Ajoneuvot 8.6.2022

Volkswagen Golf R ”20 years” on totta kai tehokkain sarjatuotantoinen Golf

Räväkkä Golf R on ollut tosiasia nyt 20 vuoden ajan. Sen kunniaksi konepellin alla on tehty vähän säätöjä.

Paljon pidemmän linjan sportti-Golfia – GTI:tä – tuli vuonna 2002 täydentämään vieläkin tukevamman sortin Golf R. Golf IV -mallista kehitetty R32 oli siihen mennessä kaikkien aikojen tehokkain Golf. R32:n 3,2-litrainen V6 antoi 241 hevosvoiman edestä tehoja. Nyt Golf on kahdeksannessa sukupolvessaan, ja Golf R puolestaan viidennessään. 20 vuotta tuli sopivasti täyteen, joten on aika päivittää ennätyslukemia.

13 hevosvoimaa lissää

Viidennen sukupolven Golf R oli jo ennestään lajissaan kaikkien aikojen tehokkain, mutta 20-vuotisjuhlamalli nostaa rimaa aina vain korkeammalle. 333 hevosvoimaa on kolmetoista enemmän kuin ”perusmallisessa” Golf R:ssä ja kolme enemmän kuin Porsche Panamerassa. Kaksilitraisen rivinelosen litrateho nousee täten jo 166 hevosvoiman tuntumaan.

Lisätehot tekevät hyvää muun muassa 0 – 100 km/h -kiihtyvyydelle, joka paranee kymmennyksen verran 4,6 sekuntiin. 270:een elektronisesti rajoitettu huippunopeus pysyy samana. Emotion Start -tilassa moottorin tyhjäkäyntikierrokset ovat 2 500 minuuttikierroksen lukemissa, mikä korostaa suuren autourheilujuhlan tuntua entisestään. Varustepaketit tulevat suoraan R-mallin huipulta eli vakiona on kaikki herkut esimerkiksi Torque Vectoring -järjestelmästä lähtien.

 

Päivän väriteema on, kuinkas sattuikaan, sinivalkoinen, ja se näkyy esimerkiksi R-logoissa, vanteissa ja sivupeilien kuvuissa. Juhlallisuudet näkyvät myös takaspoilerissa sekä sisätilan Genuine Carbon -viimeistelyssä.

Golf R ”20 years” on jo tilattavissa. Viimeisen päälle hot hatch kustantaa Saksan verokannalla hieman vajaat 60 000 euroa.

Jaa artikkeli

Valmistajalta: Volkswagen

Kaikki koeajot

Uusimmat