Ford Nascar Torino 1969 Richard Petty

Ajoneuvot American Car Show 21.4.2019

Richard ”The King” Pettyn kunniaksi – Ford Nascar Torino -69

Nascar-legenda Richard Petty kilpaili vain yhden kauden Fordilla, ajaessaan mestariksi 1969. Siinä on hyvä syy rakentaa täydellinen kopio ”The King” Pettyn Ford Nascar Torinosta samalta vuodelta.

Ford Torinon kori on tuotu jenkeistä Suomeen kontissa. Aito 427-moottori löytyi suomalaisesta nettihuutokaupasta, joskin kilpailukäytössä olleen moottorin iskutilavuutta on kasvatettu lähes kahdeksaan litraan matkan varrella. Louhintaliike Mäkisen rakenteilla oleva Ford Torino -69 on tehty pieteetillä, missään yksityiskohdassa ei ole tingitty tai menty sieltä missä aita on matalin.

Ford Nascar Torino 1969 Richard Petty

Mittanauhat mukaan ja Amerikkaan

Kilpa-autojen kopioista näkee yleensä helposti, jos jokin yksityiskohta tai mittasuhde ei täsmää alkuperäiseen. Ford Torinon kohdalla otettiin varman päälle ja lähetettiin kahden miehen delegaatio Richard Petty -museoon Pohjois-Carolinaan mittanauhojen kanssa tarkastamaan auton tarra- ja kirjasinkoot sekä -paikat ja ottamaan tarpeeksi valokuvia. Museohan sijaitsee Randlemanissa, joka on Pettyn kotipaikkakunta. Sen perusteella hän sai myös ensimmäisen lempinimensä, ”Randleman Rocket”. Myöhemmin se vaihtui ”The King” -nimeen, ja syystä.

Ford Nascar Torino 1969 Richard Petty

Vaikka rakenteilla on täydellinen kopio kisa-autosta, niin Torino ollaan myös rekisteröimässä katuautoksi. Lopputulos tulee olemaan yksi pelkistetyimmistä katukäyttöön hyväksytyistä autoista Suomessa. American Car Show -näyttelyvieraiden huomio kiinnittyy paitsi viimeisteltyyn ulkonäköön, myös konehuoneeseen. Aikoinaan Leppäsen veljesten kisakäytössä olleen aidon Tunnel-Port -moottorin näkeminen on monelle jo yksistään riittävä syy vierailla näyttelyssä. Lähes kahdeksanlitraiseksi kasvatettu moottori on Leppästen veljesten nykyiseen loistoonsa rakentama.

Ford Nascar Torino 1969 Richard Petty

Richard Petty

Vuonna 1937 syntynyt Richard Petty on Nascarin todellinen legenda. Vuonna 1958 alkaneella ja vasta 1992 päättyneellä urallaan hän ajoi peräti 200 Nascar-osakilpailuvoittoa ja otti 7 Sprint Cup -voittoa. Vain toinen lajilegenda Dale Earnhardt on yltänyt myöhemmin samaan mestaruuksien määrään.

Ford Nascar Torino 1969 Richard Petty

Yhteensä Petty ajoi urallaan uskomattomat 1 184 starttia, joista vuosina 1971–1989 hän osallistui 513 peräkkäiseen kilpailustarttiin. Yksi menestyksekkäimmästä kilpailuvuosista oli 1967, jolloin Petty otti 27 voittoa ajamastaan 48 kisasta. Voitoista kymmenen hän otti peräkkäisissä kilpailuissa. Saavutuksiin kuuluu myös 127 paalupaikkaa ja yli 700 Top 10-sijoitusta kilpailuissa. Vuosi 1969 oli ainoa kausi, jonka hän kilpaili Fordilla.

Teksti ja kuvat: Janne Huhtala

Jaa artikkeli

Valmistajalta: Ford

Kaikki koeajot

Uusimmat