Škoda Fabia 2021

Ajoneuvot Koeajo 28.8.2021

Koeajo: täysin uusi Škoda Fabia rikkoo luokkarajoja

Škoda Fabia on kasvamassa ulos pikkuautoluokasta niin tiloiltaan kuin ominaisuuksiltaankin. Hyvää: runsaat tilat, kätevät ratkaisut, ajettavuus, kulutus. Huonoa: puhdittomuuden tuntu, pitkät välitykset.

Škoda Fabia on vakiinnuttanut paikkansa yhtenä järkevimmistä pienistä perheautoista. Nyt esitelty neljäs sukupolvi jatkaa samoilla linjoilla. Mullistuksia on turha odottaa sen enempää tekniikkaan kuin ulkokuoreenkaan, mutta uusi malli on joka saralla poistuvaa etevämpi. Jäykempi perusrakenne parantaa ajettavuutta, aerodynamiikkaa on hiottu ja tilaa sekä varusteita on enemmän.

Perheauton tilat

Škoda Fabia on kasvanut pituutta 11 ja leveyttä viitisen senttiä. Kun akselivälikin on venynyt liki kymmenen senttiä, tilat ovat kasvaneet merkittävästi. Takaistuinta kehtaa tarjota aikuisille, mutta keskipaikalla on ahtaampaa keskitunnelin takia. Tilat haastavat joitakin isommankin luokan kilpailijoita myös hulppean kokoisella tavaratilallaan: litroja on peräti 380.

Sisäilme on muuttunut ulkokuorta enemmän. Kojelauta on tyylikkään selkeälinjainen, näkymää hallitsee iso kojelaudan päälle asetettu kosketusnäyttö. Aivan kaikkia toimintoja ei ole siirretty näytöltä operoitaviksi, sillä nappuloitakin on jätetty jäljelle, ja koeajosta selviää ilman ohjekirjaa. Varusteluvaihtoehdot ovat tutut Active, Ambition ja Style. Fabialle uusia lisävarusteita ovat kaista-avustin, jatkuva internet-yhteys, virtuaalimittaristo, liikennemerkkien tunnistus, lämmitettävä ratti ja tuulilasi.

Ilman sähköavustusta

Fabian moottorivalikoima käsittää enimmäkseen litraisia kolmisylinterisiä bensamoottoreita turbolla (95 tai 110 hv) tai ilman (80 hv). Kesyimmät ovat viisivaihteisia, tehokkain on joko kuusivaihteinen tai sitten seitsenvaihteinen DSG 1,5-litraisen (150 hv) huippumallin tavoin. Moottoreiden sisäistä kitkaa on vähennetty ja palotapahtumaa optimoitu.

Škoda Fabia 2021

Samaan aikaan painon lisäksi ilmanvastusta on suitsittu säätyvällä jäähdytysilmasäleiköllä, takakulmien spoilereilla, pohjan koteloinnilla ja pienemmillä peileillä. Yhteistuloksena kulutuslukemat ovat pudonneet jopa puoli litraa pistäen kampoihin kilpailijoiden kevythybrideille. Skodan mukaan kevythybriditekniikan lisähinta, lisäpaino ja monimutkaisuus eivät kannata pikkuautossa. Dieselversiot on kuopattu, eikä kaasuversiotakaan luvattu tulevaksi. Koeajoon tarjottiin 1.0 TSI:n 110 hv -versiota manuaalina ja Style-varusteilla.

Škoda Fabia 2021

Mukava matkakumppani

Myös hyvä ajettavuus saa Fabian tuntumaan luokkaansa isommalta, pitkätkin matkat taittuvat takuulla miellyttävästi. Rengasmelua on vaimennettu, nyt kolmipyttyisen pörinä kantautuu kiihdytyksissä sisälle. Jousitus selvittää niin hidastetöyssyt kuin pienet tärinätkin mainiosti. Normaalialustan vaihtoehtoina ovat napakampi 15 mm madallettu Sport-versio tai 15 mm nostettu alta suojattu mökkitiepaketti. Ohjaus on kevyt pyöritellä, mutta moni saattaisi kaivata tuhdimpaakin vastetta.

Škoda Fabia 2021

Moottori puurtaa sitkeästi ylämäet alhaisilla kierroksilla, mutta kiihdyttäminen vaatii vähintään kahta pykälää pienempää. Turbokoneeksi hentoinen alavääntö, pitkät välitykset ja vaihto-opastimen isomman vaihteen ruinaaminen aikaansaavat puhdittoman vaikutelman. Ahkera kepittäjä palkitaan ripeällä kululla.

Škoda Fabia asettaa pikkuautojen vaatimukset uudelle tasolle. Merkkiin yhdistettyä hyvää vastinetta rahalle on lupa odottaa jatkossakin. Hintojen nousu on luvattu pitää maltillisena. Hinnat selviävät ennen vuoden loppua myynnin alkaessa, ja ensimmäiset autot saadaan maahan ensi vuoden puolella. Vanhakorinen Combi-farmariversio jatkaa vielä uutuuden rinnalla – farkun uudistuminen tapahtunee ensi keväänä.

Škoda Fabia 2021

Teksti ja kuvat: Petri Munukka

Jaa artikkeli

Valmistajalta: Škoda

Kaikki koeajot

Uusimmat