13.8.2022

Sähköauton nastarengastesti: nelivetokaan ei pelasta jäisellä tiellä

Moottorin nastarengastesti suoritettiin tällä kertaa sähköautolla. Tehokas sähköauto asettaa talvirenkaat uudenlaiseen koetukseen.

Nastarengastestin autona toimi nelivetoinen Tesla Model 3, jossa testattu rengaskoko on 235/45 R18. Kyseessä on amerikkalaisvalmistajan niin sanottu peruskoko. Kookas rengas on siinä mielessä haastava, että sitä ei löydy nastarenkaana aivan kaikilta valmistajilta. Mukaan testiin löytyi kuitenkin kahdeksan rengasmallia:

  • Continental Ice Contact 3
  • Falken Winterpeak F-Ice 1
  • Goodyear Ultra Grip Arctic 2
  • Landsail Ice Star IS37
  • Michelin X-Ice North 4
  • Nokian Hakkapeliitta 10 EV
  • Toyo Observe Ice-Freezer
  • Yokohama Ice Guard IG65

Painavat sähköautot vaativat renkaalta suorituskykyä etenkin jäällä. Alkuun voisi luulla, että kiihdytyskokeessa neliveto pienentää renkaiden eroavaisuuksia, mutta tilanne on toinen. Tehokas neliveto ei auta, jos pitoa ei ole riittävästi.

Jääkiihdytyksessä Nokian ja Michelin ovat suvereeneja. Michelin häviää Hakkapeliitalle nelisen prosenttia, mutta pitää kolmanneksi kiihdyttelevän Goodyearin selvästi takanaan.

Continental ja Yokohama jakavat seuraavan sijan tasatuloksella. Landsail jää edellä mainitusta kaksikosta jo selvästi, mutta vielä suurempi ero kertyy häntäkaksikkoon. Falkenin ja Toyon suorituksissa ei ole kehumista – vetopito on yksinkertaisesti huono, ja eroa kärkeen tulee molemmilla noin 60 %.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Jarrutuspito paikoin vaarallisen heikkoa

Jarrutuspidossa Nokian on etevin ennen Micheliniä melko tuntuvalla marginaalilla. Goodyear on Misukan lähellä kolmantena. Continental pysähtyy neljänneksi lyhimmällä matkalla, mutta ero Goodyeariin on suuri.

Loppunelikko on keskenään hieman tasaisempi, mutta jarrutuspito on näillä renkailla heikko – jopa vaarallisella tavalla. Landsail jättää japanilaiskolmikon taakseen, mutta eroa kärkeen tulee silläkin jo noin 37 %. Falken, Toyo ja Yokohama pysähtyvät mainitussa järjestyksessä: heikoimmin stoppaavan Yokohaman ero parhaaseen on liki 50 prosenttia.

Jääkäsittelyradalla nopeimman kierrosajan ansaitsi Hakkapeliitta 10 EV. Nokialaisen keulapito on omaa luokkaansa. Rengas on tarkka ajettava ja kääntyy ohjauskulmasta riippumatta jopa niin hyvin, että ajolinjaa voi halutessaan muuttaa kesken kaarteen.

Michelin oli toiseksi nopein. Käytös on oikein hyvää, mutta keulapito ei kestä aivan samoja kaarrenopeuksia nokialaisen kanssa. Ohjautuvuus ei myöskään ole ihan yhtä tarkkaa, ja rattia pitää kääntää enemmän. Toisaalta takapään pito on aavistuksen parempi.

Halparengas tarjoaa myös positiivisia yllätyksiä

Jääkäsittelykokeen yllätyksen järjesti Landsail, joka kellotti kolmanneksi nopeimman ajan. Keulapito on parempi kuin Goodyearilla ja Continentalilla. Rengas toimii asiallisesti pienillä kääntökulmilla, ja suuremmillakin on yritystä. Pitoa on keulalla jopa sen verran, että välillä perä hieman luistaa ja auttaa kääntymisessä.

Häntäkolmikkoa yhdistää heikko jääpito. Falkenin huono keulapito sivuttaissuunnassa yhdistettynä vajavaiseen pitkittäispitoon pakottaa ajamaan kieli keskellä suuta. Jos vauhtia on vähänkin liikaa, auton keula menettää pitonsa, ja tuloksena on pitkäkestoinen aliohjautuminen.

Toyolla keula pitää sivuttaissuunnassa aavistuksen Falkenia paremmin. Toyo sortuu kuitenkin myös yliohjautumiseen yllättävissä kohdissa. Peräluistot eivät ole mahdottoman laajoja, mutta vaativat vastaohjausta. Myöskään Toyo ei kestä renkaat käännettynä lainkaan kaasua, joten peräluistojen suoristaminen pedaalia polkemalla on vähintään haasteellista.

Nastarengastesti osoittaa, että tehokkaan nelivetoisen sähköauton alla jäinen tienpinta erottelee renkaat toisistaan. Palaamme testin tuloksiin Moottorin verkkosivuilla, mutta koko testi on luettavissa Moottorin 8/2022 numerosta.

Teksti: Tuomas Rajala ja Juuso kallioinen  Kuvat: ville-veikko heinonen  Testin toteutus :Test Finland Oy

Luetuimmat