Ajoneuvot | Moottoripyörät | Uutinen | 14.10.2019

Moottoripyörien myynti jatkaa kasvuaan

Viime vuonna uusien moottoripyörien myynti kääntyi kasvuun ja sama suunta jatkuu myös tänä vuonna. Vuoden yhdeksän ensimmäisen kuukauden aikana Suomessa rekisteröitiin 8,2 prosenttia enemmän uusia moottoripyöriä kuin viime vuonna vastaavana ajanjaksona.

Jaa artikkeli

Hondan viime vuonna lanseeraama Monkey 125 on nostanut Hondan ykkösmerkiksi tilastoissa. Suosio on ollut niin kova, että vain kolme kärkimerkkiä yltävät suurempaan kappalemääräiseen myyntiin kuin Monkey. Hondan kaapattua näin suuren markkinaosuuden, on valtaosa muista merkeistä menettänyt luonnollisesti vähän osuuttaan. Vastavirtaan ovat kärkipään merkeistä onnistuneet uimaan Yamaha ja Kawasaki, jotka ovat siis nostaneet osuuttaan.

Harrikka vaihtamassa suuntaa

Yksi suurimmista häviäjistä on ollut amerikkalaisikoni Harley-Davidson, joka on menettänyt kolmanneksen omasta osuudestaan. Milwaukeelaistehdas on ilmeisesti haistanut markkinoiden haastavuuden ja perinteisistä V2-moottoreistaan tunnettu Harrikka onkin jo tuonut markkinoille ensimmäisen sähkömoottoripyörämallinsa ja lisäksi ilmoittanut laajentavansa mallistoaan sekä tehokkaisiin nakupyöriin että adventurepyöriin.

moottoripyörien myynti / Yamaha Tenere 700

Yamaha Tenere 700

KTM poikkeaa muista merkeistä siinä mielessä, että sen myynti tulee katupyörien lisäksi vahvasti offroad-mallistosta. Tilastoihin lasketaan vain rekisteröidyt moottoripyörät.  Se, rekisteröidäänkö offroad-pyörät vai ei, riippuu pitkälti vakuutusten  hinnoittelusta.  Yamaha esitteli tälle kaudelle pitkään odotetun Tenere 700:n, joka onkin noussut yhdeksi Yamahan suosikkimalliksi. Sitä on myyty käytännössä saman verran kuin merkin aiemmin ylivoimaisesti suosituinta MT-07 -nakumallia.

Hintakaan ei haittaa jos malli on kiinnostava

moottoripyörien myynti BMW R1250 GS Adventure

BMW R1250 GS Adventure

BMW:n hiipuminen tilastossa on yllättävää, sillä merkki esitteli tälle kaudelle useita uusia malleja. Joukossa isot seikkailupyörät R 1250 GS ja sen rinnakkaismalli R 1250 GS Adventure. Jälkimmäinen on osoittautunut suositummaksi, sillä pienellä lisähinnalla ostaja saa huomattavasti paremman varustelun, muutakin kuin 10 litraa isomman polttoainetankin. Nämä kaksi mallia edustavat 40 prosenttia koko saksalaismerkin myynnistä Suomessa.

Yksittäisten mallien myyntitilastoista voidaan poimia muutama mielenkiintoinen yksityiskohta. Kawasakin huipputehokasta kompressoriahdettua H2 SX -matkapyörää on myyty enemmän kuin samaan käyttötarkoitukseen soveltuvaa Z 1000 SX -mallia, vaikka kompressoriahdettujen mallien hinta alkaa 28 000 eurosta. KTM:n 790 Adventuren kohdalla on kohistu eniten maastokelpoisemman ja kalliimman R-version ominaisuuksista, mutta edullisempaa ja enemmän katuajoon suunniteltua perusmallia on silti myyty enemmän.

moottoripyörien myynti Kawasaki H2 SX SE

Kawasaki H2 SX

Triumphilla on laaja naku- ja seikkailupyörien mallisto, mutta tänä vuonna myydyistä uusista brittipyöristä yli puolet on edustanut retromalleja. Hondan uusista 500-kuutioisista malleista suosituin on ollut seikkailupyörähenkinen CB500X. Luokkaa isommista – myös tälle kaudelle täysin uudistuneista – 650-kuutioisista malleista taas nakuversio CB650R on saanut parhaan suosion. Ducatin suosituin malli on ollut Panigale V4 ja Harley-Davidsonin myydyin malli on Sport Glide.

(merkki / markkinaosuus 1-9/2019 / (markkinaosuus 1-9/2018))

  1. Honda 23,8 % (13,4 %)
  2. KTM 15,5 (17,1)
  3. Yamaha 15,0 (13,7)
  4. BMW 9,2 (10,7)
  5. Kawasaki 8,8 (7,5)
  6. Harley-Davidson 5,9 (9,0)
  7. Triumph 3,2 (3,5)
  8. Suzuki 2,8 (3,6)
  9. Beta 2,2 (1,9
  10. Piaggio 2,2 (3,0)

Jaa artikkeli

Keskustelu