kysy autoista ympäri vuoden kesärenkailla

Ajoneuvot Kysy Autoista 11.8.2023

Kysy autoista: mitkä mittariston merkkivalot tulisi ottaa heti vakavasti?

Mittariston merkkivalot askarruttavat Moottorin lukijoita. Voiko autolla ajaa ollenkaan, jos moottorin tai turvatyynyjen merkkivalo palaa?

Mittaristoon syttyvät merkkivalot kertovat, mitä vikoja tai muuta huomioitavaa autossa on. Jotkut merkkivalot vaativat välittömiä toimenpiteitä, kun taas toiset eivät estä normaalia ajoa, mutta aika huoltoon tulisi varata pikimmiten.

Kun käynnistät auton, sen tietokonejärjestelmä suorittaa itsetarkastuksen, joka tarkistaa eri järjestelmien, kuten moottorin, jarrujen ja turvatyynyjen toiminnan. Tämä tarkastus sisältää myös merkkivalojen testaamisen: merkkivalot syttyvät hetkeksi, jotta niiden toiminta voidaan tarkistaa. Jos kaikki on kunnossa, merkkivalot sammuvat muutaman sekunnin jälkeen itsekseen, kun auto on käynnistetty.

Merkkivalot voivat jäädä palamaan tai vilkkumaan, mikä kertoo, että jossain tietyssä järjestelmässä on ongelma. Tällöin on tärkeää tarkistaa auton käyttöohjekirjasta, mitä kyseinen merkkivalo tarkoittaa, ja ryhtyä tarvittaviin toimenpiteisiin.

Merkkivalojen symbolit ovat melko universaaleja, eli ne ovat samankaltaisia merkistä riippumatta ja ilmaisevat yleensä samoja asioita. Joitain pieniä ajoneuvokohtaisia eroavaisuuksia on jonkun verran. Oman auton ohjekirjasta löytyvät autokohtaiset merkkivalojen selitykset ja niitä koskevat toimenpiteet.

Merkkivalot on jaettu karkeasti erilaisten vaaran tasojen perusteella kolmeen ryhmään: punaiset, keltaiset ja vihreät.

Punaiset merkkivalot – pysäytä ja pohdi

Kun mittaristoon syttyy voimakkaan punainen merkkivalo, sydän saattaa pompahtaa, sillä punainen väri liitetään yleensä vaaraan ja hälyttäviin tilanteisiin. Punaiset merkkivalot mittaristossa viestivätkin yleensä vakavista ongelmista, jotka voivat vaarantaa ajoneuvon ja matkustajien turvallisuuden.

Esimerkiksi moottorin jäähdytysnestejärjestelmän merkkivalo on yksi näistä. Jäähdytysjärjestelmän toimimattomuus tai ylikuumeneminen voi aiheuttaa peruuttamatonta vahinkoa moottorille. Punainen öljykannu taas voi liittyä öljynpaineeseen tai -määrään, mikä myös kielii välittömiä toimenpiteitä vaativasta viasta.

Punainen SRS- tai turvatyynyvalo eivät estä ajamista, mutta vika tulisi selvittää ja korjata pikimmiten, sillä ei voi tietää, onko kyseessä pikkuvika vai suurempi ongelma. Vahinko ei tule kello kaulassa – kolarin sattuessa toimimattomasta turvatyynyjärjestelmästä ei ole juurikaan iloa.

Punaisen merkkivalon syttyessä ajossa on viisasta pysäyttää auto mahdollisimman pian turvalliseen paikkaan ja sammuttaa moottori, varsinkin jos symboli ei ole tuttu. Näiden merkkivalojen sivuuttaminen voi johtaa korjauskustannusten dramaattiseen nousuun ja vakaviin seurauksiin.

Keltaiset merkkivalot – selvitä mahdollisimman pian

Keltaiset merkkivalot ilmaisevat, että jokin on vialla, mutta se ei aiheuta välitöntä vaaraa. Nämä merkkivalot vaativat kuitenkin huomiota ja tarkistusta mahdollisimman pian.

Yksi yleisimmistä huolta aiheuttavista keltaisista merkkivaloista on moottorin vikavalo. Tämä voi merkitä esimerkiksi moottorin tietyn osan vikaa tai pakokaasujen puhdistusjärjestelmän ongelmaa, mutta merkkivalo saattaa syttyä jopa liian löysälle jätetyn polttoainetankin korkin takia.

Toiset keltaiset merkkivalot voivat kertoa esimerkiksi polttoaineen vähyydestä tai rengaspaineiden ja ABS-jarrujärjestelmän ongelmista. Keltainen turvatyynyvalo tarkoittaa, että turvatyyny on kytketty kuljettajan toimesta pois.

Keltaisen vikaa ilmaisevan merkkivalon syttyessä on suositeltavaa viedä auto korjaamolle tarkistettavaksi. Vaikka ongelma ei olisikaan akuutti, se voi pahentua ja vaikuttaa ajoneuvon suorituskykyyn sekä turvallisuuteen.

Vihreät merkkivalot – ei hätää

Vihreät merkkivalot mittaristossa ovat yleensä positiivisia tai informatiivisia signaaleja – ne ilmaisevat tietyn järjestelmän tai toiminnon olevan päällä tai aktiivinen. Vihreät merkkivalot eivät täten vaadi kuljettajalta varsinaisesti toimenpiteitä.

Vihreät merkkivalot palavat esimerkiksi ajovalojen tai suuntavilkkujen ollessa päällä. Myös eco- tai start-stop-toiminnon aktiivisuus voidaan ilmoittaa vihreällä merkkivalolla. Vihreään kategoriaan voi lukea myös kaukovalojen sinisen symbolin, joka kertoo niiden olevan päällä.

Teksti: Sini Ylivakeri Kuvat: Moottorin arkisto, Sini Ylivakeri   

Kysy autoista

Jätä meille autoaiheinen sinua askarruttava kysymys. Toimituksemme vastaa viikoittain moottori.fi:ssä tulleisiin kysymyksiin. Voit myös lähettää kysymyksesi suoraan sähköpostilla kysyautoista [ät] moottori.fi.
  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Jaa artikkeli

Kaikki koeajot

Uusimmat