Kysy Autoista

Ajoneuvot Kysy Autoista 14.1.2021

Kysy autoista: voiko sakon maksaa käteisellä?

Juttusarjassa Moottorin toimitus vastaa lukijoiden kysymyksiin. Nyt pohtimisen aiheena on sakon maksaminen tien päällä käteisellä.

Kysymys: voiko sakon maksaa käteisellä?

Yksinkertaisimmillaan vastaus on kielteinen, ei voi maksaa. Tämä koskee sakkojen lisäksi myös liikennevirhemaksuja.

Asiassa on kuitenkin useita eri ulottuvuuksia. Sakko-sanaa nimittäin käytetään myös kuvaamaan kaikkia sellaisia varallisuusrangaistuksia ja -seuraamuksia, jotka määrätään tuomioistuimen ulkopuolella, mutta näiden täytäntöönpanon kannalta asia ei ole ihan noin yksinkertainen.

Poliisin ratkaisuvaltaan (ja oikeastaan tuomiovaltaan) kuuluvat rikesakkomääräykset (näitä ei tiellä enää määrätä), sakkomääräykset ja liikennevirhemaksut. Sen sijaan sakkovaatimukset ja eräät rangaistusvaatimukset ovat vasta poliisin syyttäjälle tekemiä vaatimuksia luonteeltaan vähäisten rikosasioiden käsittelystä. Vasta syyttäjä tekee päätöksen siitä, määrätäänkö asiassa rangaistus.

30 päivän maksuaika

Sakkoja ja liikennevirhemaksuja ei voi maksaa käteisellä heti tien päällä sakon tai liikennevirhemaksun tiedoksiannon jälkeen. Lainsäädännöllinen lähtökohta on se, että maksulapun saajalle varataan maksuaika vapaaehtoista maksua varten. Se on rikesakoissa, sakkomääräyksissä ja liikennevirhemaksuissa 30 päivää.
Tämän jälkeen on säädetty erikseen niistä tavoista, joita sakon maksamiseen voidaan käyttää. Näitä keinoja ei ole hakattu kiveen, vaan ne ovat eräänlainen vähimmäistaso: sakot ja hallinnolliset maksut voi maksaa aina pankkiin tai viime kädessä ulosottomiehelle.

Se, voidaanko maksut ottaa vastaan esimerkiksi heti tien päällä, on Oikeusrekisterikeskuksessa ja oikeusministeriössä nähty lainsäädäntökysymyksenä. Taustalla on se, että maksuajoilla on merkitystä muun muassa muutoksenhaun kanssa.

Selvyyden vuoksi on hyvä tuoda esiin, että sakon voi aina maksaa käteisellä pankkiin tai ulosottomiehelle. Tämä koskee tilanteita, joissa sakon saajalla ei ole mahdollisuuksia käyttää verkkopankkiaan tai sakon saajalla ei ole lainkaan pankkia. Tällöin on marssittava sakon, henkilöllisyystodistuksen ja rahojen kanssa pankkiin tai ulosottomiehen puheille.

Asiantuntijana jutussa on käytetty poliisitarkastaja Konsta Arvelinia Poliisihallituksesta.

Teksti: Marko Jokela Lähde: Poliisihallitus

Kysy autoista

Jätä meille autoaiheinen sinua askarruttava kysymys. Toimituksemme vastaa viikoittain moottori.fi:ssä tulleisiin kysymyksiin. Voit myös lähettää kysymyksesi suoraan sähköpostilla kysyautoista [ät] moottori.fi.
  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Jaa artikkeli

Kaikki koeajot

Uusimmat