Ajoneuvot Uutinen 12.7.2022

Red Bullia muillekin kuin formularadoille – RB17 -hyperauto saapuu 2025

Innokkaimmille ja onnekkaimmille tarjotaan nyt jonkinlaista ennakkovarausmahdollisuutta tulevaan Red Bull RB17 -hyperautoon. Se tulee olemaan yksi useista F1-tekniikkaa kaupalliseen käyttöön tuovista malleista.

RB17 näyttäytyy vielä tässä vaiheessa sen verran salaperäisenä, ettei auton ulkonäöstä voi oikein muuta todeta, kuin että melkoinen ilmestys. RB17:stä vastaa Oracle Red Bull Racingin sekä Red Bull Advanced Technologiesin puolesta Adrian Newey. Nimi saattaa olla tuttu muutoinkin, mutta tässä yhteydessä ainakin siitä, että hän on ollut Red Bullin puolelta kiinteästi suunnittelemassa Aston Martinin vastaavan luokan hyperautoa, Valkyrieta.

RB17:n mallinimi liippaa sekin läheltä Maxin ja Checon työkalua, joka on tällä kaudella Red Bull RB18. Edelliskaudella käytössä oli puolestaan RB16.

Kilparadoilla mennään siis sarvet kolisten, mutta siviilielämässä toimitaan yhteistyön merkeissä, ovathan näissä formuloista ammentavissa projekteissa mukana Astonin ja Red Bullin lisäksi Mercedes-AMG ja jopa Porsche vaihteistotoimittajan roolissa.

Tarjoillaan elämyspalveluna

Red Bull RB17:sia valmistetaan vuonna 2025 ainoastaan 50 kappaletta, ennakoituun 5 miljoonan euron (+verot) hintaan. Autot eivät tule olemaan katulaillisia, joten omistajan on ulkoilutettava uutta lemmikkiään rataolosuhteissa. Tämä ei todennäköisesti tule olemaan ongelma eikä mikään heille, jotka RB17:n aikanaan kokoelmiinsa saavat.

Viiden miljoonan satsauksella RB17:ään saa täyden ylläpidon ja räätälöinnin tehtaan puolelta. Omistaja pääsee myös seuraamaan läheltä Red Bulli Racingin kilpatallin toimintaa, ja muun muassa harjoittelemaan heidän simulaattoreillaan.

Tuhannen ja sadan hevosvoiman hybridi

Lähes yhtä vahvan savuverhon takana kuin auton ulkoinen habitus, on myös sen tekniikka. Red Bullin mukaan tätä keskimoottorista hyperautoa kuljettaa 1 100 -hevosvoimainen V8 hybriditekniikalla vauhditettuna. Tuleeko V8-mylly kenties Mercedes-AMG:ltä niin kuin Valhallassa vaiko peräti Cosworthilta niin kuin Valkyriessä (V12), se selviää myöhemmin.

Red Bullin F1 -tiimin pitkän linjan tallipäällikön, Christian Hornerin mukaan RB17 on tärkeä virstanpylväs Red Bull Advanced Technologiesille, joka on nyt osoittanut olevansa täysin kykeneväinen tekemään sarjatuotantoisen automallin. Horner huomauttaa myös, että RB17 on ensimmäinen Red Bull -brändiä kantava automalli, jonka keräilijät voivat itselleen ostaa.

Ja mainittakoon vielä loppuun, että mikäli minkäänlainen kiinnostus Red Bull RB17:n hankkimisesta omiin kokoelmiin heräsi, yhteyttä voi ottaa sähköpostitse osoitteeseen RB17@redbulladvancedtechnologies.com.

Jaa artikkeli

Kaikki koeajot

Uusimmat