17.5.2016

Vakuutusyhtiö: Jopo varastetaan useimmiten aseman läheisyydestä

Jopo

LähiTapiolan karttapalvelun avulla voit tutkailla, missä jopovarkaudet tapahtuvat yleisimmin.

Vakuutusyhtiö LähiTapiola suoritti data-analyysiä huhti-syyskuussa 2015 saapuneiden jopo-polkupyörien varkausilmoitusten suhteen. Yhtiö sijoitti kartalle ajanjakson kaikki 130 jopoihin liittynyttä ilmoitusta ja tulos on selvä: pääkaupunkiseudulla jopo varastetaan yleisimin rautatieaseman tai metroaseman läheisyydestä, varsinkin Helsingissä ja Vantaalla.

–Keräsimme LähiTapiolan pääkaupunkiseudun jopovarkausilmoitukset karttatietopalveluun, sillä uskomme, että varkauspaikkojen havainnollistaminen lisää pyöränomistajien varautumista ja yleistä turvallisuutta. Pyörät täytyy lukita ja kiinnittää mieluiten U-lukolla kiinteään esineeseen, vaikka poistuisi pyörän luota vain hetkeksi. Tämä on varmin tapa estää pyörävarkaus, sanoo projektijohtaja Antti Määttänen LähiTapiolasta.

Espoossa asemia suurempi vaara jopolle ovat vastaavasti asuinalueet ja kotipihat. Paikkatiedoista kävi ilmi, että jopoja varastettiin usein samasta taloyhtiöstä tai lähikaduilta.
– Suosittelemme, että asuinalueillakin pyörät pidetään poissa näkyvistä ja laitetaan mahdollisuuksien mukaan yöksi autotalliin, varastoon tai muuhun lukittavaan tilaan. Ainakin näin on syytä tehdä silloin, jos lähtee pidemmäksi aikaa pois kotoa. Talveksi pyörät kannattaa laittaa varastoon. Tämä suojaa myös pyörien kuntoa. Talvisin hankeen jätettyjä pyöriä rikkoutuu, kun lumiauraajat käyvät puhdistamassa pihoja, Määttänen jatkaa.

Tarkempaa karttatietoa voi tutkailla LähiTapiolan karttapalvelusta. Pääkaupunkiseudun lisäksi palvelusta löytyy jopo-varkauksien paikkatieto myös muualta Suomesta aina Vaasa-Lieksa -linjan eteläpuoliselta alueelta.

Jopovarkaudet

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Poliisi: kirjaa muistiin sarjanumero, vältä epäilyttävän edullisia kauppoja

Jopon omistajia poliisi opastaa kirjaamaan ylös pyörän sarjanumeron, tekemään oman merkinnän pyörään sekä kuvaamaan pyörän. Ilman tarkkoja tuntomerkkejä oman pyörän takaisin saaminen on vaikeaa. Pyöriä poliisin haaviin päätyy usein esimerkiksi kotietsintöjen yhteydessä.

Pääkaupunkiseudun noin 4000 vuotuisesta pyörävarkaudesta 1200–1500 koskee jopoja. Niiden varkaudet ovat lisääntyneet samassa tahdissa klassikkopyörän uuden suosion myötä. Myös pyörävarkaudet ovat yleistyneet kahden viime vuoden aikana merkittävästi: Finanssialan keskusliiton mukaan vuonna 2015 ilmoitettiin vakuutusyhtiöille yli 18 000 pyörävarkautta, kun 2010-luvun alkupuolella varkauksia oli noin 10 000–12 000 kappaletta vuodessa. Samalla pyöristä maksettavat korvaukset ovat nousseet yli 300 euroon, sillä varastetut pyörät ovat aiempaa arvokkaampia.

– Fillarivarkauksista on jäänyt kiinni niin suomalaisia ja Suomessa asuvia ulkomaalaisia kuin ulkomaalaisia liikkuvan rikollisuuden edustajiakin. Yksi kotimainen tekijäryhmä ovat aineiden käyttöään rahoittavat huumeidenkäyttäjät. Heidän toimintansa on usein satunnaisempaa ja perustuu osin "sopivaan tilaisuuteen", sanoo poliisitarkastaja Tommi Reen Poliisihallituksesta.

Yleisimmät jälleenmyyntikanavat ovat netin osto- ja myyntipalstat. Jonkin verran pyöriä myydään halpaan hintaan kadulla, osto- ja myyntiliikkeissä sekä kirpputoreilla.

– Netissä kauppaa hierovan kannattaisi aina pyytää mahdollisimman tarkat tiedot myyjästä ja polkupyörästä sekä suorittaa maksu pankkitilille. On tärkeää huomata, että jos ilman kunnollisia tietoja ostetaan esimerkiksi merkkipyörä tuntemattomalta henkilöltä erittäin edulliseen hintaan, ostaja saattaa syyllistyä kätkemisrikokseen, Reen varoittaa.

Katso myös:

Fat Jopo

Lähde: LähiTapiola, kuvat: Helkama, LähiTapiolan karttapalvelu

Luetuimmat