F1 Kiinan GP

Ajoneuvot Uutinen 17.4.2016

Yksinäinen voittaja ja 21 kilpailijaa – Formula 1 Shanghain osakilpailu

Kiinan GP järjesti noin 15 kierrosta parasta Formulaa vuosiin, mutta lopulta edessä oli paluu kuluvan kauden arkeen.

Kiinaan saapunut F1-sirkus jatkoi alkukauden otteita. Mercedeksen Nico Rosberg hallitsi muutamaa alkukierrosta lukuun ottamatta koko kilpailua ylhäisessä yksinäisyydessään, mutta lopuista sijoituksista taisteltiin erittäin viihdyttävästi.

Ensimmäisen mutkan tärkeintä antia oli Ferrari-kuljettajien Sebastian Vettelin ja Kimi Räikkösen keskinäinen kolarointi, joka sotki varsinkin suomalaisen kisakuviot täysin. Myös teknisten murheiden takia viimeiseltä sijalta lähteneen Lewis Hamiltonin Mercedes sai kahakassa osumaa, joten kilpailun teemaksi muodostui Räikkösen ja Hamiltonin kiipeäminen takaisin pistesijoille. Lopulta Vettel, Räikkönen ja Hamilton saivat pelastettua mitä pelastettavissa oli, Ferrareiden ennättäessä lopulta sijoille 2. ja 5.

Ensimmäisten kierrosten romujen keräilyä varten radalle tuotiin turva-auto, jonka mahdollistamat varikkopysähdykset sotkivat ajojärjestystä entisestään. Sebastian Vettel osoitti erinomaista pelisilmää pysähdyksille saavuttaessa, sillä hän hyödynsi varikon sisääntuloväylälle syntyneen ruuhkan ohittamalla koko letkan, sääntöjen mukaisesti. Kilpailun alussa nähtiinkin poikkeuksellisen paljon ohituksia, tarjoten erinomaista viihdettä suomalaiseen sunnuntaiaamuun. Formula 1:lle tyypilliseen tapaan kilpailu asettautui harmaaksi suorittamiseksi kilpailun keskikolmanneksen ajaksi, jolloin tiimit korkeintaan pyrkivät hiomaan varikkostrategioitaan.

Viimeinen kolmannes tarjosi kuitenkin hienoja ajojahteja, kuten esimerkiksi vimmalla ohittelevan Räikkösen. Vastaavasti kuluneet renkaat kostautuivat lopussa niin hyytyneelle Hamiltonille kuin pistesijoille nipin napin itsensä puolustaneelle Valtteri Bottasille. Bottaksen kilpailun alamäki alkoi ensimmäisen mutkan ruuhkasta, josta toipuminen keskinkertaisella Williamsilla oli vaikea urakka. Kiinan GP:ssä ei ole yleensä nähty juuri keskeytyksiä ja niin tälläkin kertaa, sillä maaliin saapuivat kaikki kuljettajat.

Tallien välisistä voimasuhteista mainittakoon, että kauden erinomaisesti aloittanut yhdysvaltalainen Haas ei muutamaa nopeaa kierrosta lukuun ottamatta löytänyt alkukaudesta tuttua kisavauhtia, joten tuloksena masentavat sijoitukset 14. ja 19. Vastaavasti viime vuonna koko sarjasta lähtemisellä uhannut Red Bull antoi myrskyvaroituksen Mercedekselle ja Ferrarille. Lopulta kolmanneksi sijoittunut Daniil Kvjat yhdessä neljänneksi sijoittuneen Daniel Ricciardon kanssa osoittivat niin kilpailussa kuin aika-ajoissa, että punainen härkä on jälleen kilpailukunnossa.

Kilpailun jälkeen nähtiin hiukan erikoisempi kohtaus Sebastian Vettelin läksyttäessä Daniil Kvjatia ensimmäisen mutkan ajokäytöksestä. Saksalaiskuljettajan mielestä venäläiskuljettaja oli syöksynyt tilanteeseen ”kuin torpedo”, joten Vettelin ainoa vaihtoehto oli väistää ajolinjaa vaihtavaan Räikköseen, sotkien tämän kilpailu. Nuorempi Red Bull -kuljettaja totesi vain viileästi, että tämä on kilvanajoa ja me olemme molemmat palkintokorokkeella. Kvjatin tulkinta saikin monien sympatiat puolelleen.

Seuraavan kerran Formula 1:t kisaavat Venäjän Sotšissa kahden viikon kuluttua vappupäivänä.

Shanghain GP:n epäviralliset tulokset:

Sija Kuljettaja Talli
1. Nico Rosberg Mercedes
2. Sebastian Vettel Ferrari
3. Daniil Kvjat Red Bull
4. Daniel Ricciardo Red Bull
5. Kimi Räikkönen Ferrari
6. Felipe Massa Williams
7. Lewis Hamilton Mercedes
8. Max Verstappen Toro Rosso
9. Carlos Sainz Toro Rosso
10. Valtteri Bottas Williams
11. Sergio Pérez Force India
12. Fernando Alonso McLaren
13. Jenson Button McLaren
14. Esteban Gutiérrez Haas
15. Nico Hülkenberg Force India
16. Marcus Ericsson Sauber
17. Kevin Magnussen Renault
18. Pascal Wehrlein Manor
19. Romain Grosjean Haas
20. Felipe Nasr Sauber
21. Rio Haryanto Manor
22. Jolyon Palmer Renault

Lähde: Formula 1, kuva: Red Bull / Mark Thompson, Getty Images

Jaa artikkeli

Kaikki koeajot

Uusimmat