Ajoneuvot Kitkarenkaat Renkaat Talvirenkaat Uutinen 8.2.2021

Uudet rengasmerkinnät voimaan toukokuussa: pohjoismaiset kitkarenkaat erottaa aiempaa helpommin

Muutaman vuoden mittainen savotta on saatu päätökseen: uudet rengasmerkinnät tulevat käyttöön toukokuussa 2021.

Jo jokusen vuoden Euroopan Unionissa on valmisteltu muutosta rengasmerkintöihin. Tämän vuoden toukokuun alusta rengasmerkinnät tulevat vihdoin muuttumaan. Jo olemassa olleita vierintävastus- ja märkäajo-ominaisuusluokituksia on yksinkertaistettu. Ennen kumpikin näistä määriteltiin asteikolla A-kirjaimesta G:hen, mutta nyt kirjaimet loppuvat jo E:hen. Melupäästöt ilmoitetaan jatkossa desibelien lisäksi kirjaimilla A, B ja C.

Uudet rengasmerkinnät

Täysin uutena asiana rengasmerkintöihin lisätään kaksi symbolia, jotka kertovat pääasiassa sen soveltuuko renkaat pohjoismaiseen talveen. EU:n tyyppihyväksynnän mukaisista lumipito-ominaisuuksista kerrotaan lumihiutale-symbolilla ja uuden ISO-standardin mukaisista jääpito-ominaisuuksista kerrotaan kolmiolla, jonka sisälle on hahmoteltu vuoristoa.

Huomattavaa on, että nämä talviominaisuuksista kertovat merkinnät ovat tarkoitettu ainoastaan kitkarenkaille, eli nastarenkaissa ei näitä uusia merkintöjä tulla näkemään. Talvimerkintöjä ei tulla näkemään myöskään muutamassa muussa poikkeustapauksessa, kuten off-road- ja kisarenkaissa.

Uusissa merkinnöissä täytyy olla myös QR-koodi, jossa on linkki renkaiden tuotetietojen tietokantaan.

Toukokuusta lähtien EU:n rengasmerkintätiedot on oltava myös raskaiden hyötyajoneuvojen renkaissa.

Lähde ja kuva: Continental

Jaa artikkeli

Kaikki koeajot

Uusimmat