Ajoneuvot Koeajo 11.1.2014

Koeajo: Škoda Rapid

Järkivalinta pienperheille ja kaupunkikäyttöön. Hyvää: tavaratilan muunneltavuus, ketteryys, moottorikatras, ekomallien kulutus, ohjaustuntuma. Huonoa: ajomelu, etuistuimen selkänojan vipusäätö, istuma-asento takana, pikkudieselin ajoittainen puhdittomuus.

Škoda Rapid Spaceback on autotulokas, joka ei herätä väkeviä intohimoja puolesta tai vastaan

Uusi korimalli on Škodalle tärkeä, sillä valmistajalla ei ole ollut hatchbackia Euroopassa suositussa kompaktissa perheautoluokassa. Kaksi viidestä  Euroopassa myytävästä henkilöautosta kuuluu tähän kokoluokkaan.

Rapid Spaceback on pienperheen käyttöauto, joka ei järisytä automaailmaa tai kadehdituta naapuria. Olemukseltaan auto on toki nykyaikainen ja sukunäköinen, mutta vähän särmätön.

Sähköinen ohjaus

Ohjaus on tunnokas, lievää tahmeutta on vain keskialueella. Sähköhydraulinen ohjausjärjestelmä on Spacebackin myötä vaihtunut sähköiseksi. Sähkömekaanisen ohjaustehostimen  tehostuksen voimakkuus riippuu ajonopeudesta. On vaikea keksiä perusteluja, miksi muutos olisi ollut takapakkia.

Neljän ällän auto

Lastaus, laatu, lasi ja lisävarusteet ovat Rapid Spacebackin neljä ällää.

Lastaus on vaivatonta, sillä kookas takaluukku paljastaa käyttökelpoiset 415 litran tilat. Tavaratilan voi jakaa vaakasuunnassa välipohjalla. Kuljetuskyky kasvaa takaselkänojat kaatamalla 1 380 litraan.

Laatu ja viimeistely ovat hyvällä tasolla, vaikka muovipintaa on riittämiin.

Lasikatto on lisävaruste ja kautta aikain suurin lasikatto Škodissa. Lasipinta yltää tuulilasin yläreunasta takalasiin asti.

Lisävarustelista on kattava. Auton saa räätälöityä – lompakon kestokykyä koetellen – mieleisekseen. Uusi korimalli tuo Rapidiin esimerkiksi ksenonit: lisävarusteena Ambition-varustetasolla tai vakiona hintavimman Elegance-tason mukana.

Uusi korimalli tuo muassaan Rapidiin uudet istuinkuosit. Samalla korjattiin aiempia outouksia kuten se, ettei kuski voinut käyttää sähköisiä takasivuikkunoita.

Takana polvet koukussa

Rapid Spaceback sijoittuu kooltaan Fabian ja Octavian väliin. Uutuus on 18 senttiä Rapidin Liftback -mallia lyhyempi.

Kuljettajan istuimen selkänojan kaltevuuden vipusäätö ei ole vipusäädöksi kehno, muttei peittoa portaatonta pyörösäätöä, sähkökäyttöisyydestä puhumattakaan.

Kuljettajan reisituki saisi olla pidempi. Perusistuinten sivutuki saisi olla jämäkämpi, lisävarusteisissa urheilullisissa istuimissa tukea on riittämiin.

Matkustustilat ovat muutoin riittävät, mutta takana saa istua polvet koukussa. Istuma-asento on matala. Pääntilaa riittää hyvin myös takana.

Renkaiden rallatusta

Äänieristys saisi uutuudessa olla parempi, sillä renkaiden rallatus ja ajohumina kantavat vauhdin kasvaessa ikävästi ohjaamoon. Moottoriäänet on suitsittu miellyttäviksi sekä bensiini- että dieselmoottorissa.

Uusi pihi dieselkone

Tarjolla on kolme bensiinimoottoria ja kaksi dieselmoottoria. Kaikki voimanlähteet on varustettu start/stop-järjestelmällä. TSI 105 -bensiinimoottori osoittautuu koeajossa aivan riittävän väkeväksi voimanlähteeksi.

Pikkudiesel sitä vastoin hengästyy moottoritien ohitusnopeuksilla ja jyrkillä serpentiiniteillä. Dieselin puhti riittää toki arkiajoon Suomessa, meillä kun ei ole yhtä jyrkkiä nousuja kuin Garda-järven seutuvilla Italiassa.

Diesel on uutuusmoottori, jolle luvataan alimmillaan 3,8 litran keskikulutusta sadalla kilometrillä. Otollisissa ajo-oloissa ja ennakoivalla ajotavalla on tarjolla edullisia kilometrejä ja hyvää omaatuntoa.

Ennakkoarvioissa suosituimmat mallit tulevat olemaan 1,2-litraisella TSI-bensiinimoottorilla varustettuja. Kärki jakaantunee tasapäin 85 ja 105 hevosvoimaisten versioiden kesken. Dieselien osuus jäänee pienemmäksi.

Spacebackit nähdään Suomen teillä tammikuun puolivälissä. Tulokkaan hinnat alkavat 16 990 eurosta. Siinä on kilpailijoilla tekemistä.

Teksti ja kuvat: Marko Jokela

Jaa artikkeli

Valmistajalta: Škoda

Kaikki koeajot

Uusimmat