Ajoneuvot Sähköautot Uutinen 5.4.2023

Pääsiäinen tietää ruuhkaa sähköautojen latureilla – näin noudatat latausetikettiä

Kun pääsiäisenä liikenne lisääntyy, on melko varmaa, että sähköautojen latauspisteille syntyy ruuhkaa. Latausetiketti on hyvä pitää mielessä.

Pääsiäinen tulee – ja ihmiset liikkuvat. Yhä useampi autoilija on tänäkin vuonna liikenteessä sähköautolla. Latauspisteiden määrä on kasvanut vuoden takaisesta, mutta niin on sähköautojenkin määrä. Sen vuoksi sähköautojen latausasemat voivat ruuhkautua pääsiäisen aikana, varsinkin vilkkaimpien matkareittien varrella.

Kun latureille muodostuu ruuhkaa, mutta matkan pitäisi myös jatkua, se saattaa aiheuttaa myös lievää hermojen kiristymistä latauspisteillä. Jotta kaikkien matkanteko sujuisi jouhevasti, latausasemalla on hyvä muistaa tietyt asiat. Varsinaista ohjekirjaa tai sen noudattamista sähköautoilijoilta ei latausasemilla vaadita, mutta tietyt säännöt on silti hyvä muistaa.

Valitse omaan käyttötarkoitukseen soveltuva lataus

Latausasemilla on olemassa sekä pikalatausta, suurteholatausta sekä peruslatausta. Omaan käyttötarkoitukseen soveltuva latausnopeus on hyvä valita varsinkin silloin, kun latausasemilla on ruuhkaa.

Hitaampi 22 kilowatin peruslataus sopii sekä sähköautoilijoille, että lataushybrideillä ajaville. Lataushybridiä ajavien on hyvä käyttää peruslatausta varsinkin ruuhkatilanteissa. Kaikki ladattavat hybridit eivät myöskään pysty käyttämään muuta kuin Type 2 -muotoista 22 kilowatin peruslatausta, joten se on monelle hybridiautoilijalle myös ainoa vaihtoehto.

Sähköautoilijatkin voivat käyttää hitaampaa peruslatausta, esimerkiksi silloin, kun tarvitaan vain täydentävää latausta. Pikalataus ja suurteholataus soveltuvat sähköautoihin parhaiten silloin, kun auton akkuun halutaan virtaa akun täyttämiseksi nopeasti ja matkanteon jatkumiseksi.

Kun suurteholataukseen saavutaan, sähköautoilijan olisi hyvä käyttää myös auton ajoakun esilämmitystä, mikäli sellainen on. Tällöin auton akku latautuu nopeasti ja laturin voi vapauttaa seuraavalle lataajalle.

Älä liruttele täyteen

Yleinen sähköautoilijoiden käytössä oleva sääntö on myös, että latauspiste vapautettaisi seuraavalle lataajalle siinä vaiheessa, kun auton akku on latautunut noin 80 prosentin varaustasoon. Tämä sen vuoksi, että poikkeuksetta lähes kaikkien sähköautojen latausnopeus hidastuu merkittävästi, mitä täydemmäksi auton ajoakku tulee. Sen vuoksi pikalaturilla, jota on tarkoitus käyttää nimenomaan pikalataukseen ja matkateon jatkamiseen, ei varattaisi suotta latauspaikkaa ”akun liruttelemiseksi” täyteen. Jos pysähdys jatkuu vielä tämänkin jälkeen ja ajoakkuun haluaa vielä lisää virtaa, esimerkiksi peruslatausta voi käyttää tämän jälkeen akun täyttämiseksi.

Hyvään latausetikettiin kuuluu siis se, että ladataan vain sen verran kuin tarvitaan ja vapautetaan paikka seuraavalle.

Jos et tarvitse latausta, älä pysäköi latauspaikalle

Polttomoottoriautoilijat saattavat joskus myös pysäköidä autonsa sähköauton latauspaikalle. Tällöin toista autoilijaa voi myös huomauttaa ystävällisesti siirtämään autonsa pois sähköautojen latauspaikalta. Sähköautoilijakin voi myös pysäköidä autonsa muualle kuin sähköauton latauspaikalle, jos autoa ei tarvitse ladata. Monilla latauspaikoilla voi olla myös kyltti ”vain sähköautoille” ja sähköautoilla ajavat voivat tulkita tämän väärin, siten, että autolla voi pysäköidä paikalle, vaikka siinä ei lataisikaan. Toki voi pysäköidä, mutta tällöin saattaa aiheuttaa hermojen kiristymistä muissa sähköautoilijoissa, jotka juuri sillä hetkellä tarvitsevat pysäköintiruudun auton lataamiseen. Toista sähköautoilijaa voi myös huomauttaa kohteliaasti, jos tämä pysäköi autonsa latauspaikalle, vaikka ei lataa autoaan.

Kun pääsiäisreissuun lähdetään, jos vain mahdollista, auton akku olisi hyvä ladata myös täyteen kotona ennen lähtöä, tällöin matkantekoa ei tarvitse heti ensimmäisen pikalaturin tultua vastaan, ladata. Toki taukoja on hyvä pitää säännöllisesti, tarvitsi autoa sitten ladata tai ei.

Autoliiton Operaatio Pajunkissa käynnistyy perinteisesti myös pääsiäisliikenteeseen. Autoliitto muistuttaa taukojen tärkeydestä, mutta samalla myös siitä, että pääsiäisen sesonkipäivinä vilkkaimpien matkareittien varrella latausasemat voivat ruuhkautua. Tämän vuoksi matkantekoon on hyvä lähteä väljällä aikataululla, jotta voi jo valmiiksi valmistautua siihen, että latausajan lisäksi aikaa voi kulua myös latausvuoron jonottamiseen.

Teksti Manu Tuppurainen

Jaa artikkeli

Kaikki koeajot

Uusimmat