Ajoneuvot Koeajo 30.5.2023

Pienet matkailuvaunut: Poksi N126NT – pieni niinkuin Poksi

Poksi N126NT on pieni matkailuvaunu, joka tarjoaa kaikki välttämättömyydet, mitä matkailuvaunussa vain tarvitsee. Se on ollut suosikki jo vuosikymmeniä. Hyvää: Kompakti koko, varustelu varauksin, kaappitilat. Huonoa: Sisustus, 80-lukuinen tunnelma, matala sisäkorkeus, ei lämmintä vettä eikä suihkua vakiovarusteena.

Keittiö, jääkaappi, tiskiallas, wc, lämmitys, sänky, ruokaryhmä, vaatekaappi, pyöräteline. Siinä kiteytettynä kaikki ne varusteet, mitä pienestä Poksi-matkailuvaunusta löytyy. Käytännössä melkein siis kaikki se, mitä matkalla tarvitsee, mutta ei mitään ylimääräistä. Pöytäryhmän joutuu tosin taittelemaan pois edestä, jotta sängyn saa nukkumavalmiiksi ja päinvastoin, mutta ne ovat kuitenkin käytössä, mutta eri aikaan. Kun vaunu on pieni niinkuin Poksi, niin kaikkea ei voi vaatia.

Sähköinen lattialämmitys

Poksi-vaunussa on myös Truman puhaltimella toimiva lämmitys, ja sen lisäksi vielä sähkökäyttöinen lattialämmitys. Kun Poksin lämpöeristystä on vielä parannettu aikojen saatossa, Poksin voi vetää periaatteessa talvellakin sinne missä sitä tarvitsee ja viettää siinä aikaa.

Poksin tilankäyttö on todella tehokasta, keittiö on takana, sen vieressä wc ja suihkutila, jossa tosin ei ole suihkua vakiona. Suihkun rakentaminen lämpimine vesineen, vesivaraajineen ja viemäröinteineen maksaa noin 1 200 euroa Poksiin. Vaunun etuosassa on oleskelutila sängyksi muuntuvine pöytäryhmineen. Kaappitilaa Poksissa on myös paljon vaunun kokoon nähden ja esimerkiksi yläkaapit kiertävät ylhäällä vaunun sisätiloja. Sisätilat Poksissa on vähän matalat, yli 180-senttisellä pää hipoo kattoa.

Varusteet Poksissa on tuttuja ja luotettaviksi caravan-maailmassa todettuja merkkejä. Wc on ja muutkin wc-tilan kalusteet tulevat Therfordilta, keittiön varusteet ovat Dometicilta ja lämmöstä huolehtii Truma.

Katsastusvapaa vaunu

Poksi on pieni, vetoaisan kanssa vain 4,5 metriä pitkä vaunu. Poksi on painonsa vuoksi myös katsastusvapaa, sen kokonaismassa on 750 kiloa ja siinä on myös jarrut tuomaan lisää turvallisuutta sen vetämiseen. Koska omamassa Poksin NT-versiossa on 650 kiloa, vaunuun saa lastata tavaraa tuolloin vain sadan kilon verran, joten suuremmat ja painavammat tavarat täytyy lastata vetoautoon.

Poksi kuuluu niihin matkailuvaunuihin, joiden suosio on viime vuosina kasvanut kovasti. Itse Poksin suosio perustuu vuosikymmeniin, sillä se on ollut kestosuosikki vuodesta toiseen. Monen nykyisen karavaanarin ensimmäinen vaunu oli vuosikymmeniä sitten Poksi. Suosio on kuitenkin taattua ja edelleen käytännössä kaikki Poksi-vaunut, mitä kauppiaat vain saavat myyntiin, menevät samantien.

Jämähtänyt sisustukseltaan 80-luvulle

Poksin huonompi puoli onkin se, että se on hieman jämähtänyt sinne, mistä se on lähtöisin, eli 70-luvulta. Sisätilojen punertavat seinät, ruskeat kaapistot ja ruskeat kangaskuosit pöytäryhmän pehmusteissa ja beigen väristen verhojen takaa siivilöityvä auringonvalo tekee Poksiin fiiliksen, kuin vanhaa valokuvaa katsoisi. Toki parannuksia on vuosien saatossa tehty, mutta materiaalit vaikuttavat 2020-luvullakin hieman menneiden vuosien tunnelmaa luovilta. Toki valmiin monistaminen vuosikymmenistä toiseen samanlaisena tuo kustannustehokkuutta ja sitä kautta ehkä myös alempaa kuluttajahintaa. Poksin testissä ollut versio eli NT-malli maksaa 16 900 euroa.

Poksin etu on se, että sen kori on tehty lujitemuovista, jolloin kosteusvaurioita Pokseissa on ollut vähän. Lujitemuovi ei ruostu, homehdu eikä lahoa. Vaunu valmistetaan Puolassa ja sieltä kaikki Poksit ovat alun alkaen, jo 70-luvulta asti tulleet. Vanhatkin Poksit voivat olla edelleen hyvässä iskussa.

Vaunun valmistaa Niewiadow, ja Poksista on tarjolla myös erilaisia versioita, kuten NTL-malli, jossa wc:n ja toisen sohvan välissä oleva vaatekaappi on alareunasta lyhennetty, jolloin sohvaa on saatu jatkettua pidemmälle. Tämä mahdollistaa sen, että Poksiin mahtuu pari 185 senttiä pitkää sänkyä, ilman että pöytätasoa täytyy ottaa pois käytöstä. Kun NTL-mallin pöytätason purkaa, vuoteen koko on 185 x 193 senttiä, joka mahdollistaa jopa kolmen henkilön majoittumisen Poksiin. Tosin vaunun koko ei tällä tavoin kasva yhtään, joten voi vain kuvitella, että millainen viikonloppu Poksissa olisi edessä kolmen henkilön majoittuessa siihen.

Teksti ja kuvat Manu Tuppurainen

Jaa artikkeli

Kaikki koeajot

Uusimmat