Ajoneuvot Uutinen 16.10.2022

Kuljetusalalla kova paine siirtyä sähköön – vaarana asiakkaiden menetys

Isoista verkkokaupoista iso osa on valmiit maksamaan enemmän kuljetusyrityksille, joilla on vähän tai ei lainkaan hiilidioksidipäästöjä.

Monet yritykset ovat valmiita maksamaan enemmän niille kuljetusyrityksille, joiden hiilidioksidipäästöt ovat alhaisemmat. Näin käy ilmi Iososin ja Volvo Trucksin teettämästä selvityksestä. Euroopan johtavien verkkokauppa- ja valmistusta harjoittavien yritysten mukaan maantiekuljetukset on tärkein CO2-päästöjen vähentämisalue.

Tutkimusyhtiö Ipsos haastatteli Volvo Trucksin puolesta sata suurta eurooppalaista verkkokauppaa ja valmistusta harjoittavaa yritystä kaikkiaan kahdeksassa Euroopan maassa. Selvityksen aiheena oli yritysten vaatimukset fossiilittomia kuljetuksia kohtaan tulevissa hankinnoissa.

Suurin osa haastatelluista yrityksistä on asettanut tavoitteita ilmastojalanjälkensä pienentämiseksi. Peräti 78 prosenttia haastatelluista sanoo olevansa valmiita maksamaan enemmän kuljetusyrityksille, joilla on vähän tai ei lainkaan hiilidioksidipäästöjä. Peräti 85 prosenttia yrityksistä on valmiita vaihtamaan kuljetusyritystä, jos he eivät täytä heille asetettuja vaatimuksia. Tämä voi tarkoittaa kuljetusyrityksille suoranaista asiakkaiden menetystä.

Siirtymisessä sähköön uusia liiketoimintamahdollisuuksia

Volvo Trucksin teettämä tutkimus osoittaa myös selkeän yhteyden tulevien liiketoimintamahdollisuuksien ja fossiilittomien kuljetusten välillä. Noin 60 prosenttia haastatelluista yrityksistä uskoo menettävänsä asiakkaita seuraavien kolmen vuoden aikana, jos he eivät pysty vastaamaan kuluttajien kysyntään vähähiilidioksidipäästöisistä tai nollapäästöisistä toimituksista.

– On erittäin positiivista nähdä tämä suuri paine fossiilivapaille kuorma-autokuljetuksille. Se tarkoittaa, että näemme alalla massiivisen muutoksen tulevina vuosina. Uskomme, että sähköistäminen on avaintekijä kohti päästöttömiä maantiekuljetuksia, ja olemme ylpeitä voidessamme tarjota jo nyt täysin sähköisiä kuorma-autovaihtoehtoja useimpiin kuljetustehtäviin. Siirtyminen sähköön tarkoittaa lisää liiketoimintamahdollisuuksia, sanoo Roger Alm, Volvo Trucksin pääjohtaja.

Isot raskaan liikenteen kaluston valmistajat, Volvo Trucks mukaan lukien on asettanut isoja tavoitteita automalliston muuttamisessa vähäpäästöisemmäksi. Volvo Trucks on asettanut maailmanlaajuiseksi tavoitteeksi, että vuonna 2030 puolet eli 50 prosenttia kaikista myydyistä uusista kuorma-autoista on akku- tai polttokennosähkökäyttöisiä.

Siirtymistä sähköön johtavat Eurooppa ja Pohjois-Amerikka, joissa tavoitteet ovat vielä korkeammat. Esimerkiksi Euroopassa pyrkimys on tällä hetkellä siihen, että noin 70 prosentissa uusista Volvon kuorma-autoista olisi päästöttömiä vuonna 2030.

Lähde: Volvo Trucks

Jaa artikkeli

Kaikki koeajot

Uusimmat