Ajoneuvot | Tekniikka | Uutinen | 9.6.2019

Vanhaakin on varaa kehittää, Mercedes näyttää

Tulevissa Mersu-malleissa saatetaan nähdä istuinkohtaiset sivuturvatyynyt, joiden suojavaikutus on nykyisiä parempi

Jaa artikkeli

Miten suojautua autonomisessa ajoneuvossa, jossa istuimien ja istujien asento vaihtelevat ja penkit voidaan tietyissä tilanteissa jopa kääntää selkä menosuuntaan?

Yhden vastauksen tarjoaa Mercedes-Benzin tuore ajoneuvoturvallisuuden konseptimalli ESF 2019. Auton turvatyynyjärjestelmä on muokattu uusiksi niin, että airbagit suojaavat silloinkin kun istuja ei ole niihin nähden parhaassa mahdollisessa paikassa tai asennossa.

Suojaavat siivet

Eniten ovat muuttuneet sivuturvatyynyt. Ne on sijoitettu etuistuinten runkoon eikä B-pilariin tai sen runkoon kuten nykyisin. Noin 40 litran tyynyt ovat näin aina matkustajan kannalta oikeassa kohdassa, jos törmäys tapahtuu.

Sivuturvatyynyt konseptiautossa on sijoitettu istuinten runkoon. Kun noin 40 litran tyynyt laukaeavat, ne ympäröivät matkustajan istuimen molemmin puolin siipien tapaan. Suoja-alue ulottuu käsivarsista hartoiden kautta pään alueelle asti. Kaksipuoliset tyynyt vaimentavat liikevoimia myös törmäyssuunnan vastakkaisella puolella ja voivat esimerkiksi estää etumatkustajien iskeytymisen toisiinsa.

Muutokset ulottuvat myös kuljettajan etuturvatyynyyn. ESF-auton madalletun ohjauspyörän keskelle ei iso airbag enää mahtuisikaan, joten tyyny on siirretty kojelaudan yläosaan.

– Etuturvatyyny ei enää käänny ohjauspyörän mukana, joten sen suojavaikutus ei riipu ratin asennosta. Tyyny on pystymallisempi ja suurempikin kuin tähän mennessä, turvallisuusinsinööri Claus Geisler näytti ESF-auton esittelytilaisuudessa Stuttgartissa.

Etuturvatyynyn koko on nyt peräti 120 litraa. Auetessaan se levittäytyy kuljettajan eteen ohjauspyörän yli.

ESF

Lämpökamera näyttää, kuinka takaturvavyön lämmitys toimii. Kokeiltaessa vyöt tuntuvat liiankin kuumilta.

Turvavöissä lämmitys

Robottiauton ohjaamon turvallisuuskonseptiin kuuluu muitakin innovaatioita, jotka toimivat yhteistyössä uusien turvatyynyjen kanssa.

Esimerkiksi ohjauspyörä on vedetty kiinni kojelautaan ja polkimet sisälle lattiaan, kun autolla ajetaan autonomisesti.

Myös etuturvavyöt on integroitu istuimiin niin, että vyö kulkee entistä tiiviimmin kiinni vartalossa. Turvavöissä on tehokiristimet, jotka toimivat sähkömoottoreilla. Vyöt ovat niin tehokkaat, että ne vetävät vaikkapa eteenpäin kumartuneen istujan takaisin pystyasentoon, jos auton Pre-Safe -järjestelmä havaitsee törmäysvaaran.

Takaturvavöiden käytön houkuttavuutta ja helppoutta on parannettu muun muassa valaistuilla ja kohoavilla turvavyölukoilla ja lämmitettävillä vöiden hihnoilla.

Lämmitys on kaiken lisäksi hyvin tehokas, mikä voi olla valtti pohjoisen olosuhteissa. Päälle puettaessa vyö kuumentaa ihoa melkein liikaakin ohuen kesäpaidan läpi.

Jaa artikkeli

Keskustelu