Ajoneuvot Sähköautot Uutinen 4.7.2022

Lomareissu suunnitteilla sähköautolla? – Tässä muutama hyvä vinkki!

Sähköautojen yleistyessä yhä useampi tekee sillä myös lomareissun. Muutama vinkki lomareissuun sähköautolla on kullan arvoinen.

Kun sähköautojen määrä kasvaa, myös lomareissut sähköautoilla yleistyvät. Sähköautoilu ei ole kuitenkaan vielä ihan niin mutkatonta kun bensiini- tai dieselautolla lomareissun tekeminen, koska latausverkosto ei ole läheskään yhtä laaja kuin tankkausverkosto. Lisäksi sähköauton lataaminen vie aikaa.

Kun sähköautolla lähtee lomareissuun, hyvä suunnittelu on tärkeää. Listasimme viisi vinkkiä huolettomaan sähköautoiluun.

1. Suunnittele reitti ja lataukset etukäteen

Latausverkosto kasvaa tällä hetkellä kovaa vauhtia, mutta silti varsinkin pidemmillä matkoilla reitti ja latauspysähdykset kannattaa suunnitella etukäteen. Pohdinnan arvoisia asioita ovat esimerkiksi ne, että kuinka monta kertaa haluaa pysähtyä, tekeekö useampia lyhyitä latauspysähdyksiä vai yhden tai pari pidempää. Monista sovelluksista näkee latausasemat, sekä niiden varaustilanteen ja laitteiden lataustehot. Lisäksi monissa sähköautoissa oma reittisuunnittelu kehittyy ja päivittyy koko ajan, sitä kannattaa myös hyödyntää.

2. Lataus määränpäässä hyvä järjestää etukäteen

Jos lomasuunnitelmaan kuuluu esimerkiksi yöpyminen hotellissa tai vuokramökillä, latausmahdollisuus määränpäässä kannattaa varmistaa etukäteen. Tavallisella sähköpistokkeella saa autoon vähän virtaa, jos muuta ei ole tarjolla. Muista kuitenkin sopia latauksesta vuokramökin tai majoituksen omistajan kanssa etukäteen. Lisäksi julkiset latauspisteet määränpään lähellä on hyvä selvittää etukäteen.

3. Keksi tekemistä latauspysähdyksille

Jotta matkasi sujuisi tylsistymättä, keksi latauspysähdyksen ajaksi tekemistä. Suunnittele esimerkiksi lounas tai muu ruokailu pidemmän pysähdyksen ajaksi – tai päinvastoin kun on ruoka-aika, silloin auto saa olla johdon nenässä pidemmän aikaa. Auto latautuu kuin huomaamatta ruokatauon tai ruokaostosten teon aikana. Lyhyemmillä latauksilla hoituvat vessa- ja kahvitauot. Ei ole huono ajatus myöskään katsoa vähän ympärilleen, latauspysähdyksen aikana voi tutustua vaikka paikallisiin nähtävyyksiin tai suosia paikallisten yrittäjien palveluita.

4. Muista huollot

Huolettoman lomareissun niin sähköautolla kuin millä muulla tahansa autolla varmistaa, kun auto on huollettu hyvin etukäteen. Vähintään vakiotarkastukset on hyvä tehdä ennen reissuun lähtöä – ilmanpaineet vastaamaan lomareissulla kannettavaa kuormaa, pesunesteiden täyttö ja pyyhinsulkien kunto on hyvä tarkistaa. Yllättäviin huoltotarpeisiin voi myös varautua, reitiltä on hyvä selvittää etukäteen huoltoliikkeitä niin autolle kuin renkaillekin.

5. Ota rennosti!

Tämä on kaikkein tärkein. Muista säilyttää maltti. Mitä vähemmän kiirettä lomalla on, sitä stressittömämpi lomasi on. Älä siis suunnittele liian kireää aikataulua, ja varaa aina pienet marginaalit matkan tekemiseen. Hitaampi ajo myös vähentää sähkönkulutusta ja polttomoottoriautossa polttonesteen kulutusta. Lisäksi uusi reitti tutun reitin sijaan voi avata silmiä – matkan varrelta voi löytyä kaikkea mielenkiintoista, mitä ei tiennyt olevan olemassakaan.

Lähde: K-Lataus

Jaa artikkeli

Kaikki koeajot

Uusimmat