Kysy Autoista

Ajoneuvot Kysy Autoista 29.1.2021

Kysy autoista: voiko polttoöljyllä ajaa hätätilanteessa ja kenelle maksan verot?

Joskus voi tulla eteen tilanne, että polttoaine on lopussa ja polttoainepumppuja ei ole lähettyvillä. Saako dieselautoilija tällaisessa tilanteessa käyttää polttoöljyä, jos sellaista on saatavilla?

Dieselin lisäksi dieselkäyttöisiä ajoneuvoja voidaan ajaa kevyemmin verotetulla moottoripolttoöljyllä, mutta se on sallittua käytännössä ainoastaan traktoreilla ja työkoneilla. Näilläkin polttoöljyllä tieliikenteessä ajettaessa täytyy maksaa viiden euron suuruinen päivävero, jos kone ei ole esimerkiksi maa- tai metsätalouden töissä.

Henkilöautolla polttoöljyllä ajamisesta kiinni jäävä joutuu maksamaan polttoainemaksua 330 euroa päivältä 30 prosentilla korotettuna. Maksu voidaan määrätä enintään 20 päivältä, jolloin maksettavaa tulisi 8 580 euroa.

Entä jos on pakko?

Eräs lukijamme oli kiinnostunut tilanteesta, jossa polttoöljyn tankkaaminen henkilöautoon on ainoa vaihtoehto.

– Miten tulee suhtautua polttoöljyyn hätätilanteessa? Kuvitellaan tilanne, että ajan dieselautoa, tankki tyhjenee yllättäen ja lähellä olevalla maatilalla on tarjota polttoöljyä. Tankkaan autoa sen verran, että pääsen lähimmälle asemalle tankkaamaan dieseliä lisää. Miten tämän jälkeen tulee toimia, jottei tule veroseuraamuksia tai muita rangaistuksia, kenelle pitää ilmoittaa ja mitä?

Tällaisessa tilanteessa jossa autolla on jo ajettu polttoöljyllä lakia on jo rikottu. Laissa polttoainemaksusta mainitaan viidennessä pykälässä seuraavasti.

Ennen kuin ajoneuvossa ryhdytään käyttämään polttoainemaksun aiheuttavaa polttoainetta, ajoneuvon omistajan tai haltijan on ilmoitettava siitä polttoainemaksun kantavalle viranomaiselle.

Lukijamme kuvaamassa tilanteessa viranomaiseen, eli tie- ja liikennevirasto Traficomiin tulisi olla yhteydessä ennen kuin käyttää polttoöljyä ajamiseen. Henkilöauton polttoainemaksun summan jo mainitsimmekin, eli se on 330 euroa päivältä. Pakettiautolle maksu on 500 e. Itse asiasta etukäteen ilmoittaessa ei tarvitse maksaa edellä mainittua 30 prosentin korkoa ja summa maksetaan vain niin monelta päivältä kuin polttoöljyllä tullaan ajamaan.

Käytännössä polttoöljyllä tankattu auto kannattaa välittömästi polttoainemaksun maksamisen jälkeen ajaa kotiin tai korjaamolle ja tyhjentää polttoöljyt pois tankista. Samassa yhteydessä tulee vaihtaa myös polttoainesuodatin, ettei sinne jääneet löpöjämät pääse värjäämään uutta dieseliä polttoöljyn punaiseksi. Näin polttoainemaksua ei tarvitse kantaa useammalta päivältä.

Kysy autoista

Jätä meille autoaiheinen sinua askarruttava kysymys. Toimituksemme vastaa viikoittain moottori.fi:ssä tulleisiin kysymyksiin. Voit myös lähettää kysymyksesi suoraan sähköpostilla kysyautoista [ät] moottori.fi.
  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Jaa artikkeli

Kaikki koeajot

Uusimmat