Tesla Model 3

Ajoneuvot Uutinen 5.7.2022

Uusien autojen kysyntä vahvaa – tuotanto-ongelmat jarruttavat edelleen rekisteröintejä

Uusien autojen ensirekisteröinnit ovat edelleen noin neljänneksen viime vuoden vastaavasta tasosta jäljessä.

Kesäkuussa rekisteröitiin 7 396 henkilöautoa, joka on 25,6 prosenttia vähemmän kuin vuoden 2021 kesäkuussa. Tänä vuonna uusia henkilöautoja on rekisteröity yhteensä 43 501, joka on myös lähes neljänneksen, 23,3 prosenttia vähemmän kuin viime vuoden vastaavaan aikaan.

Uusien autojen kysyntä on edelleen vahvaa ja autojen tilauskanta on kesäkuun aikana kasvanut, käy ilmi Autoalan tiedotuskeskuksen kuukausikatsauksesta. Autojen tilauskannan koko on tällä hetkellä noin kolminkertainen keskimääräiseen tasoon verrattuna. Tilauskantaa kasvattaa hyvä kysyntä sekä autovalmistajien komponenttipulasta johtuvat tuotannon vaikeudet.

Pakettiautoja 30 prosenttia vähemmän rekisteriin

Uusia pakettiautoja rekisteröitiin kesäkuussa 907 yksilöä, joka on 30,2 prosenttia vähemmän kuin viime vuonna vastaavaan aikaan. Pakettiautoja on ensirekisteröity tänä vuonna 5 539, joka on 24,1 prosenttia vähemmän kuin viime vuoden ensimmäisen puolikkaan aikana.

Käytettyjen henkilöautojen puolella on myös normaalia hiljaisempaa. Käytettyjen henkilöautojen myynti väheni noin 10 prosentilla viime vuoden kesäkuuhun verrattuna.

Vaikka rekisteröinnit laahaavat edelleen, uusien autojen kysyntä on edelleen vahvaa, varsinkin ladattavien autojen kohdalla. Ladattavien autojen suosiota on kasvattanut polttoaineen hinnan voimakas nousu. Kesäkuussa ensirekisteröidyistä henkilöautoista 15,4 prosenttia oli täyssähköautoja. Ladattavia hybridejä oli puolestaan 20 prosenttia rekisteröidyistä autoista. Dieselautojen osuus oli 10,1 prosenttia rekisteröidyistä autoista. Tammi-kesäkuun aikana ladattavien hybridien osuus on ollut 20 prosenttia ensirekisteröinneistä ja täyssähköautojen osuus 13,7 prosenttia.

EU:n päätös kiihdyttää sähköistymistä

Autoalan keskusliitosta ennustetaan, että täyssähköautojen osuus kasvaa tänä vuonna 17,3 prosenttiin ja ladattavien hybridien 23 prosenttiin, joka on hieman yli 40 prosenttia kaikista rekisteröinneistä.

Sähköautojen rekisteröinnit keskittyvät tällä hetkellä kaupunkiseuduille, mutta keskittyminen on tasaantumassa, myös pienemmille kaupunkiseuduille sekä maaseudulla rekisteröidään nyt paljon sähköautoja, Autoalan tiedostuskeskus kertoo.

– Sähköautoja hankkivat useimmin alle 50-vuotiaat uuden auton ostajat, kertoo toimitusjohtaja Tero Kallio Autotuojat ja -teollisuus ry:stä.

Työsuhdeautoissa suurin sähköistymisvauhti

Autokannan sähköistyminen etenee tällä hetkellä nopeimmin työsuhdeautojen kohdalla. Tänä vuonna ensirekisteröidyistä työsuhdeautoista jo noin 16,5 prosenttia on täyssähköautoja ja 29,9 prosenttia ladattavia hybridejä. Myös taksiautojen kohdalla sähköistymistä tapahtuu nopeasti, viidennes tänä vuonna ensirekisteröidyistä henkilöautokorisista takseista on täyssähköautoja.

Uusista kesäkuussa rekisteröidyistä pakettiautoista 5,1 prosenttia oli sähköautoja. Sähköautojen osuus ensirekisteröidyistä pakettiautoista on alkuvuoden aikana ollut noin 3,9 prosenttia, kun vielä viime vuonna osuus jäi 2,6 prosenttiin.

Autokannan sähköistymistä vauhdittaa EU-parlamentin ja EU:n päätökset uusien autojen päästöttömyydestä. EU:ssa valmistellaan uusille henkilö- ja pakettiautoille päästörajaa siten, että kaikki uutena ensirekisteröitävät autot olisivat sähkö- tai polttokennokäyttöisiä vuoteen 2035 mennessä.

Lähde: Autoalan keskusliitto

Jaa artikkeli

Kaikki koeajot

Uusimmat