American Car Show 2017

Ajoneuvot Uutinen 16.4.2017

Mielenkiintoisia makupaloja American Car Showsta

Jokaisesta American Car Show -näyttelyautosta ei voi tehdä omaa juttua, mutta tapahtuma on silti täynnä mielenkiintoisia yksityiskohtia.

Tuttuun tapaan American Car Show oheisnäyttelyineen on väärällään toinen toistaan mielenkiintoisimpia autoja. Vaikka todellisiin erikoisuuksiin on helpompi tarttua auto kerrallaan, on messuilla silti koko joukko upeilla yksityiskohdilla varustettuja harrastepelejä. Mitäpä olisi esimerkiksi autonäyttely ilman upeasti tuunattua Nissan Skylineä!

Punaisten avoautojen upeassa joukossakin huomiota keräsi AAP-10, eli Pertti ”Spede” Pasasen MGA mk II. Pitkään hukassa ollut autokaunotar löytyi lopulta Hyrylästä. Löytymisen jälkeen edessä oli vielä vuosikausia ja muutaman omistajavaihdoksenkin vaatinut entisöintiprosessi. Vuoden 1969 Pagoda-Mercedes istuikin arvojoukkoon mainiosti.

Vähemmän yllättäen American Car Showsta löytyi Fordeja löytyi laidasta laitaan. Umpihullun tähtimoottorimuunnoksen lisäksi näyttelyssä nähtiin karsinallinen Mustangeja eri aikakausilta. Hiukan erikoisempia kustomeita edustivat puolestaan satavuotias kullanvärinen Ford Touring ja upeasti läpikäyty vuoden 1931 Ford A Convertible.

Joustavuutta löytyi myös Toyotan laajasta tuotannosta. Hyvällä maulla rakennettu KE70 Corolla GT oli varustettu legendaarisella 4A-GE-moottorilla. Vaikka omistajan mukaan rakennettu hyväkuntoinen yksilö alkaa olla jo harvinaisuus, tulossa on vihjeiden mukaan erikoisempi moottoriratkaisu ja Japani-mallin keulailme. Jeeppien keskelle oli puolestaan piiloutunut -78 BJ-60 Land Cruiser, joka rakentamisesta ja käyttöjäljistä päätellen on tismalleen oikeassa harrastekäytössä. Vuoden 1998 Toyota Aristo Vertex V300 oli sekin saanut osansa kattavasta rakentamisesta, mutta erityisesti huomion kiinnittivät mittatilauksena teetetyt pioninväriset verhot.

American Car Show makupalat

Juhlanäyttelyn kunniaksi paikalla oli myös kattava valikoima Dodge Challengereita, joista ehkä hätkähdyttävin oli Harri Saaren sininen yksilö. Rakentamisessa oli panostettu selkeästi myös näyttävyyteen, kiiltävän ja valaistun konetilan tuodessa mieleen Terminaattorin ja pelitietokoneen yhdistelmän.

American Car Show makupalat

Olavi Rautauoman upea ”Moonclone” Chevrolet Bel Air on huikea osoitus huonokuntoisen Suomi-auton entisöinnistä ja siitä, miten kustomilla voi olla hieno tarina, joka tuodaan näyttelyvieraille hyvin esille. Muutamalla taululla kerrottu taustatarina valotti satunnaisemmallekin messuvieraalle nopeasti sen, mihin auton uudella elämällä pyrittiin viittaamaan. Entisöidessä idoliksi valittiin Duane Steckin alkuperäinen 1950-luvun Moonglow versio 1, jota Moonclone pyrkiikin jäljittelemään tarkasti.

Lukuisten Ford A -mallin kustomeiden sarjan täydensi trendikkääseen Steampunk-tyyliin rakennettu The Kraken. Höyrykoneiden ja mekaanisten rattaiden aikaan viittaava tyylisuuntaus näkyy Krakenissa esimerkiksi taidokkaassa etumaskissa ja lukuisissa koristeyksityiskohdissa.

American Car Show makupalat

Merkkikerhotoimintaa esiteltiin mantereesta riippumatta. Hiukan kutsuvammin toimintaansa esittelivät eurooppalaismerkkien harrastekerhot. Esimerkiksi Sportpugin osastolla soi tuttuun tapaan musiikki ja tunnelma oli tiiviisti rento.

Teksti ja kuvat: Aake Kinnunen

American Car Show, Tuning Car Show, MC Heaven & Motorsport 2017.

14.–16.4.2016 Helsingin Messukeskuksessa.

Avoinna: pe-su kello 10–18.

Sisäänpääsy: Aikuiset (16+) 28 €/päivä, 7–15-vuotiaat 18 €/päivä, kokoaikaranneke 38 €, lapset alle 7 vuotta ilmaiseksi.

Jaa artikkeli

Kaikki koeajot

Uusimmat