Toyota Takaoka – Toyota leikkaa tuotantoa

Ajoneuvot Uutinen 24.8.2021

Toyota leikkaa tuotantoa – ongelmat kasaantuvat

Toyota leikkaa tuotantoa tutuista syistä johtuen. Syyskuun osalta japanilaisvalmistaja arvioi menettävänsä jopa 360 000 auton tuotannon.

Myös Toyota leikkaa tuotantoa monen muun autonvalmistajan tavoin ja syytkin ovat kovin tuttuja. Aiheesta uutisoi Automotive News Europe.

Japanilaisvalmistaja joutuu leikkaamaan tuotantoa maailmanlaajuisesti jopa 40 prosenttia pääosin mikropiiripulasta johtuen. Samalla yhtiö on tiedottanut myös koronavirustartunnoista työntekijöidensä joukossa. Nämä tulevat vaikuttamaan tuotantoon Euroopassa, Japanissa, Kiinassa ja Yhdysvalloissa.

Valitettavasti aihe ei ole tuore autoalallakaan. Viimeksi uutisoimme Volvon pysäyttäneen tuotannon kokonaan hetkellisesti ja sitä edelliseen ryppääseen kuuluivat BMW, Daimler ja Stellantis. Ongelman odotetaan jatkuvan aina ensi vuoteen saakka.

Toyota leikkaa tuotantoa

Toistaiseksi japanilaisvalmistaja oli onnistunut välttämään monia muita vaivanneet toimitusketjun haasteet. Nyt Toyota leikkaa tuotantoa syyskuussa maailmanlaajuisesti noin 40 prosenttia mikropiiripulan ja pandemian seurauksena.

Nämä tulevat vaikuttamaan Toyotan tulokseen käytännössä kaikilla markkinoilla. Japanin suurin arvioi menettävänsä 360 000 auton tuotannon pelkästään syyskuun aikana. Näistä noin 40 000 autoa tulee koskettamaan Eurooppaa.

Tuotannon leikkaukset koskettavat Japanissa peräti 14 tehdasta. Näihin lukeutuvat RAV4 ja Harrier -katumaasturimalleja, Corolla ja Camry -porrasperiä sekä Prius hybridiä valmistavat Takaokan ja Tsutsumin tehtaat. Myös Lexuksen useita malleja valmistava Taharan tehdas kärsii tilanteesta.

Tästä huolimattakin Toyota aikoo vielä toistaiseksi pitää kiinni 9,3 miljoonan auton maailmanlaajuisesti valmistustavoitteestaan tälle tilivuodelle joka päättyy maaliskuun loppuun 2022. Kyseinen lukema tarkoittaa Lexuksen ja Toyotan brändien tuotantoa.

Luonnollisesti Toyota on ottanut arvioissaan jo huomioon mahdollisia riskitekijöitä. Silti valmistaja myöntää syyskuun tuotannonleikkausten tulleen aiemmin ja laajempina kuin he odottivat.

Toyota ei kommentoinut Automotive News Europelle milloin he uskovat saatavuusongelmien helpottavan. Samoin Toyota on jättänyt kertomatta, että mitkä komponentit, ja miltä alihankkijoilta, aiheuttavat suurimmat ongelmat.

Ongelmia ympäri maailman

Juuri ennen tuoreinta tiedotetta Toyota oli ehtinyt kertomaan leikkauksista myös kaikilla sen kolmella Brasilian tehtaalla. Thaimaassa japanilaisvalmistajan kaikkien kolmen tehtaan tuotanto on ollut jäissä heinäkuun loppupuolelta asti.

Toyotan ensimmäinen puolikas meni kuitenkin hienosti 35 prosentin kasvulla peräti 5,3 miljoonaan valmistettuun autoon ja myyntikin vastasi varsin hyvin näitä lukemia. Näin ollen edes yli 300 000 yksilön leikkaukset syyskuussa eivät järkytä valtavasti vuoden arvioita. Onkin paljon kiinni siitä miten tilanne elää syyskuusta eteenpäin.

 

Kuva: Toyota, Lähteet: Automotive News Europe ja Toyota

Jaa artikkeli

Valmistajalta: Toyota

Kaikki koeajot

Uusimmat