Ajoneuvot | Moottoripyöränäyttely | Moottoripyörät | 2.2.2018

Tässä ovat MP18-messujen uutuudet

Osa vuoden 2018 uutuuksista esitellään vasta kuluvan kauden aikana, mutta osa on nähtävänä jo MP18-messuilla. Kokosimme katsauksen messu-uutuuksista.

Jaa artikkeli

BMW K 1600 Grand America

mp18 uutuus

Amerikkalaisvaikutteinen K 1600 Grand America muistuttaa viime vuonna esiteltyä Baggeria mutta on enemmän kahdelle hengelle suunniteltu. Kuusisylinterisen luksustourerin takalaukku toimii samalla matkustajan selkänojana. Vakiovarustus on monipuolinen pitäen sisällään muun muassa kolme ajotilaa (Road, Rain, Dynamic), luistoneston, sähköisen Dynamic ESA-jousituksen säädön, peruutusvaihteen, audio- ja navigointijärjestelmän sekä kahvan- ja satulanlämmittimet.

BMW F 750 GS ja F 850 GS

mp18 uutuus

Keskikoon uudistetuissa seikkailupyörissä F 750 GS ja F 850 GS on 850-kuutioinen kaksisylinterinen rivimoottori. Pienempi malleista on rajoitettu matalatehoisemmaksi, siinä on matalampi istuinkorkeus ja lisäksi se on saatavissa A2-luokan 35 kilowatin tehoisena. Eroina aikaisemmin markkinoilla olleeseen malliin on mm. oikealta puolelta vasemmalle siirretty ketjuveto ja satulan alta perinteiselle paikalle siirretty polttoainetankki. Lisävarustelista on monipuolinen pitäen sisällään mm. sähkösäätöisen ESA-jousituksen, TFT-mittariston, vaihdeavustimen sekä avaimettoman käyttöjärjestelmän.

Harley-Davidson

mp18 uutuus

Amerikkalaisvalmistaja esitteli kaudelle 2018 kahdeksan uutta Softailia: Fat Boy, Heritage Classic, Low Rider, Softail Slim, Deluxe, Breakout, Fat Bob sekä Street Bob. Myöhemmin mallistoa täydennettiin vielä cruiser-mallisella Sport Glidellä. Sekä matka- että kaupunkiajoon soveltuvassa Sport Glidessä on Mantis-alumiinivanteet, avaimeton käyttöjärjestelmä ja Daymaker led-valot. Sen kate suojaa kuljettajaa ajoviimalta, takajousituksessa on hydraulinen säätö ja lukittavat sivulaukut on nopeasti irrotettavissa.

Honda

mp18 uutuus

Luksusmatkapyörä Gold Wing uudistuu perusteellisesti. Moottori on edelleen 1800-kuutioinen kuusisylinterinen vastaiskumoottori mutta se on saanut neliventtiilikannet ja teho on kasvanut 124 hevosvoimaan. Runko on kokonaan uusi ja etujousitus poikkeaa perinteisestä teleskooppirakenteesta kolmiotukirakenteella ja yhdellä jousituselementillä. Sähköisen fly-by-wire -kaasun ansiosta Gold Wing saa Tour, Sport, Economy ja Rain -ajotilat sekä luistoneston. Jousituksessa on sähkösäädöt. Myös luistokytkin kuuluu varustukseen ja perinteisen kuusivaihteisen manuaalivaihteiston ohella tarjolle tulee seitsemänpykäläinen DCT-kaksoiskytkinvaihteisto. Uutuus on samalla joutunut 30 kilon laihdutuskuurille.

mp18 uutuus

Uusi CB 1000 R -naku kantaa lisänimeä Neo Sport Café. Firebladen moottoriin perustuvan 1000-kuutioisen rivinelosen tehoksi ilmoitetaan 145 hevosvoimaa. Samalla kun teho on kasvanut 20 hevosvoimaa, on painoa kevennetty 12 kiloa. Uutuuden luvataan kiihtyvän paikaltaan 130 nopeuteen rivakammin kuin Hondan tehokkain sporttimalli CBR1000RR Fireblade.

mp18 uutuus

Africa Twinistä tuodaan markkinoille Adventure Sports -erikoismalli pidemmillä joustomatkoilla ja isommalla polttoainetankilla. Samalla katteet ja satula on uusittu ja ajoasentoa muutettu pystymmäksi. Kahvanlämmittimet kuuluvat vakiovarustukseen ja kuljettajaa avustava elektroniikka on sähköisen fly-by-wire -kaasun myötä paremmin säädettävissä.

Husqvarna

mp18 uutuus

Husqvarna tulee mukaan katupyörämarkkinoille persoonallisilla yksisylinterisillä Vitpilen 401 ja Vitpilen 701 -malleilla. Tunnusmerkkejä ovat yksinkertaisen linjakkaan muotoilun ohella laadukkaat jarru- ja jousituskomponentit. Valmistajan ilmoituksen mukaan 75-hevosvoimainen Vitpilen 701 on markkinoiden tehokkain yksisylinterinen moottoripyörä.

Kawasaki

mp18 uutuus

Urheilullisten matkapyörien luokan kärkeen nousee kompressoriahdettu Ninja H2 SX. Se ei ole pari vuotta sitten esitellyn Ninja H2:n katettu versio, vaan sekä runko että moottori on suunniteltu matkakäyttöä varten. Huipputeholtaan 200-hevosvoimaisessa mallissa on kolme tehoasetusta, Full-Middle-Low. Valmistaja lupaa uutuuden soveltuvan korkeasta tehostaan huolimatta mainiosti myös jokapäiväiseen ajoon. Perusmallin rinnalle tulee H2 SX SE, jossa on led-kaarreajovalot, väri-TFT-mittaristo, kahteen suuntaan toimiva vaihdeavustin, lähtöavustin sekä isompi tuulilasi ja mukavuusistuin. Toinen Kawasakin huippu-uutuus on koeajettu Z 900 RS. Muita uutuuksia ovat A2-luokkaan kuristettu Z 900 A2 ja samaan luokkaan sopiva Ninja 400. Urheilullisen malliston lippulaivaksi esiteltiin ZX-10R SE, joka perusmallista poiketen on saanut semi-aktiivisen jousituksen.

Suzuki

mp18 uutuus

Suzukin uutuutena kaudelle 2018 on SV 650 X -Café Racer. Ulkonäöllisesti eroa perusmalliin tuovat clip-on -ohjaustanko ja pieni etukate sekä uudelleen muotoiltu tankki, jonka tilavuus on samalla kasvatettu 14,5 litraan. Maalauskin poikkeaa perusmallista ja ensiasennusrenkaiksi on valittu Dunlop RoadSmart III:t.

KTM

mp18 uutuus

Yksisylinteristen ja V2-moottorien nimeen tähän asti vannonut KTM esittelee ensimmäisen kaksisylinterisellä rivimoottorilla varustetun mallinsa. Teholtaan 105-hevosvoimainen 790 Duke paikkaa mallistossa tähän asti olleen aukon keskiluokassa. Se uhmaa nakupyörille tyypillistä puristista linjaa monipuolisella kuljettajaa avustavalla elektroniikallaan. Vakiovarustukseen kuuluu neljä ajotilaa, MTC-luistonesto, lähtöavustin, kaarre-ABS-jarrut, kahteen suuntaan toimiva vaihdeavustin sekä isokokoinen TFT-mittaristo.

MV Agusta

mp18 uutuus

Italialainen MV Agusta on uudistanut käytännössä koko mallistonsa RC-erikoisversioilla. Tehtaan kilpailuosasto Reparto Corselta innoituksensa saaneen kilpailuhenkisen värityksen lisäksi muutoksia on tehty moottoreihin niin että ne täyttävät uudet Euro4-päästönormit. Sporttimallien F3 675 RC ja F3 800 RC tehoiksi ilmoitetaan tutut 128 ja 148 hevosvoimaa ja lisäksi markkinoille tulee Dragster 800 RC. Jopa matkaenduro Turismo Veloce saa mallimerkintänsä perään kirjainyhdistelmän RC.

Jatkossa MV Agusta käyttää ensiasennusrenkaina Pirellejä. Sopimusta juhlistetaan Brutale 800 RR Pirelli -erikoismallilla. Tekniikkaan ei ole koskettu, mutta Pirelli-värityksen lisäksi mallissa on leveämpi takavanne ja sille sovitettu 200-millinen Pirelli Supercorsa SP -rengas.

Triumph

mp18 uutuus

Koeajettujen Tiger 1200– ja Bobber Black -mallien lisäksi brittivalmistaja uudistaa pienemmän Tiger 800 -seikkailupyörän. Isoveljen tapaan Tiger 800 -mallisto jakautuu katupainotteisiin XR-malleihin ja offroad-henkisiin XC-malleihin. Teholukemaksi ilmoitetaan sama 95 hevosvoimaa kuin ennenkin. Ulkomuotoa on muokattu terävämmäksi ja edestä uutuuden erottaa led-ajovaloista. Mukavuutta on parannettu taaemmas sijoitetulla ohjaustangolla, viisiasentoisella säädettävällä tuulilasilla ja uusitulla satulalla.

Varustetasoja on XR-malleissa kolme ja XC-malleissa kaksi. Lisäksi on tarjolla jousitukseltaan ja istuinkorkeudeltaan madallettu XRx. Varustelluimmissa versioissa on väri-TFT-mittaristo ja jopa kuusi ajotilaa. 1200-kuutioisesta Tigeristä poiketen kasisataseen ei ole tarjolla semi-aktiivista jousitusta. Uusi Speedmaster perustuu Bobberin runkoon ja moottoriin mutta on kaksipaikkaisena selvästi monikäyttöisempi. 1200-kuutioinen kaksisylinterinen rivimoottori on sivistynyt ja vääntää tasaisesti tyhjäkäynniltä lähtien.

Yamaha

mp18 uutuus

Yamahan kolmisylinterinen MT-09 on aina saanut kehuja moottoristaan mutta alustan ominaisuudet ovat olleet rajallisemmat. Nyt puute korjataan perusmallin rinnalle esiteltävällä MT-09 SP:llä. Takana on etäsäädettävä Öhlinsin jousitus ja etupään Kayaba-jousituksessa on siirrytty takaisin perinteiseen järjestelmään, jossa molemmissa teleskooppiputkissa on sekä puristus- että paluuvaimennuksen säädöt. Muutos tekee keulasta herkemmän ja tarkemmin säädettävän. Ulkoisesti malli erottuu sinisellä SP-värityksellä.

Kaksisylinterinen MT-07 uudistetaan ulkoisesti uusilla valoilla, katemuoveilla ja satulalla, jonka luvataan parantavan ajoasentoa sekä pienille että isokokoisille kuljettajille. Muotoilussa mallia on haettu MT-sarjan isommista malleista. Takajousitukseen on lisätty paluuvaimennuksen säätö ja perusasetukset on progressiivisemmat, minkä luvataan parantavan jousituksen mukavuutta erityisesti epätasaisella alustalla.

Keskikoon matkapyörä Tracer 900 saa helposti säädettävän tuulilasin, kapeamman ohjaustangon ja muotoilultaan paremmat käsisuojat. Uuden satulan luvataan olevan parempi matka-ajossa. Ajettavuutta on kohennettu muokkaamalla takajousituksen asetuksia sekä takahaarukan geometriaa. Matkustajan mukavuutta parantavat uudistetut jalkatapit ja kiinnipitokahva. Rinnalle tulee Tracer 900 GT, jonka kattavampi varustelu pitää sisällään 22-litraiset sivulaukut, vakionopeussäätimen, lämpökahvat, väri-TFT-mittariston sekä vaihdeavustimen. Etujousitus on täysin säädettävä ja takajousituksessa on esijännityksen etäsäätö.

mp18 uutuus

Kolmipyöräisyydestään huolimatta Yamaha Nikenin ajaminen vaatii moottoripyöräkortin. Kaksi eturengasta ja neljä teleskooppiputkea antavat Nikenille omaleimaisen ulkonäön. Tekniikka perustuu kolmisylinteriseen MT-09:een, vaikka runkorakenne onkin suunniteltu varta vasten tätä mallia varten. Ajotuntuma on moottoripyörämäinen, paitsi että valmistajan mukaan kokematonkin ajaja voi Nikenillä ajaa mutkissa lähes ammattikuskin vauhtia.

Muita vuoden 2018 aikana esiteltäviä uutuuksia

mp18 uutuus

Indian FTR 1200

Flat track -kilpailutoiminnan innoittamana Indian on tuomassa markkinoille flat track -tyylisen FTR 1200:n. Vielä ei ole tiedossa, ehtiikö se sarjatuotantoon vuoden 2018 lopulla vai 2019 puolella.

Kawasaki Z 125 ja Ninja 125

Kawasaki näytti uusista 125-kuutioisista malleistaan Milanon messuilla marraskuussa vasta silhuetit. Markkinoille niiden luvattiin tulevan syksyllä 2018.

KTM 790 Adventure R

790 Duken tekniikkaan perustuva mutta kovaan adventurekäyttöön suunnattu 790 Adventure R tulee markkinoille joko syksyllä 2018 tai vuoden 2019 puolella.

Triumph

Triumphin odotetaan esittelevän kaksi uutta mallia vuoden 2018 aikana. Kaikkien aikojen tehokkain Triumph-moottoripyörä julkistetaan jo helmikuun alkupuolella ja Moottori koeajaa sen 23. helmikuuta. Toinen suuri uutuus näkee päivänvalon ennakkotietojen mukaan elokuussa.

Vespa Eleckrica

Vespa Elecktrica -sähköskootterista tulee markkinoille kaksi versiota, pelkällä sähkömoottorilla varustettu malli ja toinen jossa lisäksi pieni polttomoottori lataa akkuja. Toimintamatkat ovat 100 ja 200 kilometriä.

Kevytmoottoripyörät

16-vuotiaille motoristeille uusia malleja tarjotaan niin sporttipyöriin, nakuihin, supermotoihin kuin enduroihinkin.

mp18 uutuus

Aprilian tutut RS 125 -sportti ja Tuono 125 -naku saavat rinnalleen uudet SX 125 -supermoton ja RX 125 -enduron. Yksisylinterinen nelitahtimoottori tuottaa molemmissa suurimman sallitun 15 hevosvoiman tehon. Aprilia on ainoa valmistaja, jolta löytyy A1-ajokorttiluokkaan kaikkien neljän suositun moottoripyörätyypin vaihtoehdot.

mp18 uutuus

Honda esitteli tälle kaudelle Neo Sport Café -tyylisen CB 125 R:n. Tuttua siinä on ainoastaan CBR 125 R -sporttimallin moottori. Täysin uusi teräsputkirunko on tehty kevyeksi, jolloin painoksi tankattuna ilmoitetaan vain 126 kiloa. Led-ajovalo, lcd-mittaristo ja erittäin lyhyt äänenvaimennin antavat nykyaikaisen ja urheilullisen ilmeen. Toinen Hondan uutuuksista on Monkey 125. Alkuperäisen Monkeyn muotoja kunnioittava malli tulee Suomeen kesällä 2018.

mp18 uutuus

Ensimmäistä kertaa messuilla mukana ovat myöskin Suzukin nakumalli GSX-S125A ja sportti GSX-R125A, jotka saapuivat maahan kauden 2017 lopulla.

Jaa artikkeli

Keskustelu