kysy autoista sakko liikennevirhemaksu rikesakko

Ajoneuvot Kysy Autoista 1.12.2023

Kysy autoista: voiko sähköauton alkuperäisen akun tilalle vaihtaa kapasiteetiltaan suuremman akun?

Toistaiseksi toimintamatkan kasvattaminen akunvaihdoksella ei ole kovin yleistä, mutta akun käyttöikään voi vaikuttaa omilla ajo- ja lataustottumuksilla.

Kysymys: Onko mahdollista vaihtaa sähköautoon tehokkaampi akku eli kapasiteetiltaan suurempi akku vanhan ja väsyneen tilalle, jotta auton toimintamatka tuplaantuisi?

Sähköauton ajoakun vaihtaminen kapasiteetiltaan isompaan akkuun ei ole välttämättä aivan niin yksinkertainen toimenpide, mitä sen ehkä kuvittelisi olevan. Sähköauton akkujärjestelmä on integroitu tiiviisti auton rakenteeseen, ja se on suunniteltu yhteensopivaksi auton sähköisten komponenttien ja ohjausjärjestelmän kanssa. Lisäksi akkujen liittimet, jäähdytysjärjestelmä ja ohjelmistot ovat yleensä optimoitu tietylle akkukoolle.

Sähköauton ajoakku koostuu litium-ioniakkukennoista, joista on muodostettu suurempia kokonaisuuksia eli akkumoduuleita. Nämä moduulit puolestaan liitetään yhteen muodostaen taas suurempia akkupaketteja, jotka asennetaan usein auton pohjalle. Moduulien määrää vaihtelemalla mukaan saadaan valmistettua erikokoisia akkuja. Mitä useampi moduuli, sen suurempi kapasiteetti ja pidempi toimintamatka.

Tällä hetkellä sähköauton akkukapasiteetin lisääminen isompaan akkuun vaihtamalla on vielä jokseenkin harvinaista, muttei mahdotonta. Joitain pieniä ”tehonlisäyksiä” voi olla mahdollista tehdä esimerkiksi myös ohjelmistopäivityksillä. Jos kuitenkin mietit, onko autoosi saatavilla tällaista mahdollisuutta, kannattaa tiedustella merkkiliikkeestä tai sähköautoihin erikoistuneelta korjaamolta.

On kuitenkin hyvä pitää mielessä, että sähköautojen akkujen korjaus- ja vaihtotyöt maksavat useita tuhansia euroja, ja ne on syytä jättää ammattilaisen tehtäväksi. Ajovoima-akkuihin voivat koskea ainoastaan siihen pätevät mekaanikot, sillä korkeajänniteakkujen käsittelyyn sisältyy turvallisuusriskejä.

Akun käyttöikä

Akun kestoon ja käyttöikään vaikuttavat monet tekijät, kuten auton käyttötapa sekä akkujen lataustottumukset. Akut kuluvat lataussyklien, kuormituksen ja iän myötä. Lataussykleistä aiheutuvaa kulumista voidaan hillitä välttämällä akun jatkuvaa täyteen lataamista tai tyhjäksi ajamista. Sähköautoissa on useimmiten kehittynyt akun varaustilan hallinta, jonka avulla käyttäjää ohjeistetaan oikeaoppiseen lataamiseen, mikä auttaa edistämään akun pitkäikäisyyttä ja suorituskykyä.

Sähköautojen akuille myönnetään Motivan mukaan yleisesti 5–8 vuoden tai 100 000–200 000 ajokilometrin pituinen takuu, automerkistä ja -mallista riippuen. Tyypillisesti akut toimivat myös takuuajan jälkeen, mutta koska niiden toimintakunto heikkenee ajan ja kuormituksen myötä, akun maksimikapasiteetti vähenee eli käytännössä auton toimintamatka lyhenee.

Ehjän ja toimivan akun vaihtoajankohtaa ei ole selkeästi määritelty, mutta moni valmistaja suosittelee rajaksi esimerkiksi 70 prosenttia alkuperäisestä kapasiteetista.

Teksti: Sini Ylivakeri Lähde: Motiva

Kysy autoista

Jätä meille autoaiheinen sinua askarruttava kysymys. Toimituksemme vastaa viikoittain moottori.fi:ssä tulleisiin kysymyksiin. Voit myös lähettää kysymyksesi suoraan sähköpostilla kysyautoista [ät] moottori.fi.
  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Jaa artikkeli

Kaikki koeajot

Uusimmat