Ajoneuvot Nastarenkaat Renkaat Talvirenkaat Uutinen 20.12.2022

Traficom kielsi Viatti-renkaiden myynnin – autoilija voi syyllistyä rikokseen jatkamalla renkailla ajoa

Traficom kielsi viime viikolla, että venäläisten Viatti-renkaiden myynti täytyy lopettaa. Autoilijoiden on syytä myös vaihtaa kyseiset renkaat pois auton alta.

Liikenteen valvontaviranomainen Traficom kielsi viime viikolla venäläisvalmisteisten Viatti Brina Nordico -renkaiden myynnin.

Traficom oli omissa tutkimuksissaan tullut siihen tulokseen, että Viatti Brina Nordico -renkaissa oleva nasta ei täytä Suomen tyyppihyväksynnän vaatimuksia. Kun venäläisvalmistajaan ei saatu yrityksistä huolimatta yhteyttä, Traficom päätti kieltää kyseisen rengasmallin myynnin Suomessa kokonaan.

Viatti Brina Nordico -renkaita on myyty Suomessa mahdollisesti usean vuoden ajan, mutta renkaiden nastojen tyyppihyväksynnän puuttuminen tuli ilmi vasta nyt Traficomin pistokokeessa.

Autoilijoiden, joilla Viatti Brina Nordico -renkaat on autossaa, kannattaa lopettaa niiden käyttö välittömästi, sillä niiden käyttö voi olla rangaistavaa.

Laki edellyttää tahallisuutta tai tuottamuksellisuutta

Tieliikennelaki sanoo, että auton omistajalle tai kuljettajalle rangaistuksen määrääminen edellyttää tahallisuutta tai tuottamuksellisuutta.

– Niinkuin tässä tapauksessa, ei normikansalainen voi tutkia renkaiden nastaa ja todeta sen olevan vääränlainen, asianajaja, Liikenneoikeusyhdistyksen puheenjohtaja Risto Tuori sanoo.

Tuorin mukaan siis aiemmin, ennen asian esille tuloa ja siitä uutisoimista, autoilijaa ei olisi voinut tuomita rangaistukseen Viatti Brina Nordico -renkailla ajamisesta, sillä tahallisuus tai tuottamuksellisuus olisi ollut vaikea osoittaa.

Nyt kun Viatti Brina Nordicon tyyppihyväksynnän puuttumisesta on uutisoitu laajalti, voidaan katsoa, että kuluttaja on tullut tietoiseksi renkaiden tyyppihyväksynnän puuttumisesta, joten tuottamuksellisuus tai tahallisuus voisi tulla kyseeseen.

Asianajana Risto Tuori sanoo, että vähintään siinä vaiheessa, jos kuluttaja saa kutsun tuoda virheelliset renkaat rengasliikkeeseen, hän on tullut tietoiseksi siitä, että renkaita ei saa käyttää autossa.

Tuori sanoo, että auton omistajan tai hänen sijaan rekisteriin ilmoitettu haltija sekä ajoneuvon kuljettaja ovat velvollisia pitää ajoneuvo liikennekelpoisena tai huolehtia liikennekelpoisuudesta luovutettaessa sen työntekijän kuljetettavaksi. Jos tätä rikkoo, on tuomittava, jollei teosta muualla laissa säädetä ankarampaa rangaistusta, ajoneuvorikkomuksesta sakkoon.

Tieliikenteen tyyyppihyväksynnän pohjana on sääntely ja sen tarkoituksena on puolestaan varmentaa, että tietty ajoneuvo- tai komponenttityyppi täyttää sitä koskevat tekniset vaatimukset ja näin ollen tyyppihyväksynnän hakijalla on edellytykset valmistaa sarjoina tyyppihyväksynnän mukaisia tuotteita.

Vastuu myös myyjillä ja maahantuojilla

Asianajaja Tuori myös sanoo, että tieliikennelain mukaan talouden toimijalle eli renkaan maahantuojalle tai renkaan myyjälle voidaan määrätä seuraamusmaksu, jos se tahallaan tai huolimattomuudesta tuo markkinoille tuotteita, jotka eivät vastaa tyyppihyväksyntää.

– Mutta samalla tavoin, yksittäisen rengasliikkeen on vaikea tai mahdoton tutkia, täyttääkö renkaat tyyppihyväksynnän.

Tuorin mukaan Traficomin toimenpiteet, eli mahdollinen uhkasakko on miedompi tapa toimia asiassa.

– Jos rengasliikkeet noudattavat Traficomin määräystä poistaa renkaat myynnistä, niin tällöin asia on hoidettu kuntoon, Tuori sanoo.

Jaa artikkeli

Kaikki koeajot

Uusimmat