain sallimat maksimitehot

A1-luokan moottoripyörien maksimiteho saa olla 11 kilowattia (15 hv), ja Svartpilenin yksisylinterinen nelitahtimoottori tuottaa täsmälleen sallitun maksimin. Uusien päästömääräysten mukaiseksi muokattu moottori tuntuu ala- ja keskikierroksilla jopa aiempaa pontevammalta. Kiihtyvyys on luokassaan mainiota, eikä moottoria tarvitse esimerkiksi kaupunkiajossa huudattaa punarajalle asti. Alamäessä Svartpilen kerää parhaimmillaan 130 kilometrin mittarinopeuden, jolloin moottori hakkaa kuutosvaihteella jo rajoittimelle. Erityiskiitoksen ansaitsee tuntumaltaan hyvä kytkin sekä erittäin herkkätoiminen vaihteisto.

Husqvarna Svartpilen 125

Ajotuntumaan tuovat tukevuutta uudet jämäkämmät jousituksen säädöt. Esijännityksen ja vaimennusten suhde on hyvin kohdallaan. Karkeat Pirelli Scorpion Rally STR -renkaat pitävät asvaltillakin hyvin, mutta kaarteissa matala rengasprofiili tuo tiettyä raskautta pyörän kallisteluun. Soralla karkean rengaskuvion pito on luonnollisesti mainio. Jarrujakin on parannettu kasvattamalla etujarrulevyn kokoa. Muutos jarrutuntumassa on huomattava, ja parempaan suuntaan.

Husqvarna Svartpilen 125

Kauneusvirhe näkökentässä

Pyöreä mittaristo sopii sinänsä yhteen perinteisen pyöreän ajovalon kanssa, mutta halvan oloinen mittaristo on luettavuudeltaan vain välttävä. Se onkin oikeastaan ainut kauneusvirhe muuten laadukkaassa kokonaisuudessa. Ajoasento on ryhdikäs, ja satula on kovuudestaan huolimatta mukava vielä parin tunnin yhtämittaisen istunnon jälkeenkin.

Husqvarna Svartpilen 125

Svartpilen 125 on erittäin onnistunut kokonaisuus satapiikkiluokassa, jossa tärkeitä ominaisuuksia ovat helppokäyttöisyys, monipuolisuus ja ainakin 16-vuotiaiden mielestä ehdottomasti myös täysi 15 hevosvoiman teho. Ja satapiikkiluokassa täysitehoisuus merkitsee samalla lisää turvallisuutta, kun sillä pysyy muun liikenteen rytmissä ja tarvittaessa myös hitaampien ajoneuvojen ohittaminen onnistuu.

Husqvarnalla on varmasti Svartpilenin ulkomuotoa suunniteltaessa tutkittu nuorison mieltymyksiä, ja jos nämä kaksi kohtaavat, on pyörälle helppo ennustaa menestystä – jopa siinä määrin, että se tulee nostamaan koko merkin markkinaosuutta selvästi.

Jaa artikkeli

Valmistajalta: Husqvarna

Kaikki koeajot

Uusimmat