Ajoneuvot Uutinen 8.9.2015

Tulossa: Peugeot Fractal – musikaalinen sähköauto

Peugeot Fractal on visuaalinen ja audiovisuaalinen kokeilu. Sen sisusta on koottu 3D-tulosteista ja kevyen liikenteen huomion ajossa äänetön auto kerää loihtimallaan äänimaailmalla. Ajossa sen luvataan olevan näppärä ja pippurinen.

Peugeot esittelee Frankfurtin Autonäyttelyssä Fractal-konseptiauton. Äänetön sähköauto tekee itsensä tiettäväksi ympäröivälle maailmalle musiikin avulla. Valmistajan mukaan Fractal varoittaa muun muassa kevyttä liikennettä risteyksissä ja pysäköintipaikoilla. Ilmoille soitettava äänimaailma on elektronisen musiikin saralla mainetta niittäneen brasilialaisen Amon Tobinin käsialaa.

Peugeot Fractal on valmistajan mukaan samalla kerralla visuaalinen ja audiovisuaalinen kokeilu. Muotokieli antaa vahvoja vihjeitä tulevaisuuden Peugeot-autojen muodoista. Sisustaan on siirretty elementtejä huippuluokan äänitysstudioiden rakenteista. Musta tammi viimeistelee kojetaulun, ja kiillotetusta kuparista muovattu kojelaudan lista luo visuaalisen yhteyden äänityslaitteissa käytettyjen liittimien viimeistelyyn.

Peugeot Fractalin ovien avautumista ja useita muita toimintoja ohjataan kuljettajan oman Samsung Gear S-älykellon avulla.

Peugeot Fractalin ovien avautumista ja useita muita toimintoja ohjataan Samsung Gear S-älykellon avulla.

Älykello-ohjaus

Peugeot Fractalin ovien avautumista ja useita muita toimintoja ohjataan kuljettajan oman Samsung Gear S-älykellon avulla. Hallintalaitteissa mekaanisten kytkinten määrä on minimoitu ja ne on korvattu kosketusnäytöillä. Äänimaailman optimointiin on hyödynnetty uusia ideoita, joiden mukaan sisätilojen akustoinnissa on käytetty ääniaaltoja heijastavia levyjä. Niiden avulla korkeatasoisen audiolaitteiston tuottama musiikki johdetaan matkustajien kotiteatteritasoiseksi viihteeksi ilman perinteisiä kaiuttimia. Akustiikan asiantuntijana toiminut Amon Tobin on myös tuottanut kevyttä liikennettä varoittavat ainutlaatuiset äänet, joita käytetään esimerkiksi kun ovi avataan kauko-ohjatusti pysäköintipaikalla tai kun auto on kääntymässä risteyksessä suojatien yli.

Seuraavan tason i-Cockpit

Peugeotin palkittu ja innovatiivinen i-Cockpit tuotiin markkinoille 2012. i-Cockpit ohjaamon puhdaslinjainen muotoilu ja korkealle sijoitettu mittaristo yhdessä kojetauluun sijoitetun kookkaan kosketusnäytön kanssa ovat vakuuttaneet jo yli 1,8 miljoonaa autoilijaa. Peugeot Fractal vie i-Cockpit-ajattelun seuraavalle tasolle. Ohjauspyörän yläpuolelle sijoitettu HD-tasoinen kaksi- ja kolmiulotteisia näkymiä välittämä digitaalinen mittaristo, kojetaulun keskelle asennettu HD-tason näytöllä varustettu tabletti ja suuri HUD-tuulilasinäyttö antavat suoria vihjeitä mihin suuntaan Peugeot tulee i-Cockpit-konseptia kehittämään.

Fractalista julkaistut kuvat antavat vihjeitä Peugeotin suunnitelmista i-Cockpit-konseptin kehitykseen.

Fractalista julkaistut kuvat antavat vihjeitä Peugeotin suunnitelmista i-Cockpit-konseptin kehitykseen.

Sisusta 3D-tulosteista

Kolmiulotteinen 3D-tulostus on ottamassa jalansijaa myös autotuotannossa. Peugeot Fractalin sisustasta 80 % on tuotettu uuden teknologian 3D-tulostuksen avulla. Sen avulla konseptiauton rakennusaikaa on saatu lyhennettyä ja suoraviivaistettua kustannustehokkaammaksi. Suurimmat 3D-tulostuksella tuotetut osat ovat ääniaaltoja ohjaavat ovien sisäpintoihin ja rintapeltiin asennetut levyt.

Äänetön, pieni ja pippurinen

Peugeot Fractal on kaupunkimiljööseen räätälöity voimakkaan näköinen coupé. Kahden 75 kw/102 hevosvoimaisen sähkömoottorin avulla nelivetoinen, napakasti 3,9 metrin mittainen sulavalinjainen auto liikkuu näppärästi ruuhkassa. Sähkömoottorit on sijoitettu molemmille akseleille, jota kautta Fractal on jatkuvasti nelivetoinen. Yhteensä 204 hevosvoiman avulla kiihdytys 0-100 km/h sujuu 6.8 sekunnissa ja kilometrin päässä (0 – 1000 m) urheilullinen coupé viilettää 28.8 sekunnissa.

Peugeot Fractal on myös varustettu akkujen induktio varausjärjestelmällä. Tulevaisuuden suurkaupunkien liikenteessä auton akkuja voidaan varata sen seistessä esimerkiksi liikennevaloissa.

Auton akkuja voidaan varata sen seistessä esimerkiksi liikennevaloissa.

Auton akkuja voidaan varata sen seistessä esimerkiksi liikennevaloissa.

Lähde ja kuvat: Peugeot

Jaa artikkeli

Kaikki koeajot

Uusimmat