Ajoneuvot Koeajo 2.11.2022

Koeajo: Škoda Fabia Monte Carlo – Rallitaipaleiden kunniaksi

Škoda Fabia -mallista on saatavilla myös Škodan rallitaipaleita kunnioittava Monte Carlo -versio. Hyvää: Design, laatu, ajettavuus. Huonoa: Niukat takatilat, DSG-vaihteiston viiveet.

Škoda päivitti Fabia-malliaan – ja nyt neljännen sukupolven Fabiasta on saatavilla myös Monte Carlo -malli, voisiko sanoa, Škodan rallitaipaleiden kunniaksi.

Škoda näkyy vahvasti mukana rallissa, vaikka korkeimmassa WRC-pääluokassa eli Rally1-autoissa sillä ei olekaan tällä hetkellä kalustoa. Alemmassa WRC2-luokassa Škoda Fabia -autot ovat menestyneet tällä kaudella vahvasti. WRC2-luokan kuljettajasarjataulukon viidestä eniten pisteitä keränneistä kuljettajista ajaa Škodan autolla. Myös rallin SM-sarjassa kaksi korkeinta palkintokoroketta valloitettiin Škoda Fabialla.

Vaikka Škoda Fabia:n Monte Carlo -malli viittaa vahvasti rallimaailmaan, muuta yhteistä sillä varsinaisten ralliautojen kanssa ei ole. Monte Carlo -malli on saatavilla kolmella eri tehoversiolla, joista koejossa keskimmäinen. Tehokkaimmassa, 110-kilowattisessa (150 hv) Fabia Monte Carlossa on nelisylinterinen ja 1,5-litrainen moottori, kun 71-kilowattinen (95 hv) ja 81-kilowattisessa moottori on 3-sylinterinen ja 1-litrainen.

Litrainen moottori vetää hyvin

Škoda Fabian keskimmäisellä moottoriversiolla pärjää oikein hyvin. Se liikuttaa raikkaasti kevyttä autoa, eikä polttoaineen kulutuskaan ole mikään valtava, vaikka auto on ilman minkäänlaista hybriditekniikkaa. Matka-ajossa on helppo päästä kulutuksessa viiden litran tuntumaan. Moottorin sylintereissä on käytetty 0,15 millimetrin plasmapinnoitetta, joka korvaa perinteiset valurautaiset sylinteriputket. Tällä tavalla saadaan pienennettyä moottorin sisäistä kitkaa ja pienennettyä polttoaineen kulutusta sekä päästöjä.

Litraisen moottorin yhteyteen voi valita joko 6-portaisen manuaalivaihteiston tai 7-portaisen DSG-automaattivaihteiston.

Kaksoiskytkinautomaatti toimii vaihtojen suhteen pehmeästi ja huomaamattomasti. Suunnan muutokset sekä ja muutamat muut tilanteet, kuten esimerkiksi risteyksiin hidastamiset sekä niistä kiihdytykset vaihteistolle ovat tunnetusti hieman viipyilevän vaikeita.

Ajettavuus Fabiassa on muutenkin kunnossa. Alusta suodattaa tien epätasaisuudet hyvin. Ohjaustuntuma ajo-ohjelmista Eco-asennossa on hieman kevyehkö, mutta se paranee Sport-asetuksella – ja Individual-asetukseen saa onneksi valita haluamansa asetukset muun muassa ohjaukseen kuin kaasun vasteeseenkin.

Punaista somistetta sisällä

Fabian Monte Carlo -malli on ollut saatavilla Fabiaan jo runsaan kymmenen vuoden ajan. Se on ennen kaikkea varustetaso, joka tuo autolle urheilullista ulkomuotoa. Mustia yksityiskohtia käytetään autossa ulkopuolella muun muassa maskissa, helmoissa sekä takadiffuusorissakin tuomassa urheilullista vaikutelmaa. Musta Black Magic -katto on saatavilla myös muihin varustetasoihin.

Sisäpuolella urheilullisuutta korostetaan ohjauspyörällä, joka sekä näyttää että tuntuu hyvältä. Etuistuimet on muotoiltu urheilullisesti, ja myös hyvin tukeviksi. Ohjaamon punaiset ja hiilikuituiset somisteet tuovat myös urheilullista fiilistä – ja ne kyllä toimivat. Fabia Monte Carlo -mallin ohjaamo on todella viihtyisä ja silmää miellyttävä.

Škoda tunnetaan Simply Clever -ratkaisuista, joiden tarkoituksena on helpottaa autoilua. Uuteen Fabiaan niitä on saatavilla myös pitkä lista, uutena muun muassa usb-c -latausliitin kattokonsolissa taustapeilin juuressa. Tästä latausliittimestä on helppo ottaa virta autoon asennettavalle kojelautakameralle.

Škoda Fabia Monte Carlo taipuu moneen, vaikkakaan ei ihan kaikkeen varsin pienten taka-tilojen ansiosta. Mutta se onkin pikkuauto, joka on luokassaan varsin etevä. Isompia takatiloja tarvitseva todennäköisesti valitsee jonkun muun automallin.

Škoda on kulkenut Fabian kanssa 22 vuoden matkan, ja siitä mitä Fabia alun perin oli, on muuttunut paljon. Alkujaan Fabia oli hyvin vastinetta rahalle tarjoava edullisempi vaihtoehto kuin esimerkiksi VW-konsernin muut vaihtoehdot. Nyt se on edelleen hyvin vastinetta rahalle tarjoava automalli, joka tarjoaa luokassaan ihan täyttä premiumia.

Jaa artikkeli

Valmistajalta: Škoda

Kaikki koeajot

Uusimmat